MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KADIN ÜYELER ÖĞRENCİ ÜYELERLE BULUŞTU: MESLEK ALANIMIZDA KADIN MÜHENDİSLERİN KONUMU



 
Şubemize bağlı kadın üyeler ile EMO-Genç üyesi kadın öğrenci üyeler, 25 Mart 2017 tarihinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde biraraya geldiler. Meslek Alanımızda Kadın Mühendislerin Konumu başlığında gerçekleştirilen etkinlikte; satış, proje-taahhüt, akademi, sanayi, kamu, enerji gibi alanlarda çalışan kadın üyeler mühendislik mesleğinde kadınların yaşadıklarına ilişkin bilgi ve deneyimlerini hem birbirleriyle hem de öğrenci üyelerle paylaşma olanağı buldular.
 

Etkinliğin açılışında Şubemiz Kadın Mühendisler Komisyonu Başkanı Hacer Şekerci kadın dayanışmasının gerek mesleki gerek diğer yaşam alanlarında her zaman önem taşıdığını ifade ederek, Komisyon olarak kadın üyelerle daha çok etkinlikler yapmayı ve bir arada olmayı dilediklerini ifade etti. 

Katılımcılardan satış mühendisliği alanında uluslararası bir firmada çalışmalarını sürdüren Burçak Muğlalı Etkar; meslekte kadın dayanışmasını önemsediğini ifade ederek, satış mühendisliği alanında kadınların durumu ve kadınlara bakış açısına ilişkin görüşlerini paylaştı. Meslekte kadın sayısının artmasının önemli olduğuna dikkat çeken Muğlalı Etkar; "sektörde beraber iş yaptığımız kadınlarla birbirimizi destekleyen yapımız olmasını önemsiyorum" dedi. Satış mühendisliği alanının pek çok insanla diyaloğun kurulduğu bir alan olduğunu, bu alanda kadın mühendisleri daha başarılı gördüğünü belirten Burçak Muğlalı Etkar; kariyer noktasında erkeklere nazaran zorlanan kadın meslektaşların olduğunu ancak İzmir`in bu konuda İstanbul ve diğer illere göre daha olumlu bir çizgi taşıdığını ifade etti. Kadın-erkek ayrımını farklı hisseden erkeklerin kadınlara bağlı çalışırken zorlandığını dile getiren Etkar; "kadınlara çok güveniyorum, kadınların yönettiği her şey daha iyi, biz kadınların kendi farkındalık düzeyimize ulaşması gerekiyor" diyerek konuşmasını noktaladı.

Sanayi alanında çalışmalarını sürdüren Didem Ergun Sezer de mesleki deneyimlerini katılımcılara aktararak şunları dile getirdi: "Mezuniyetimden beri aile şirketi yapısı içindeyim. Öğrenciliğimde de çalıştım. Küçük ve aile içi bir yapı olması avantajdı. Ancak her sabah piyasada tutunmaya çalışıyorsunuz. En büyük zorluğu yurtdışında bir bayi toplantısında yaşadım. Sizi ve ürettiğiniz ürünleri başarılı ya da teknolojik bulmadıklarına ilişkin davranışlarla karşılaştım. Kadın olarak çabalamamız ve bir şeyler üretmemiz gerekli. Bir şeyler yapmazsak  kendimizi konumlandıramayız. Her yıl piyasa koşulları daha da zorlaşıyor. Bizler kadın ve mühendis olarak bu koşullarda tutunmak için çabalamayı ve dayanışmayı her zaman sürdürmeliyiz."

Şubemiz Kadın Mühendisler Komisyonu ve Şube Yönetim Kurulu yedek Üyesi Z. Feryal Gezer de konuşmasında mühendislik mesleğinin erkek egemen bir meslek grubu olduğunu ifade ederek, meslekte kadınların kariyerleri için sürekli erkeklere göre daha fazla çalışma ve kendilerini meslekleri için ispat etme gibi zorunluklarla karşılaştıkları açıkladı. Meslek sevgisi ve işime saygım olduğu için pek zorluk çekmedim diyen Z. Feryal Gezer, şantiye deneyimlerini de katılımcılarla paylaştı. Şu anda kamuda görev yaptığını ve çalıuştığı birimde kadın ağırlıklı yapının olduğunu belirten Gezer; işi sahiplenmenin önemini dile getirdi.

Kadın Mühendisler Komisyonu üyesi Birgül Miyanyedi de kamuda görev yaptığını, göreve ilk başladığı zamanlarda yazışma dışında iş vermeme, sürekli diğer çalışanlar tarafından teknik bilgisinin sınanması gibi zorluklar yaşadığını, bu nedenle sahaya çıkmaya ve bu işi kadınların daha iyi yapabileceğini göstererek bu zorlukları yenmeye çalıştığını ifade etti. Mesleği yaparken kadınlığın bazen bastırılarak kadınlıkla ön plana çıkılmak istenmediğine de dikkat çeken Miyanyedi; terfi, kariyer vb. konularda da kadınlarla erkekler aynı niteliklere sahip olsalar da bir noktada kadınların geride bırakıldığını dile getirdi.

Şube Yönetim Kurulu ve Kadın Mühendisler Komisyonu üyesi Semra Yamiş de işletme ve bakım mühendisi olarak mesleğe ilk başladığında kadın olarak teknik yeterliliğinin sorgulanmaya çalışıldığı, ciddiye alınmama vb. davranışlar olduğunu ancak sahaya inerek ve mesleki bilgileri, prosedürleri uygulayarak bunların önüne geçebildiğini belirtti.

Akademi alanına ilişkin olarak Şubemiz Kadın Mühendisler Komisyonu Üyesi Şebnem Seçkin Uğurlu, bazı araştırmalara ilişkin aktarımlarda bulundu. Kadın istihdamına yönelik yapılan araştırmada lise altı mezun olan kadınlarda işsizlik oranının %12, lise mezunu kadınlarda %23 ve lisans ve lisansüstü bu oranın giderek arttığına dikkat çekerek kadınların işgücü piyasasından çekildiğini belirtti. Mühendislik bölümünde öğrenim görürken kadın öğrencilerin kendilerini ispat etmeye çalıştıklarını ve kendi aralarında dayanışma yerine ayrıştıklarını belirten Şebnem Seçkin Uğurlu; akademik alanda da kadınların zorluklarla karşılaştığını ifade etti.

Hacer Şekerci de akademik alanda kadın çalışanların durumuna ilişkin istatistiki bilgi vererek; asistanlığa başlandığında kadın-erkek oranının %50-%50 olduğunu, doktora ve yardımcı doçent vb. akademik unvanlarda kadın oranın %30`a gerilediğini, rektör olarak kadın oranın %1 olduğuna dikkat çekti. Karar verici mekanizmalarda kadınların her ne kadar işlerini iyi yapsalar da zor süreçlerinin olduğunu belirten Şekerci, kadınların meslek yaşamlarının dışında aile gibi alanlarda pek çok sorumluluğu üstlenmelerinden kaynaklı zaman sorunları yaşadıklarına dikkat çekti.

Söyleşi, kadın üyelerle yeniden farklı etkinliklerle bir arada olmak dileğiyle noktalandı.



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

MUTLU BAYRAMLAR

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

Okunma Sayısı: 153


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.