MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAPI DENETÇİLER TOPLANTISI DÜZENLENDİ



 
Yapı Denetçileri sorunlarını, idari ve hukuki konuları 27 Mayıs Cumartesi günü bir araya gelerek tartıştılar. Toplantıda TMMOB Yapı Denetim Komisyonu Üyesi ve EMO Yapı Denetim Komisyonu Başkanı Şükrü Güner , TMMOB bünyesinde yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgilendirme yaparken, EMO Ankara Şubesi Avukatı Cem Erkat yapı denetimin hukuki ayağı ile ilgili bir üyelerimize bilgi verdi. Toplantının sonunda ayrıca bir önceki yapı denetçileri toplantısına katılan üyelerimize katılım belgeleri verildi.
 

Yapı Denetçileri toplantısı açılış konuşmasını EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şakir Aydoğan yaptı. Aydoğan şunları söyledi; "Yönetim Kurulu olarak hepinizi saygı sevgiyle selamlıyoruz. 1999 depreminden sonra 2001 yılında Yapı Denetim Kanunu çıktı. Bu yapı denetim kanunundan sonra EMO olarak bizimle ilgili konularla 7-8 yıldır teknik bilgilendirmeler yapıyoruz. En son 29 Nisan`da yapı denetim ile ilgili bizimle ilgili konularla teknik bilgilendirmeler yaptık. Bugün de idari ve hukuki konularda sizlere bilgilendirme yapacağız. Önce Komisyon Başkanımız Mustafa Özdemir ardından TMMOB Yapı Denetim Komisyonu Başkan Yardımcısı Şükrü Güner ve Avukatımız Cem Erkat sorularınızı cevaplandıracak." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Yapı Denetim Komisyonu Başkanı Mustafa Özdemir söz aldı. Özdemir şöyle konuştu; "Öncelikle hoş geldiniz diyorum. Katıldığınız için teşekkür ediyoruz. Konuşmama kısaca kendimi tanıtarak başlamak istiyorum. Bir kamu kurumundan emekli olduktan sonra 11 yıldır Müşavirlik yapıyorum. Müşavirlik olarak TOKİ inşaatlarının, Milli Eğitim Bakanlığı`nın okullarının, metro inşaatlarının kontrollüğünü yapmaktayız. İki dönemdir EMO Ankara Şubesi Yapı Denetim Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyorum. Yaklaşık 21 yıldır da EMO ve TMMOB`de Denetleme Kurulu üyelikleri, EMO ve TMMOB Yapı Denetim Komisyonlarında ve Bilirkişilik Komisyonlarında görev yapıyorum. İki dönemdir yapı denetçi arkadaşlarımıza Yapı Denetim Komisyonu olarak teknik eğitim vermeye çalışıyoruz.  En sonuncusunu 29 Nisan`da bu salonda gerçekleştirdik.

Bu eğitimde İşleyiş,Proje İnceleme,Topraklama, Kuvvetli Akım, Zayıf Akım,Akıllı Bina, Çevre Aydınlatma, Trafo tesisi, Asansör, Jeneratör, İş Güvenliği konularında bilgilendirme yapmaya çalıştık

Öncelikle bu komisyonda özveri ile görev yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.Bu çalışmalarımız sonucunda aldığımız bir kararı Şube YK`da benimsedi ve ankarayapidenetim@mail.emo.org.tr adında bir forum oluşturduk. Bu forumda da amacımız sorusu sorunu olan arkadaşlarımıza yardımcı olmaktı. İstedik ki teknik idari , yapı denetçilerle ilgili bu foruma sorular yöneltilsin ve cevapları da bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımız versin.  Ama bu güne kadar sanki hiçbir arkadaşımızın, soru sorarak katkısı olmadı. Diliyorum ki bundan sonra olur. Adresi tekrar ediyorum ve not almanızı rica ediyorum. Lütfen bu foruma soru ve cevaplarınızla katkı koyun. Adres ankarayapidenetim@mail.emo.org.tr  tekrar ediyorum ankarayapidenetim@mail.emo.org.tr

Kısaca Ülkemizdeki yapı denetim yol haritasından bahsedersek,

1999 yılından önce denetim görevi belediyelerdeydi.

1999 yılındaki büyük felaketten sonra şu anda uygulanmakta olan yapı denetimle ilgili süreç başladı.

Başlangıçtan itibaren yasalar sürekli yanlış kurgulandı ve uygulandı. TMMOB`de sürekli bu yanlış sisteme itiraz etti.

Yanlışlığı Bakanlık da gördüğünden sürekli yasa ve yönetmelikleri değiştirdi, fakat her değişiklikte  yanlış  yanlış üstüne yapıldı. Sonuçta ne doğru dürüst denetleme yapılabildi. Ne yapı denetim firmaları ciddi paralar kazanabildi. Nede yapı denetçi arkadaşlarımız ciddi paralar alabildi.

Denetçi arkadaşlarımız birçok zaman çok düşük olan bu ücretleri de alamadı. Alınan ücretler birçok yerde asgari ücretin bile çok altında kaldı.

Bu bahsettiğim ücret TMMOB asgari ücreti değil. Türkiye`de yasal olarak tüm çalışanlara uygulanan asgari ücretten bahsediyorum.

Kısaca bu eğitimleri niçin düzenlediğimizden bahsetmek istiyorum.

Birçoğunuzun bildiği gibi bugünkü sistemde maalesef çok az denetleme firması tarafından denetleme yapılmaktadır. Bana göre bunun  üç ana nedeni bulunmaktadır.

1.       Müteahhitler denetleme istemiyor

2.       Yapı denetim şirketleri denetleme istemiyor

3.       Denetçi arkadaşlarımız denetleme yapmak istemiyor.

Komisyon olarak bizim üzerinde çalıştığımız başlıca konu 3. Madde

Yani denetçi arkadaşlarımızın isteksizliği.

Bunun da üç nedeni var diye düşünüyoruz.

1.       Düşük ücret

2.       Patronun patronunu denetleme zorluğu

3.       Nasıl denetleyeceğini bilmiyor 

Bizim de bu çalışmaya başlama nedenimiz işte bu madde yani denetlemeyi nasıl yapacağını tam bilmeyen arkadaşlarımıza hem işleyiş hem de teknik konularda yol göstermek içindir.Yapı Denetim Komisyonu olarak Dönem başındaki ilk toplantımızda bu sene hangi konularda çalışma yapalım derken aklımıza gelenleri şöyle sıraladık

1.       Eğitim

2.       Yasa tasarıları üzerinde çalışma

3.       Mühendis ücreti ve tahsilatı

4.       Denetçi arkadaşlarımızın denetime girmesi nasıl sağlanabilir.

5.       Denetlenebilecek maksimum m2 miktarı

6.       Mümkün olursa bir çalıştay düzenleme

Bunlardan eğitimle ilgili hazırlıkları yapıp bir günlük eğitimimizi yaptık. TMMOB deki Şükrü Güner arkadaşımıza ücret, m2 ve olası tasarıdaki beklentilerimiz konusundaki dileklerimizi ilettik. Çalıştay yapamadık ancak yapılan eğitim ve bugünkü çalıştayı da bir tür çalıştay diyebiliriz.

Bir başka konu ;

1-Yapı Denetim firmalarının büyük kısmı iflas aşamasında

2-Denetçi mühendisler çok düşük olan (asgari ücretin bile altında) maaşlarını bile doğru dürüst alamıyor.

3-İnşaatların %90-95 oranındaki kısmı ya hiç denetlenmiyor ya da çok yetersiz denetleniyor.

4-Minha uygulaması ile Denetçilerin üzerine çok büyük miktarlarda denetleme m2 si yükleniyor.

5-Genç Enerjik Mühendisler, düşük ücret nedeniyle sektörde çalışmıyor.

Tüm bu şartlar altında ;

ÇIKACAK BİR TASARIDA OLMAZSA OLMAZ DİYE DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ KONULARI SIRALARSAK

1-Denetçi mühendislerin denetleyebileceği kadar inşaat alanı belirlenmeli

2-Ücretler TMMOB tarafından belirlenen ücretlerin altında olmamalı ya da mühendislerin emeği, eğitim seviyesine uygun olarak belirlenmeli, örneğin en az dört asgari ücret veya emekli sandığı 1. derece Mühendis maaşına denk gibi bir oran belirlenmeli

4-Yapı denetim işi yalnızca emekli mühendislerin yaptığı bir iş olmaktan çıkarılmalı

3-Mühendislerin odalarıyla bağını koparma çalışmasından vazgeçilmeli

4- Odalar üyelerinin sicillerini tutabilmeli

5-Mühendis Mimarların yetkinliği ve eğitimleri odalarınca belirlenmeli

6-Merkez ve il Yapı denetim Komisyonları Dokuzar kişiden oluşmalı, bunların beş adedi idare tarafından atanmalı (bir adedi Başkan olarak atanmalı) dört adet üye ise Elektrik Mühendisleri Odası ,Makina Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar odalarınca görevlendirilmelidir. Her üyenin bir oy hakkı olmalıdır.

7-Teknik Müşavirlik Kuruluşları  Denetleyecekleri işleri Yapı Sahibinden (Genellikle yapı sahibi bu işe karışmıyor Müteahhitte  yüklüyor) değil bakanlık veya yerel yönetimlerde oluşturulacak bir komisyondan almalıdır.

Yani denetim kuruluşu ile müteahhidin parasal ilişkisi kesilmelidir diyoruz.

Konuşmamı çok uzatmadan birazda bugünkü programdan bahsetmek istiyorum.

İlk olarak Odamız Yapı Denetim Komisyonu başkanı ve aynı zamanda TMMOB Yapı Denetim Komisyonu üyesi Şükrü Güner arkadaşımız TMMOB bünyesinde yaptıkları başarılı çalışmalar ile ilgili, geniş bir bilgilendirme yapacaktır. Ardından Şubemizin Hukukçusu Av Cem Erkat yapı denetimin hukuki ayağı ile ilgili bir bilgilendirme sunumu yapacaktır.

Bu sunum sonucunda öncelikle hukuki konulardaki sorular cevaplandırılacak, akabinde idari ve teknik konulardaki sorular cevaplanmaya çalışılacaktır.

Son olarak ta sizlerin konu ile ilgili görüş, öneri, katkı ve dileklerinizi almak istiyoruz. Bunlardan uygulama şansı olanları Şube Yönetim Kurulu Oda merkezimiz ve aynı yolla TMMOB ye iletmeye çalışacağız."

Mustafa Özdemir`in konuşmasının ardından TMMOB Yapı Denetim Komisyonu Üyesi, EMO Yapı Denetim Komisyonu Başkanı Şükrü Güner 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun İle Uygulama Yönetmeliğinde yapılması istenen değişiklikler hakkında ve Proje ve Uygulama Denetçisi/Uygulama Denetçisi Mühendis ve Mimar ile Kontrol Elemanı Mühendis ve Mimarlar için Tip Hizmet Sözleşmesi hakkında üyelerimize bilgi verdi ve üyelerimizin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Şükrü Güner`in ardından söz alan EMO Ankara Şubesi Avukatı Cem Erkat da yapı denetiminin hukuki ayağı ile ilgili bilgilendirmede bulundu ve üyelerimizin sorularını yanıtladı.

Bilgilendirme konuşmalarının ardından 29 Nisan 2017 tarihinde yapı denetçileri toplantısına katılan üyelerimize katılım belgeleri EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şakir Aydoğan ve EMO Ankara Şubesi Yapı Denetim Komisyonu Başkanı Mustafa Özdemir tarafından verildi.

Şükrü Güner`in sunumuna haberin devamındaki EK`ler bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Dosyalar

(143 KB)

(101 KB)



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 395


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.