MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

REN21 RAPORU: YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİŞ GEÇEN YIL ARTTI (BİRGÜN)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


REN21 (Renewable Energy Policy Netvvork for the 21st Century), Yenilenebilir Enerji 2017: Küresel Durum Raporu‘nu açıkladı. Rapora göre 2016 yılında, yenilenebilir enerji kurulumlarında 2015‘te olduğu gibi yine rekor kırıldı. Bu dönemde maliyetlerdeki düşüş sayesinde daha az yatırımla daha fazla yenilenebilir kapasitesi kuruldu. 2017 yılında, yüzde 23 daha az yatırımla, 167 GW‘lık yenilenebilir enerji kapasitesi kuruldu.

En çok artan 3 enerji modeli

Hesaplanan güneş enerjisi kapasitesi yaklaşık yüzde 47 artarken, bunu yüzde 34‘le rüzgar ve yüzde 15,5‘le hidroelektrik takip etti. raporda yer alan bazı tespitler şöyle:

Yenilenebilir enerji en ucuz maliyetli seçenek oluyor: Danimarka, Mısır, Hindistan, Peru ve Birleşik Arap Emirlikleri‘ndeki son anlaşmalarla, birim fiyatı kilovatt başına 0.05 dolar seviyelerinin altını gördü. Bu, bu ülkelerin her birindeki fosil yakıt ve nükleer enerjiden üretimlerden daha ucuz bir rakama denk geliyor. Almanya‘da yakın zamanda yapılan rüzgar açık arttırmasının kazananları, hükümet desteği ve teşviği olmadan, toptan satış fiyatına güvenerek arttırmaya katıldılar ve böylece yenilenebilirin en düşük maliyetli seçenek olduğunun bir kez daha gösterdiler.

‘Baz yük‘ tartışması artık bir mit: Yenilenebilir enerji konusunda önemli tartışmalardan biri de baz yük tartışması. ICT, yüksek verimli depolama sistemleri, ısı pompaları vb. akıllı şebeke teknolojileri gibi alanlardaki gelişmeler sayesinde, fosil yakıt ve nükleer gibi baz yük kapasitelere ihtiyaç olmadan şebekeye yüksek miktarda yenilenebilir enerji bağlanabilindiği ortaya çıktı.

Esnek şebekeler ile sadece değişken üretimi dengelenemeye ve sistem optimisasyonunu sağlamıyor ayrıca toplam üretim maliyetini de azaltıyor. 2016‘da elektrik tüketiminin zirve yaptığı zamanları iyi yönetebilen ve yüzde 100 yenilebilir enerji üretimi yapan ülke örneklerinin arttığı görüldü. Örneğin, Danimarka ve Almanya, yenilenebilir elektrik üretimini, sırasıyla yüzde 140 ve yüzde 86,3‘e kadar çıkardılar.

Küresel ekonomide yüzde 3‘lük büyüme ve artan enerji talebine rağmen, küresel olarak fosil yakıt ve endüstriyel kaynaklı enerji üretiminden kaynaklanan C02 emisyonları, üst üste üçüncü yıldır sabit kaldı: Bu doğrudan kömürün zayıflamasına bağlanabilir, ama ayrıca enerji verimliliğindeki gelişmelere ve artan yenilenebilir enerji kapasitesi ile de ilişkilendirilebilir.

Diğer pozitif yönelimlerde ise şunlar var:

Depolama teknolojisindeki yenilik ve buluşlar, güç sistemlerine artan bir şekilde esneklik sağlayacak 2016‘da yaklaşık 0,8GW‘lık yeni gelişmiş enerji depolama kapasitesi kullanıma hazır olarak, yıl sonu toplamını tahmini 6,4GW‘ya taşıyacak.

Küçük şebekeler ve bağımsız sistemler için pazar hızlı bir şekilde gelişiyor ve mobil teknolojiler tarafından desteklenen Yaptıkça Öde Sistemli (PAYG) iş modelleri hızla artıyor: 2012‘de PAYG sistemindeki güneş firmalarına yatırım sadece 3 milyon dolardı; 2016‘da bu rakam 223 milyon dolara yükseldi.

Raporda olumlu gelişmelere rağmen enerji dönüşümünün Paris Anlaşması‘nın amaçlarını başarıya ulaştıracak kadar hızlı gelişmediği de yer aldı.

REN21‘in Yöneticisi Arthouros Zervos, "Dünya her yıl yenilenebilir enerji kapasitesinde fosil yakıtların toplamından daha fazla artış yapıyor. Bu yılın raporundaki en önemli bulgulardan biri şu ki, cevap bütüncül, sistemik yaklaşımlarda ve bunlar istisna değil kural olmalı. Yenilenebilirler gelişirken kapsamlı teknik araçlarla birlikte altyapıya da yatırım yapmalıyız. Talep ve tedarik dengesini ölçen entegre edilmiş birbirine bağlı iletim ve dağıtım ağları, sektör birleştirmeleri ve kolaylaştırıcı teknolojilerin geniş bir alana yayılması.

(Birgün; 09.06.2017)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 40


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.