MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YANGINDAN KORUNMADA ZAMAN AŞIMI OLMAZ


BASIN AÇIKLAMASI


 
EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu bügün (8 Temmuz 2017) gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliği değerlendirdi. Değişiklikle hali hazırda yapımı tamamlanmış bazı binaların yangın güvenliği açısından, 2007 yılında yürütürlükte kaldırılan 2002 tarihli eski yönetmelik kapsamına alındığın bildirildiği açıklamada, `yeni teknolojilere yer verilmeyen eski mevzuatın günümüzde geçerli sayılması akla ve bilime aykırıdır` denildi.
 

  BASIN 2017-4                                                                  08.07.2017

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

YANGINDAN KORUNMADA ZAMAN AŞIMI OLMAZ

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte 29 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan değişiklikle; 19 Aralık 2007‘den önce yapı ruhsatı başvurusu onaylanan bina, tesis ve işletmeler için uygulama zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Bu tarihinden önce yapı ruhsatı başvuru dilekçesinin eki olan yapı projeleri onaylanan binalar; o tarihten önce tamamlamış binalar gibi "mevcut yapı" olarak kabul edilecek. Yürütme ve yürürlük maddesi dışında tek maddeli değişiklikle yönetmeliğin 138. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmektedir:
"(4) 19/12/2007 tarihinden önce yapı ruhsatı başvuru dilekçesi eki yapı projeleri ilgili idaresince onaylanmış olan yapı, bina, tesis ve işletmelerde bu yönetmeliğin uygulanması açısından mevcut yapı olarak kabul edilir."
Bu değişiklik ile hali hazırda yapımı tamamlanmış bir çok bina 2007 yılında yürütürlükte kaldırılan 2002 tarihli eski yönetmelik kapsamına alınarak, yeni yönetmelik kapsamındaki bir çok kural devre dışı bırakılmıştır. 15 yıl önce yayımlanmış, yeni teknolojilere yer verilmeyen eski mevzuatın günümüzde geçerli sayılması akla ve bilime aykırıdır. Sonradan kamuya açık binaya dönüştürülen yapılar için bile yönetmeliğe uygun ek önlemlerin alınması zorunluluğu varken, 2007 öncesinde ruhsat başvuru yapılması ek önlem alınmamasına gerekçe yapılması kabul edilemez.
Değişiklik, 2007 öncesinde ruhsat başvuru yapılan kamuya açık bina niteliğindeki okul, yurt, konaklama tesisi gibi binalarda can güvenliği önlemlerinin yeterli ölçüde alınmaması neden olacaktır. Değişiklik bu yapıların eksikliklerinin, itfaiye gibi kurumlar tarafından yapılacak denetimlerle de giderilmesine engel teşkil edecektir. Yönetmeliğin amaç maddesiyle bile çelişen değişikliğin, yangına karşı can ve mal güvenliği sağlamaktan uzak olduğu açıktır. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Adana Aladağ‘da öğrenci yurdunda yaşanana benzer toplu katliamlara yol açan ve can güvenliği için alınacak önlemleri "kaynak israfı" olarak gören bu anlayışın terk edilmesi için yıllardır mücadele etmektedir. Geçmişte mevzuat eksikleri nedeniyle yeterli önlemler alınmadan tamamlanmış binalarda bile ek önemler alınması esas olması gerekirken, tek maddelik bu değişiklik, önlem almadıkları için ölüme sebebiyet verenleri "koruyucu" niteliktedir.
EMO konuya ilişkin uzmanlığı olan meslek örgütü olarak, yönetmeliğin hazırlanması sürecinde eksiklikler ve hatalara ilişkin ilgili kurumlara yazılı ve sözlü önerilerde bulunmuştur. EMO‘nun görüşleri dikkate alınmadan 2007 yılında yayımlanan yönetmeliğin risk oluşturabilecek bazı maddeleri dava edilerek, iptal ettirilmiştir. Söz konusu maddelere ilişkin başvurulara ve girişimlerimize rağmen gerekli değişikler bugüne kadar hayata geçirilmemiştir. Bilime ve tekniğe uygun olmayan, kamu güvenliği ve sağlığı açısından tehlikeleri önlemekten yoksun olan bu maddeler, 2009 ve 2015 yıllarında yapılan yönetmelik değişikliklerinde de düzeltilmediği gibi, son değişiklikle eksiklerine rağmen yönetmeliğin bütünün uygulanmasında açısından da zafiyete yaratılmıştır.
Yaygın kaynaklı faciaların arttığı bir dönemde gerçekleştirilen değişiklik bizlere göstermektedir ki; değişikliği hayata geçirenler bilime ve tekniğe uygun, can güvenliğini esas alan bir yönetmelik yapmak istememektedirler. Kamu çıkarlarını ve insanların can ve mal güvenliğini koruma görevimiz gereği EMO olarak, bir kez daha uyarıyoruz. Yönetmeliğin can güvenliği açısından risk oluşturan eksiklikler derhal giderilmelidir. Can güvenliği tedbirlerinin alınması başta kamuya açık binalar olmak üzere tüm yapı ve tesisler için zorunluluk haline getirilmeli, ölümlere son verilmeli, facialar kader yada fıtrat olmaktan çıkartılmalıdır.

EMO İZMİR ŞUBESİ
YÖNETİM KURULU
8 Temmuz 2017



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 83


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.