MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RÖPORTAJ



 
Şube Başkanımız İslim Arıkan`ın İKA desteğiyle Şubemizde verilecek PLC Eğitimi,Üniversitelerdeki Eğitim kalitesi,İstihdam durumu, Yenielebilir Enerji Sektörü ve Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu konularında Sabah Gazetesine yapmış olduğu röportaj yazımız devamındadır.
 

Elektrik Mühendisleri Gaziantep Şubesi ile İpekyolu Kalkınma Ajansı 2017 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan; "Uygulamalı PLC Otomasyon Eğitimi" teknik destek projesi sözleşmesi imzalandı. Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, çağımızın robotik ve kodlama çağı olduğunun altını çizdi.

Destek kapsamında Şube üyelerine ‘Uygulamalı PLC Otomasyon Eğitimi` verileceğini ifade eden Arıkan, "Çağ artık otomasyon inovasyon ve AR-GE çağı. Otomasyon son derece önemli oluyor. Bizde yeni mezun arkadaşlarımıza uygulanması için Kalkınma ajansına başvurduk ve Nisan`da hayata geçecek. Otomasyon sayesinde sistemi güvenli bir şekilde kontrol ediyorsunuz, enerji ve zaman tasarrufu sağlıyorsunuz" dedi.

Ülkeyi kalkındıran bu teknolojiler ve yazılımlardır

"Halı sektöründen gıdaya, giyim sektöründe yiyecek sektörüne kadar her şey otomasyonla yapılıyor" diyen Arıkan, "Bu sistem bilgisayar programlı. Elde edeceğiniz ürünü önce tanımlıyorsunuz ve tanımladıktan sonra seri ve hızlı bir şekilde, işgücünü ve enerjiyi azaltarak doğru ürünün çıkmasını sağlıyor. Ülkeyi kalkındıran bu teknolojiler ve yazılımlardır. Dolayısıyla devletin AR-GE teşvikleri çok fazla ve teşviklerle kendi yazılımlarımızı üretemeye doğru gidiyoruz. Ancak bu şekilde diğer ülkelerle rekabet edebiliriz. Şu anda sanayide kullanılan otomasyonların hepsi yurtdışı menşeili. Bu çok iç acıcı bir durum değil. Artık çağ robotik ve kodlama çağı. Dolayasıyla teşvikler biraz daha arttırılmalı" şeklinde konuştu.

Prosesler için otomasyon büyük önem arz ediyor

Kaliteli, güvenli, daha ekonomik prosesler için otomasyon büyük önem arz ettiğine değinen Arıkan, otomasyonların mühendislerin çalışma alanı olduğunu söyledi. "Günümüzde kontrol ve otomasyon konusunda eğitim almış, enerji sektöründe, sanayinin her dalında, kamuda, akıllı bina uygulamalarında, elektrik-elektronik mühendislerine sıkça ihtiyaç duyulmakta" diye konuştu.

Arıkan konuşmasına şöyle devam etti: "Özellikle Endüstri 4.0 alanında ki devlet sanayi politikaları neticesi ve piyasada daha fazla otomatik prosesler için, gelecekte elektrik ve elektronik alanında mühendislerin en çok çalışma alanı bulacağı ve en çok istenilen nitelik olarak aranan bir özellik haline gelecektir. Bu nedenle, söz konusu alanda yetişmiş personel ihtiyacı da önem arz etmektedir."

Çok fazla üniversite olması  eğitimin kalitesini düşürüyor

Odaya kayıtlı bin 600 üyenin 120`sinin bayan diğerlerinin erkek olduğunu kaydeden Arıkan, "İşsizlik oranlarında artış gözlemliyoruz. Çok fazla üniversite olması eğitimin kalitesini düşürüyor. Öğrenci donanımlı olarak mezun olmuyor. Her mühendis işe alınacak diye bir şey söz konusu değil, Gaziantep sanayicisi mühendisle çalışmanın avantajlarını bilmiyor. Onlara bir fırsat verilirse karşılığını çok daha fazlasını alacaklar. Mühendise ihtiyacımız var algısının oluşturulması lazım. Bunun için işverenin talep etmesi gerekiyor. Üniversitenin kontenjan sayısı azaltılacak, eğitimin kalitesi arttırılacak ve bu noktada istihdam alanında sanayicinin buna sıcak bakması gerekiyor" şeklinde açıklama yaptı.

Yenilebilir enerji sektöründe istihdamın hızla artıyor

Yenilebilir enerji sektöründe istihdamın hızla arttığını vurgulayan Arıkan, "Yenilenebilir meslektaşlarımız için, teknik personelleri için ciddi istihdam kaynağı oluşturacaktır. Yenilenebilir sektörle birlikte, gerek can ve mal güvenliği gerek enerjinin işletmelerde etkin kullanımı için, elektrik-elektronik mühendis istihdamı gereklidir.

Cumhurbaşkanımızın istihdam çağrıların da karşılık bulacak bir hususu açıklamak isterim.

Enerji Bakanlığının Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği vardır, bu yönetmeliğin 60. maddesinde yazar. Her YG abonesi, her trafolu abone elektrik mühendisi bulundurmak, onlardan hizmet almak durumunda. Can ve mal güvenliği için, enerjinin etkin kullanımı için. Bu konu kanayan bir yaramız ve maalesef tam olarak uygulanmamaktadır. Bölgemiz dağıtım şirketi işletmelere bu konu hakkında yazılar göndermeye başladı. Bu konuda Enerji Bakanlığımızdan, dağıtım şirketlerinden ve işletmelerden destek bekliyoruz. Öncelik can, mal güvenliği sağlanmasıdır. Bununla birlikte enerjinin etkin kullanımıdır. İstihdam olarak da karşılığını bulacağına inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

 

Dosyalar

(961 KB)

(384 KB)



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 183


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.