MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İŞTE YERLİ ENERJİYE DESTEĞİN ARKA PLANI! (MEHMET KARA- DÜNYA)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


 
Enerji ithalatının toplam ithalat içindeki payı son dört ayda geçen yıla göre ciddi şekilde artarak yüzde 17.2`ye yükseldi. İşte yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik desteklerin arka planında yatan tablo bu.
 

Türkiye‘nin toplam ithalatında enerjinin payı 2015 yılında uzun bir aradan sonra ilk kez yüzde 20‘nin altına geriledi. 2016 yüında ise yüzde 13.7 üe son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ancak bu yılın ilk dört ayındaki verilere bakılırsa bu oran yeniden yükselişe geçti. Ocak-Nisan 2017 döneminde toplam enerji ithalatının yüzde 17.2‘sini enerji ürünlerine ödenen 11.7 milyar dolar oluşturdu. İthalattaki enerji payının 2015 ve 2016 yıllarında aşağı inmesi esas itibariyle petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Ayrıca kömür ithalatına getirilen önleyici tedbirler ile elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payının biraz daha artması bir başka önemli etken oldu.

Politikayı belirleyen tablo

Enerji ithalatının toplam ithalat giderleri içindeki payında yaşanan son yükseliş, yerli ve yenilenebilir kaynakların önemini bir kez daha ortaya koydu. Aslında Türkiye‘nin son yıllarda enerjide dışa bağımlıktan kurtulma çalışmalarını yoğunlaştırmasının arkasında da işte bu tablo yatıyor. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla devreye sokmaya yönelik çeşitli önlemler halen devrede.

Yerli kömüre destek

Yerli kömüre dayalı elektrik üretiminde mevcut yatırımların daha verimli kılınması için teknoloji yatırımlarının hızlandırılması öncelik verilen konulardan biri. Yerli kömüre dayalı yeni elektrik üretim santrallerinin kurulması da özendiriliyor. Bu santrallerin daha fazla çalıştırılması için ürettikleri elektriği asgari belli bir fiyattan satın almak da bir diğer önlem. Tüm bunlara eşlik edenbir diğer tercih ise kömür ithalatını baskılamaya yönelik önleyici tedbirler.

Yenilenebilire yöneliş

Yenilenebilir kaynakların desteklenmesi de dışa bağımlılığı önlemeye yönelik ana politikalardan biri. Rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütleye dayalı elektrik üretim yatırımlarının özendirilmesi de bugüne kadar bu politikanın temeli konumundaydı. İşte bu temele bu yıl bir harç daha atıldı ki bu da uzun vadeli bir hedefe, enerji ekipman ve teknolojilerinin yerlileştirilmesine odaklı bir adım.

Rüzgar daha hızlı esiyor

Türkiye‘de 2007‘den itibaren rüzgara dayalı elektrik üretim yatırımları hızlandı. Bugün itibariyle 6 bin MW‘ye yakın bir rüzgar kurulu gücü mevcut. Rüzgar santrallerinin bu görece hızlı büyümesinde rüzgar elektriğine devletin verdiği kilovatsaat (kWh) başına 7.3 cent‘lik fiyat alım garantisi önemli rol oynadı. Bugün ise rüzgar santrali lisansı verilmesi için yarışmalar düzenlenmeye başlıyor. Yani artık rüzgar santralleri için 7.3 cent‘lik elektrik fiyatı bir tavan haline geldi. Lisansı alabilmek için en düşük fiyat teklifini sunmak gerekiyor.

Güneş daha fazla ışıyor

Güneşe dayalı elektrik üretimi de Türkiye‘de bugüne kadar en yaygın bilinen ve üzerinde en çok konuşulan enerji konularının başında geliyor. Buna rağmen güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesi 1000 MW‘nin biraz üzerine çıkabildi. Ve bunların çoğunu lisanssız güneş enerji santralleri (GES) oluşturuyor. Bunun nedeni, lisanssız GES kuranlara 13.3 cent/ kWh fiyat alım garantisi verilmesi. Üstelik yerli ekipman kullanımıyla bu rakam 18-19 cent seviyesine kadar yükselebiliyor.

Biyokütle sessiz ve derinden

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından bir diğeri ise adı diğerlerine göre daha az duyulsa da gelecekte çok daha önemli bir rol üstlenmesi beklenen biyokütle. Organik bitkisel ve hayvansal atıkların biyo dönüşümüyle elde edilen biyogaz elektrik üretiminde değerlendirilirken, arta kalan kısım da organik gübre olarak değerlendiriliyor. Halen sınırlı sayıda biyogaz ve/veya biyokütle enerji santrali mevcut. Ama gerek atık yönetimi konusuyla ilgili olmak üzere yerel yönetimler ve gerekse yine atık yönetimi yükümlülükleri ciddi maliyetler tutan çeşitli özel şirketler biyokütleye dayalı elektrik üretim yatırımlarını önemli bir çıkış yolu olarak görmeye başladı.

Jeotermal etkisini hissettiriyor

Türkiye, jeotermal kaynaklar açısından zengin bir coğrafyaya sahip. Eskiden termal turizm tesisleri ve kaplıcaları akla getiren jeotermal artık enerjinin alt başlıkları arasında kendisine önemli bir yer ediniyor. Jeotermale dayalı enerji üretim santralleri de son yıllarda giderek daha fazla konuşulmaya başlandı. Jeotermal kaynak aramaları ve ruhsatlandırma çalışmaları hız kazanırken, belli bir sıcaklığın altında kalan kaynaklar da boşa gitmeyebiliyor. Örtü altı tarım yani seracılık alanında ısıtma amaçlı jeotermal kullanımı da giderek yayılıyor. Aydın, Denizli ve Manisa bu konudabaşı çeken iller. JES‘lerin gerek sayısının gerekse toplam kurulu güçlerinin artmasında, bu tesislerde üretilen elektriğe verilen kVVh başma 10 cent‘lik fiyat alım garantisi önemli role sahip. Ancak JES‘in diğer yenilenebilir kaynaklardan ciddi bir farkı, kesintisiz üretim yapılabilir olması. Yani kömür ve doğalgaz santralleri gibi, yılda 6-7 bin saat arasında çalıştırılabildiği için baz yük tesisler olarak da kabul edilebilir. 


EKİPMAN VE TEKNOLOJİYİ YERLİŞTİRME ÇALIŞMALARI
Türkiye‘te sadece enerji kaynaklarında değil, bu alanda kullanılan ekipman ve teknolojiler konusunda da büyük oranda dışa bağımlı. Termik santrallerde kullanılan kazanlar, buhar türbinleri, generatörler, hidroelektrik ve rüzgar santrali türbinleri ve yan ekipmanları ile güneş santrallerinde kullanılan hücre, invertör ve paneller bunlardan bazıları, işte bu yüzden son yıllarda enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma çalışmalarının ana ayaklarından birini de yerli enerji ekipmanları ve teknolojilerini geliştirmeye yönelik  politikalar oluşturuyor. Rüzgar ve güneşe dayalı elektrik santrali lisanslarını yerli ekipman üretim tesisi kurma ve ar-ge çalışmaları yürütme şartına bağlayan Yenilenebilir Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri de buna dönük çabaların en çarpıcı olanlarından biri. ilk YEKA ihalesi Karapınar‘da kurulacak 1000 MVV‘lik güneş santrali lisansı için yapıldı ve 6.99 cent ile devletin fiyat alım garantisinin altında bir seviyede sonuçlandı. Temmuz ayında düzenlenecek rüzgar YEKA ihalesi için ise gün sayılıyor.

(Dünya; 15.06.2017)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

TELE 1- SABAH PUSULASI

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 137


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.