MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO’DAN RAPOR: İNTERNETTE HIZ DÜŞÜK, VERGİ YÜKSEK (GÜNLÜK EVRENSEL)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
EMO, bilgi ve iletişim teknolojileri raporu hazırladı: İnternette hız düşük, vergi yüksek.
 

EMO‘nun bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin hazırladığı raporda Türkiye‘nin bu alanda dünyanın gerisinde kaldığına dikkat çekildi. Türkiye‘nin iletişim altyapısında ciddi eksikliklerin olduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye‘nin bu altyapıyla 5G sistemine geçmesinin mümkün olmadığını belirtildi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Türkiye‘nin bilgi ve iletişim teknolojilerindeki altyapı, erişim ve kullanım sorunlarına ilişkin bir rapor hazırladı. EMO Genel Merkezinde gerçekleşen basın toplantısıyla açıklanan "EMO Bilgi ve İletişim Teknolojileri Raporu-2016/Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoksulluğu" raporunda Türkiye‘nin bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda dünyadaki durumu ve temel sorunları saptanarak çözüm önerilerine yönelik değerlendirmelerde bulunuldu. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, bilgi ve iletişim teknolojilerinin günümüzde ekonominin öncelikli alanı olduğunu belirterek, telekomünikasyon altyapısındaki sorunların, dışa bağımlılığın, erişim ve kullanım sorunlarının mühendislik faaliyetleri açısından büyük sorunlar yarattığını kaydetti. EMO olarak, konunun detaylı bir şekilde değerlendirildiğini belirten Yeşil, raporda temel sorunların saptanarak, çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

‘TÜRKİYE İLETİŞİMDE GERİLİYOR‘

Raporu paylaşan EMO Bilgi ve İletişim teknolojileri Komisyon Başkan Yardımcısı Elektrik Mühendisi Alpaslan Güzeliş Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yayınlanan 2016 Bilgi Toplum Ölçüm Raporu BİT Geliştirme Endeksinde Türkiye‘nin 175 ülke arasında geçen yıla göre gerileyerek 70. sırada yer aldığını kaydetti. Alt endeksler olan erişimde 81. ve kullanım endeksinde 76. olduğuna dikkat çeken Güzeliş, verilerin Türkiye‘nin eğitimli insan gücüne rağmen bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim ve kullanımda geri kaldığını gösterdiğini söyledi. Türkiye‘de uygulanan vergilendirme ve teknolojik dışa bağımlılık yüksek olduğunu söyleyen Güzeliş, bu durumun kullanım ve erişim güçlüğü yarattığını kaydetti. Güzeliş, bilgi ve iletişim teknolojilerinde giderek artan yoksullaşmaya dikkat çekerek, Türkiye‘nin Afrika ülkeleri konumuna geldiğini söyledi. 

‘5G‘YE GEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL‘

Türkiye‘de sabit telefon aboneliğinin hızla gerilediğinin de altını çizen Güzeliş, cazip fiyat tekliflerinin oluşturulamamasını, altyapı yatırım sorunları yaşanmasını ve kar öncelikli işletmecilik anlayışını gerilemenin sebepleri arasında gösterdi. Güzeliş, Türk Telekom‘un bünyesinde atıl halde bulunan yeraltı ve yerüstü altyapıyı diğer işletmeciler ve servis sağlayıcılarla paylaşıma açmamasının da bilgi ve teknoloji gelişiminde engel teşkil ettiğini kaydetti. İletişim konusunda pembe tablolar çizilmesini eleştiren Güzeliş, Türkiye‘nin bu altyapıyla 5G sistemine geçmesinin mümkün olmadığını, şu anda var olan 4.5 G tanımlamasının da dünyanın hiçbir yerinde olmadığını ve uydurma olduğunu belirtti. Türkiye‘de internet ve kotadaki düşük değerlere dikkat çeken Güzeliş,  fiber optik kablonun bu açıdan önemli olduğunu ancak bu konuda  da yatırımlarının gereksinim doğrultusunda geliştirilemediğini belirtti. Güzeliş, fiber optik kablo altyapısının bugünkünün üç katına çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi. 

‘ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞININ YÜZDE 9.2‘Sİ İLETİŞİME‘

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gezgin telefonlarda yüksek vergilendirmeye de dikkat çeken Güzeliş, yüzde 43 ile dünyanın en yüksek vergilendirmesinin Türkiye‘de olduğunu belirtti. Güzeliş, vergiler hariç maliyeti bin lira olan bir telefonun ÖTV, KDV, TRT bandrolü ile fiyatının 1.545 liraya yükseldiğini söyledi. Güzeliş, en az iki cep telefonuna sahip 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama iki hat için 76.8 lira ve 59 lira sabit internet gideri ile birlikte 135 lirasını iletişim giderlerine ayırdığını söyleyerek bunun asgari ücretli bir ailenin maaşının yüzde 9.2‘sine denk geldiğini belirti. Türkiye‘nin bu kadar yüksek vergilendirmeye uygun bir yapıya sahip olmadığını söyleyen Güzeliş, ÖTV‘nin kaldırılması, KDV‘nin düşürülmesi ve TRT bandrolü uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Türkiye‘de yaklaşık iki haneden birinde bilgisayar bulunmadığını da söyleyen Güzeliş, Türkiye‘de internet kullanımına ilişkin açıklanan verilerde de kuşkular olduğunu söyledi. TÜİK ve BTK verilerinin uluslararası şirketlerin verileriyle uyuşmadığını kaydeden Güzeliş, Türkiye‘nin bilgi ve iletişimde gösterilenden daha da gerilerde olduğunu kaydetti. 

(Günlük Evrensel; 13.04.2017)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 18


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.