MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İZMİR DEPREM GERÇEĞİYLE SARSILDI


HABER


 
Jeoloji Mühendisleri Odası, 12 Haziran 2017 tarihinde Ege denizinde meydana gelen ve İzmir`i sarsan depremlere ilişkin olarak uyarılarda bulundu. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise açıklamasında, deprem önemlerini rant odaklı politikalar kurban edildiğine dikkat çekerek, yapı denetim sisteminin değiştirilmesini istedi. Konuya ilişkin haberi yazımızın devamından okuyabilirsiniz.  
 

Jeoloji Mühendisleri Odası 12 Haziran 2017 tarihinde Ege denizinde meydana gelen depremlere ilişkin 13 Haziran 2017 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Karaburun‘un açıklarında gerçekleşen depremin büyüklüğünün 6,2 (Mw) olarak açıklandığı hatırlatıldı. Ulusal ve uluslararası sismoloji istasyonlarının odak mekanizma çözümlerine göre, deprem Kuzeydoğu-Güneybatı (KD-GB) uzanımlı normal faylanma mekanizmasıyla ilişkili olduğunun belirlendiğine yer verilen açıklamada, deniz bölgelerinin haritalanmaması nedeniyle bölgenin diri fay haritası içinde gözükmediği belirtildi. Sarsıntının İzmir, Manisa, Balıkesir başta olmak üzere bütün kıyı Ege de hissedildiğini ve paniğe neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, yurttaşlara hasarlı binalardan uzak durma çağrısı yapıldı.

Gevşek Zemin Etkiyi Büyütüyor
Kıyı Ege‘nin önemli bir bölümünün yeraltısu seviyesi yüksek, gevşek nitelikli kıyı alüviyal düzlükleri üzerine oturduğu dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"-Gevşek ve niteliksiz kıyı çökelleri üzerinde yer alan kentsel ve kırsal yerleşimlerin depremleri daha şiddetli hissettiği, bu özelliğin son depremin de 6-7 şiddetinde hissedilmesine neden olduğu, bu zemin birimlerinin ayrıca depremin ivmesinde büyütmeye neden olması nedeniyle binalarda hasara neden olabileceği,

-İvmesi büyük depremlerde kıyı alanlarındaki zeminin sıvılaşarak hasarlara yol açabileceği bilinmektedir."

Deprem etkilerini en aza indirilmesi için, binalar için zorunlu tutulan jeolojik-jeoteknik etütlerinin meslek örgütleri, belediyeler ve yapı denetim kuruluşları tarafından denetlenmesinin gerektiğini dikkat çekilen açıklamada, yapı denetim kanunun değiştirilmesi istendi.

"Rantta Odaklı Yaklaşım Hasarı Büyütür"
Öte yandan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise açıklamasında, ülkemizde 3 diri fay hattının bulunduğuna dikkat çekerek, yılda 20 binden fazla deprenin kaydedildiğini ve deprem gerçeği ile artık yüzleşilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Deprem gerçeğinin sarsıntıların büyük kent merkezlerinde hissedildiğinde hatırlandığını ifade eden Koramaz, 17 Ağustostan sonra oluşturulan Deprem Danışma Kurulu, Ulusal Deprem Araştırma Programı, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı gibi çalışmaların sonuçlarının belirsiz kaldığına dikkat çekti.  İstanbul‘da 493 olan deprem sonrası toplanma alanından geriye 77 tane kaldığını dikkat çeken Koramaz, "Çoğunluğu şehrin cazibe merkezlerinde bulunan diğer toplanma alanları siyasi iktidarın rant politikaları doğrultusunda imara açılmış, AVM`lere, rezidanslara kurban edilmiştir" diye konuştu. Deprem önlemi olarak gündeme getirilen "kentsel dönüşüm" uygulamasının da kentsel rantı yönetme aracına dönüştüğünü ifade eden Koramaz, şöyle devam etti: 

"Temel sorunların başında Türkiye`deki yapı stoku bulunmaktadır. Ülkemizdeki yapı stokunun büyük bir kısmı ruhsatsız ve kaçak, büyük bir kısmı 20 yaş üzeri yapılardan oluşmakta, yarıya yakını oturulamaz durumda olan bu yapıların gerekli mühendislik incelemeleri yapılarak ya tamamen yıkılması ya da depreme karşı güçlendirilmesi gerekmektedir."

Ticari kuruluşlara dayalı yapı denetim sisteminden vazgeçilmesi çağrısını yenilen Koramaz, "Etik değerlere sahip ve uzman yapı denetçilerinin etkinliğine dayalı, meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmelidir" diye konuştu. 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

MUTLU BAYRAMLAR

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 49


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.