MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BASIN AÇIKLAMASI



 
Şube Yönetim Kurulu Başkanımız İslim Arıkan`ın Gaziantep`teki Yenilenebilir Enerji yatırımları, ilimizde yaşanan elektrik kesintileri, elektrik tüketimi konularında yapmış olduğu basın açıklaması yazımız devamındadır.
 

Gaziantep`te enerji projeleri için verilen yatırım teşviklerinin rotası güneşe dayalı enerji üretimine kaydı. Gaziantep`te 12 yeni güneş enerji santrali kurulurken, EMO Başkanı İslim Arıkan, Gaziantep`te kurulu güç yaklaşık olarak 2500MVA, ortalama 1200MVA kullanıldığını Gaziantep`te 23 MW RES, 12 MW GES bulunduğunu söyledi.

Gaziantep`te yenilenebilir enerji santralleri her geçen gün artıyor. Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, "Enerjide yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilen öncelik, teşvik politikalarında da kendini gösteriyor. 2016 yılı verilerine göre; Ülkemizde, yüzde 50`sini yerel ve yenilenebilir enerjiden karşılanmış. Rüzgâr, güneş ve jeotermalin, yenilenebilirin payı da yüzde 7,8`lere ulaştı" dedi.

YANLIŞ ALGI OLUŞTURULUYOR

Ülke genelinde tüm elektrik şebekelerinde olduğu gibi Gaziantep şebekelerinde de sorunlar olduğunu kaydeden Arıkan, "Aslında, özelleştirme sonucunda, beklentiler yüksek olunca, dikkatler tamamen dağıtım şirketine yöneldi, elektrik kesintilerine yöneldi. Kesintilerin özellikle sosyal medyaya, basına yansıması o konuya dikkatleri daha da çok çekti. Ve insanların aklında şu oluştu… Bizde de gitti, iki kez üst üste gidince, Gaziantep genelinde olunca, Ülke genelinde bir iki kez kesintiler olunca gözler elektriğe çevrildi… Sanki Gaziantep`in genelinde her gün elektrik kesintisi oluşuyor algısı oluştu. Böyle bir durum yok aslında. Ama bazı bölgelerde gerçekten çok fazla kesintilerle, şikâyetlerle karşılaşıyoruz. Bu bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak, verilerle bilgilendirme yapmak, dağıtım şirketlerinin görevidir. Onlar bu değerleri açıklayacak, bunların doğruluğunu da tespit etmek, devletimizin kurumlarının görevidir" ifadelerini kullandı.

ENERJİ TÜKETİMİNDE ÖN SIRLARDAYIZ

Gaziantep`in elektrik tüketiminde ön sıralarda yer aldığını söyleyen İslim Arıkan, 2015 yılında, Türkiye`de faturalanan tüketimin yüzde 2,2 sini Gaziantep kullandı. Bu oran 2016 yılında 2,5`ları gördü… Bu tüketiminde yüzde 75, sanayi ve ticarethanelerde tüketiliyor. Yüzde 20 meskenlerde, yüzde 5`te aydınlatma ve tarımsal sulama olarak faturalandırılmış. Tüketim artıyor. 2015 yılında ana trafo çıkış tüketimleri 2015 yılında 6 milyar 250 milyon kWh iken, 2016 yılında 7 milyar 100 milyon kWh olmuş. Geçen yıla oranla tüketimde yüzde 13 oranla bir tüketim artışı var… Bu tüketiminde yüzde 75 sanayi ve ticarethanelerde tüketiliyor, yüzde 20 meskenlerde, yüzde 5`te aydınlatma ve tarımsal sulama olarak faturalandırılmış"

ENERJİDE İKİ OTORİTE VAR

Gaziantep`teki enerji konusunda iki otoritenin olduğunu vurgulayan İslim Arıkan, "Gaziantep`te enerjide iki otorite vardır. TEİAŞ ve TEDAŞ. Biri santrallerden üretilen enerjiyi şehre iletir. Diğeri bu enerjiyi abonelere dağıtır. TEİAŞ ciddi yatırımlar yaptı, ancak OSB`yi besleyen "Gaziantep Trafo2" ve diğer ana trafolarımız Afşin Elbistan-Erzin ve Atatürk Barajı`ndan beslenmektedir. Bu hatlarda problem olması durumunda şehir ve sanayi elektriksiz kalmaktadır. Bu kesintiyi geçen yıl yaşadık… İskenderun-Polateli hattından ayrı bir beslenmenin OSB`yi ve şehri desteklemesi gerekli. Sanayicilerimiz durumu hızlandırmalıdır"

90 MİLYON TL`LİK YATIRIM

Şehrin elektrik dağıtım şirketi olan Enerjisa`nın geçen yıl kente 90 milyon TL yatırım yaptığını kaydeden Başkan Arıkan, "TEDAŞ kısmında da, EnerjiSA geçen yıllar da 90 milyon TL yatırım yaptı. Ancak bunu doğru yere harcayıp harcanmadığını, öncelikleri neye göre tespit ettiklerini bilemiyoruz. Açıklama yaptıktan sonra teknik olarak değerlendirebiliriz. Bu konuda kaygılarımız var. Nüfusu hızla artan bir şehir, hızla konut sayıları artan, talep artan bir şehrimiz var. İmara açılan bölgeler var, kentsel dönüşümler var, kentsel dönüşümlerle meskenlerin yerine, 2 ailenin oturacağı alana çok katlı yapılar yapılarak 20 aile yerleşiyor, yerleşecek, talepler artacak. Bununla birlikte, projede gösterilmeyen ama kullandığımız klimalar var, ısıtıcılar var, ekipmanlar var. Hayatımızın her aşamasında elektrik var. Evlerde kullanılan cihazların nerdeyse yüzde 80 elektrikle çalışıyor…Bundan dolayı; elektrikte doğru planlama çok önemli…İlerde sorun teşkil edecek, planlama eksikliği görüyoruz. Bunun sebebi de Kurumların planlamayı birlikte yapmaması. Bugün yaşadığımız elektrik kesintilerinin sebeplerinden biri de budur. Şu aşamadan sonra dağıtım şirketinin teknik ekibini ve sayısını güçlendirerek arızlara acil müdahale etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ORANIMIZ ÇOK DÜŞÜK AMA

Gaziantep`teki yenilenebilir güneş enerji sistemi hakkında da önemli açıklamalarda bulunun Arıkan, şöyle konuştu: "Ülkemizin enerji gereksinimi, elektrik, ısınma ve ulaşımda, bilindiği üzere, esas olarak petrol, doğalgaz ve kömür gibi kaynaklarla karşılanmaktadır. Enerjide dışa bağımlılığımız yüzde 75`lerde. Ancak yerli kaynaklarla üretilen elektriğin payı yüzde 65`lerden yüzde 50`ye yaklaştı. Bu bağımlılığın ekonomiye büyük bir yük oluşturduğuna şahit oluyoruz. Enerjinin etkin kullanımı önemini hissettiriyor. 2016 yılı verilerine göre; Ülkemizde, %50 sini yerel ve yenilenebilir(hes,barajlardan, yerli kömür, rüzgar, güneş ve jeotermalden) karşılanmış… Rüzgar, güneş ve jeotermalin, yenilenebilirin payı yüzde 7,8. Gaziantep`te kurulu güç, yaklaşık olarak 2500MVA, ortalama 1200MVA kullanılıyor. Gaziantep`te 23 MW RES, 12 MW GES, yapımı devam eden ıki büyük güçlü santral, 21 MW Oguzeli Bölgemizde ve 10 MW bulunuyor. Türkiye‘de bulunan 1078 Güneş Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücü 860,63 MW‘dır. Gaziantep`te GES oranı Ülke geneline oranı yaklaşık yüzde 5 oranımız düşük. Rüzgar ve güneş potansiyeline sahip Ülkemizin, Bölgemizin bu fırsatı kaçırmasını istemiyoruz. Uzun vadede, bizler bu potansiyelle ithal değil, ihraç eden konuma geçmeyi arzu ediyoruz. Lisansız güneş enerjisi projelerinde asıl hedef öz tüketim amaçlı, çatı uygulamaları olmalı… Teşvikler bu yönde olmalıdır. OSB`lerde, yeni imara açılan bölgelerde, kentsel dönüşümlerde, kamu kurum ve kuruluşlarda uygulamalar teşvik edilmelidir. Evin güneşten faydalanabilmesi ve çatısına güneş paneli çatı projesi şartı aranmalıdır. Belediyelerin bu konuya daha hassas yaklaşması gerekiyor. Eğer bundan on-yirmi yıl sonrası için bir plan yapılmazsa, dönüşüm için maliyet artacaktır. Uzun soluklu, kararlılıkla devam edilmesi gereken bir süreçtir. Ülkemizde, güneş ve rüzgar enerjisini depolama teknolojisinin gelişmesi ve ticarileşmesi önemli bir husus. Bu teknolojilerin ülkemizce geliştirilmesine hız verilmelidir…Bu yönde teşvikler arttırılmalıdır. Gaziantep`te yenilenebilir enerji bölümü olan bir meslek lisemiz var. Kanuni Sultan Süleyman Meslek ve Teknik lisemiz, bir protokolümüz var, bu bölüm öğrencilerimize modern bir tesisi kazandırmak istiyoruz, bu konuda yatırımcılarımızın desteklerini de bekliyoruz"

YENİ YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Kış aylarında yaşanan elektrik kesintileri hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan İslim Arıkan, "Kesintiler genellikle iki sebepten oluşuyor. Biri Yatırım amaçlı kesintiler, yeni yatırımlar yapılıyor gerek dağıtım şirketi tarafından gerekse 3. Şahıslar tarafından, bunun için sisteme bağlantı gerekiyor ve kesintiler oluyor doğal olarak. İkincisi arıza kaynaklı. Hava koşullarından dolayı tellerin birbirine değmesi, iletken kopmaları, aşırı yükten kabloların zarar görmesi, dolayısı ile sigortaların atması ve trafolarda meydana gelen arızalardan dolayı kesintiler meydana gelebilir. Ağır kış koşullarında kesintileri arıza olarak kabul edebiliriz. Fakat her karda, her yağmurda kesintiye arıza gözü ile bakamayız, bunu kabul edemeyiz. Çünkü iletim, dağıtım hatları tasarlanırken, o bölgenin koşullara göre analizler yapılır. Yapılmamışsa zaten sorunlar üst üste gelir. Bunun yanında; Bir abonenin bir sözleşme gücü vardır. Siz dağıtım şirketine bildirim yapmadan sözleşme gücünüzün üzerine çıkmışsanız, yine o bölgede birçok abone bunu uygulamışsa arızalar meydana gelebilir. Isıtıcılar, klimalar, diğer cihazlardan kaynaklı aşırı yüklenmeler, o bölgeyi besleyen kabloların, bu gücü taşıyamamasına sebep olur, arızalar meydana gelir. Ve Kablolar yer altında ise arızayı gidermek zaman alabilir. Ancak o bölgede sürekli bir arıza meydana geliyorsa, o bölgenin abonelerinin tüketimine bakılarak analizler yapılabilir. Arıza süresini kısaltmak içinde ekip sayısının arttırılması gereklidir. Kesintisi azalan, biten bölgeler var Geçen yıllarda, Küsget Sanayi bölgesi çok mağdur oldu. Büyük bir yatırım yapıldı, devam ediyor o bölgedeki yatırımlar. Antepia Onkoloji hastanesi Bölgesi, Burç Bölgesini hatırlıyorum (30 mahalleyi besleyen hattı) ve günlerce elektriğin gelmediği durumlar vardı, bu bölgelere ciddi anlamda yatırımlar yapıldı, eski şikayetleri almıyoruz…Yeni imara açılan bölgeler var, Stadyum çevresi, yeni beylerbeyi, Bülbülzadeye ciddi yatırımlar yapıldığını biliyorum. İbrahimli Bölgesinden eski şikayetleri almıyoruz… Küsget yatırımları devam ediyor. Kırsalda yatırımlar devam etmekle birlikte, ama kırsaldan şikâyetler geliyor. Karataş Bölgesinden şikayetler alıyoruz, zaman zaman Güneykent, Yeditepe Bölgeleri, Hürriyet Mah, Cumhuriyet, İncilikaya, Bozoklar, Barış, Güzelvadi Mahallerinden şikayetler alıyoruz. Karşıyaka‘da belirli noktalarda şikayetler alıyoruz. Emek Mahallesinde son zamanlarda kesintiler vardı, yatırımları devam ediyor"

 

Bağlantılar

www.gazianteppusula.com/haber/gunesi-gorduk-haberi-38697.html
 


GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 177


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.