MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

AKILLI ŞEHİR OLMAK BİZE UZAK MI?



 
Şube Yönetim Kurulu Başkanı İslim ARIKAN`ın Akıllı Şehir Olmak Bize Uzak mı?başlıklı Yeni Sayfa gazetesi köşe yazısı yazımız devamındadır.
 

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte akıllı cihazlar, akıllı binalar, akıllı şebekeler ifadelerini çok duyar olduk. Gelişmiş Ülkelerin gelişmiş şehirleri de, teknolojinin bu nimetlerinden faydalanarak şehirlerini yönetme gayreti içerisine girmiş durumdalar. 

Viyana, Barcelona, Amsterdam, Londra, Tokyo, New York, Singapur  akıllı kent yönetim sistemlerinde öne çıkan şehirlerin başında gelmekte ve akıllı kent uygulamaları hızlı şekilde ilerlemektedir.

Peki Akıllı şehir nedir? 

Akıllı şehir; bozuk kentleşmeden kurtulmaktır. Akıllı şehir, canlılara zarar veren gürültü ve çevre kirliliğinden kurtulmaktır. Akıllı kentler; sadece modern ve  teknolojik kentler değil,  güvenliği sağlanmış ve çevresel sorunlardan arındırılmış kentlerdir. 

Şimdi  bir şehir düşünelim;

"Ulaşımda raylı sistemler gibi yeşil ekonomi yatırımlarının artarak etkili olduğu, elektrikli araçların tercih edildiği ve bisikletlerin  yaygınlaştığı, böylelikle karbondioksit egzoz emisyon oranlarının azaltıldığı, otopark kavramının iyi tasarlandığı, yeraltına, yerüstüne döşenen sensörler aracılığı ile kavşak yoğunluklarını ölçen ve trafik lambalarının sürelerini otomatik olarak ayarlayan  akıllı kavşakların olduğu,  şehir merkezi sayılarının arttırıldığı ve bu merkezlerde trafik yoğunluğunun  azaltıldığı,

Bina enerjilerinin; çatılarındaki güneş panellerinden sağlandığı,  şehirdeki cadde, bulvar, park aydınlatmalarının insan ve araç yoğunluğuna göre otomatik olarak çalıştığı, sokak lambalarının tamir ve bakımlarının robot kollu  insansız hava araçları ile hızlı bir şekilde yapıldığı,

Park ve bahçelerde nem oranını ölçen sensörler yardımı ile  akıllı sulama sistemlerinin olduğu, 

Akıllı yazılımlarla; çöp konteynerleri dolduğunda sensörlerle bilgi veren ve çöp kamyonlarının konteynerlere en kısa rotalarla yönlendirildiği, çöp kamyonlarının da doğalgazla çalıştırıldığı,

Kentin güvenliğinin en üst düzeyde sağlandığı, her bölgede güvenlik kameralarının olduğu, akustik silah sesi izleme sisteminin kurulduğu, sistemin bu sesi algılayarak en yakın karakola uyarı gönderdiği,

Şehirle ilgili verilere kolay ulaşıldığı, teknolojik altyapının, fiber optik ağının yaygınlaştığı,  vatandaşın mobil uygulamaları kullanabildiği"  şehirler olsun. 

Bu şehirlerin sayısı, teknolojinin ve eğitim seviyesinin yükselmesi ile artacaktır. 

Düşündüğümüz bu akıllı şehirlerin oluşması ve yönetilebilir olması için; öncelikle o şehrin, coğrafi özelliklerinden, tüm  altyapı sistemlerine, vatandaşların sosyo-ekonomik niteliklerine kadar tüm verilerin doğru olarak  bir sistemde toplanması gerekmektedir. Ve her an binlerce sensörden toplanan verinin sistemi yönetmesi ve  vatandaşa sunması  elbetteki kolay değildir, tek bir otoritenin de yapacağı bir işlem değildir. Bu sistem güçlü bir organizasyona ihtiyaç duymaktadır. 

Çarpık yapılaşma ve altyapı sorunlarını çözmeden akıllı sistemlerden bahsetmek çok gerçekçi olmayacaktır. Sanayi Devrimi ile birlikte başlayan köyden kente göçlerde, Ülkemizde maalesef hala çarpık kentleşme ve altyapı sorunları ile yüzleşmekteyiz. Haberleşme, elektrik, doğalgaz, su, kanalizasyon, yol vb. altyapı hizmetlerinde Kurumlar arası senkronizasyonla birlikte, Akıllı Kent Sistemlerine geçiş ancak mümkün olacaktır.  

Kararlılık ve zaman isteyen, ortak aklın formaliteden değil, gerçek anlamda çalıştırılması ile gelrçekleşecek bir süreçtir. 

Bakınız, ayrı dilleri kullanan  29 Avrupa Ülkesi, AB koordinasyonunda, birbirleri ile aynı teknolojik  dili kullanıp, standart oluşturup, uygulayabiliyor.  Ülkemizde ise; birbirleri ile baglantılı iki ayrı kuruluş dahi ayni dili kullanamıyor. Daha vahimi,  aynı kuruluştaki birimler aynı dili kullanamıyor.

Sonuç olarak; 

Doğru planlama, Kurumlar arası koordinasyon ve vatandaşın da kurallara uyarak dahil olacağı bu sistem; kararlılıkla uygulanırsa, kentlerimizin akıllı olmaması için bir sebep kalmayacaktır.

Bu işin temeli ise, insan altyapısına  yapılacak yani eğitime yapılacak yatırımdır.



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 195


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.