MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HATAY ENERJİ FORUMU



 
EMO Hatay İl Temsilciliği, Antakya Çevre Koruma Derneği, Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu ve Defne Kent Konseyi’nin birlikte düzenlediği “Hatay Enerji Forumu”, 31 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirildi. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, EMO Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya ve TMMOB ve EMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Bülent Damar’ın konuşmacı olduğu forumda, enerjinin temiz, sürekli ve ulaşılabilir olması gerektiği vurgulanarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine işaret edildi.
 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hatay İl Temsilciliği, Antakya Çevre Koruma Derneği, Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu ve Defne Kent Konseyi`nin ortaklaşa düzenlediği "Hatay Enerji Forumu" 31 Mayıs 2017 tarihinde Hatay`da gerçekleştirildi. 

Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası toplantı salonunda yapılan etkinliğin açılışında konuşan EMO Hatay İl Temsilcisi Cem Hüzmeli, enerji piyasasının özelleştirme ve serbestleştirme süreciyle şirketlerin kar hırslarının kapıştığı bir alana dönüştüğünü belirterek, "Bu yapı, kamu yararını ve dış politikada ülke çıkarlarını korumaktan çok uzak bir anlayışa yol açmıştır. Bırakın kamu yararını, ülkenin ticari ve uluslararası çıkarlarının dahi yandaşlık esasıyla yok sayıldığı bir düzen kurulmuştur" dedi.

EMO Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mak bu toplantının, 14-16 Aralık 2017 tarihlerinde Adana`da gerçekleştirilecek olan TMMOB 11. Enerji Sempozyumu`nda "Yerel Sorunlar" oturumunda tartışılacak konuların belirlenmesi işlevinin de olduğunu ifade etti. İskenderun, Mersin ve Elbistan`da da benzer etkinliklerin yapılacağını bildiren Mak, "Kadınların, çocukların, felsefenin, bilimin ve özgürlüklerin tasfiye edildiği bir dönemden geçiyoruz. TMMOB`ye siyaset yaptığı suçlaması getiriliyor ancak tüm bunların tasfiye edildiği günlerde, yaşamdan yana tavır almanın tek yolu siyaset yapmaktır" diye konuştu.

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, bölgedeki termik santrallerin havaya, suya, toprağa zarar verdiği ve yaşam alanlarını yok ettiği uyarısında bulunarak,   sürdürülebilir bir çevre anlayışıyla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman da, siyaset yapmaksızın iş, meslek ve teknoloji alanlarına müdahale etmenin mümkün olmadığını belirterek, temel insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkmanın demokratik kitle örgütlerinin en önemli işlevi olduğunu kaydetti.

Yerel Yönetimler Gözüyle Enerji

Açılış konuşmalarının ardından foruma geçildi. İlk olarak Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha "Yerel Yönetim Gözüyle Enerji Yatırımları" konusunda sunum yaptı. Enerji yatırımları planlanırken yerel yönetimlerin süreçlere daha etkin biçimde dâhil edilmesi gerektiğini belirten Culha, şunları söyledi:

"İlimiz ciddi anlamda enerji sorunu yaşamaktadır. Bizler burada hem siyasetçi, hem de teknik kimliğimizle varız. Yaşamın her alanı siyasettir. Hiçbir şeyi siyasetin dışında tutamazsınız. Siyasetçiler; kişilerin, bireylerin vatandaşların daha huzurlu ve refah içerisinde yaşamaları adına siyaset yapıyorlar. Bizler de bu şiarla siyaset yapıyoruz. Bizim yerel yöneticiler olarak yaşadığımız sıkıntılar teknik elemanlardan daha fazla. Çünkü bizler seçilmiş insanlarız, vatandaş bize oy vermiş, elektrik kesildiği zaman saatin kaç olduğunu dikkate almadan bizi arayarak tepkiyle elektriğin niçin kesildiğini sorabiliyorlar. Her ne kadar elektrik sorumluluğumuzda değil ise de vatandaşlarımızın sürdürülebilir, kaliteli enerji almaları yönünde bizler gerekli katkıyı, çabayı göstermek durumunda olduğumuzu düşünüyoruz."

Türkiye Enerji Politikaları

EMO İskenderun Temsilcisi Ahmet Bülent Bozdoğan`ın yönettiği forumda daha sonra EMO Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya, "Türkiye`nin Enerji Politikaları" ile ilgili sunum gerçekleştirildi. Hatay`ın rüzgâr açısından çok verimli bir bölgede yer aldığına işaret eden Sakarya, Türkiye`yi yabancı ülkelerle de karşılaştırarak, "Almanya 2015 yılında sadece güneşten ve rüzgârdan ürettiği elektrik enerjisiyle genel elektrik ihtiyacının yüzde 19,6`sını karşıladı. Almanya güneşten yoksun bir ülke. Rüzgâr açısından da biz Almanya`dan daha iyi durumda görünüyoruz" dedi.

Elektrik enerjisinin fiyatlandırılması hakkında da bilgi veren Sakarya şöyle konuştu:

"Biz yenilenebilir enerji kaynaklarını bir tarafa bırakıp, termik santralle uğraşma yoluna gidersek önümüzde zor günler bizi bekliyor. EMO olarak biz elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı arasındaki organik bağı ve doğal tekel konumunu göz önüne alarak bu faaliyetlerin ilgili meslek odaları, sendikalar ve tüketici örgütlerinin de temsil edildiği özerk bir kamu kurumu tarafından merkezi planlama anlayışında ve kamu hizmetine uygun şekilde yönetilmesini savunuyoruz."

"Dünya Yenilenebilir Enerjiye Yöneliyor"

TMMOB ve EMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Bülent Damar da, enerji kullanımının temel bir insan hakkı olduğunu ve kimsenin bu haktan mahrum bırakılamayacağını, buna bağlı olarak da enerjinin kamusal bir hizmet olarak tanımlanması gerektiğini kaydetti. Enerjinin "temiz, sürekli ve ulaşılabilir olması gerektiği" ifadelerinin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı`nın politika metinlerinde de yer aldığına dikkat çeken Damar, TMMOB`nin yaklaşımıyla devletin bakış açısı arasındaki temel farkın, enerjinin serbest piyasaya bırakılmış olmasından kaynaklandığını belirtti. Enerji kaynakları konusuna da değinen Damar, kömür santrallerinin, dünyadaki iklim değişikliklerinin ve çevre tahribatının artmasına en fazla etkisi olan enerji yatırımı olduğunu ve Dünya`da pek çok ülkenin bu santralleri kapatma yoluna giderek yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini vurguladı.

Hatay Enerjisa İl Müdürü Aydın Şahin ise Hatay`ın enerji durumu ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Forumun ikinci bölümünde; Hatboru Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Şahin "Sanayi ve Çevre", Makine Mühendisi Orhan Said Kalaycı "Hatay ve Termik Santraller, Antakya Çevre Koruma Derneği`nden Dr. Ali Kanatlı ise "Sağlık ve Çevre" konulu sunumlar yaptılar.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 427


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.