MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BASIN AÇIKLAMASI



 
Şube Yönetim Kurulu Başkanımız İslim Arıkan`ın Meslek alanımızda yaşanan istihdam sorununa ilişkin basın açıklaması yazımız devamındadır.
 

Elektrik mühendisleri istihdam istiyor. Mühendisler adına konuşan Elektik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İslim Arıkan, "İstihdam bizim kanayan yaramız. Genel merkezimizin yaptığı araştırmaya göre ülke genelinde mezunlarımızın yüzde 15-20 oranının iş kaydı yok. Gaziantep olarak bizde de şu anda yüzde 10 oranında iş ünvanı görünmeyen meslektaşlarımız var. Bizim sektörümüze göre bu çok ciddi bir rakam" dedi.

Elektrik mühendisleri istihdam istiyor. Mühendisler adına konuşan Elektik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İslim Arıkan, "İstihdam bizim kanayan yaramız. Genel merkezimizin yaptığı araştırmaya göre ülke genelinde mezunlarımızın yüzde 15-20 oranının iş kaydı yok. Gaziantep olarak bizde de şu anda yüzde 10 oranında iş ünvanı görünmeyen meslektaşlarımız var. Bizim sektörümüze göre bu çok ciddi bir rakam" dedi. 

İSTİHDAM BİZİM KANAYAN YARAMIZ

 "İstihdam bizim kanayan yaramız. Bu eğitim sistemine de dayanan bir sorun" diyen İslim Arıkan, "Bizim Elektrik Mühendisleri Odası olarak şu anda bin 600 üyemiz bulunuyor. Bir o kadar da üye olmayan meslektaşlarımız var. Türkiye geneli raporlara bakıldığı zaman 130 bin mezun verilmiş. 55 bin üyenin de odalara kaydı var. Yüzde 60 gibi bir oranın üyeliği söz konusu. Bunun içinde de istihdamla ilgili yüzde 10 gibi bir sorun var" diye konuştu. 

 "BİZİM SEKTÖRÜMÜZ İÇİN CİDDİ BİR RAKAM"

 Genel merkezlerinin yaptığı çalışmalar neticesinde yüzde 15 ile 20 arasında işsizlik oranı olduğunu kaydeden Arıkan, "Yani mezunlarımızın yüzde 15-20 gibi bir oranının iş kaydı yok. Bizim sektörümüze göre bu çok ciddi bir rakam. Gaziantep olarak bizde de şu anda yüzde 10 oranında iş ünvanı görünmeyen meslektaşlarımız var" ifadelerini kullandı. 

İSTİHDAM ALANLARI AÇMAK İSTİYORUZ"

Ülkenin gelişmişlik düzeyinin üç unsurla belli olabileceğini de sözlerine ekleyen Arıkan, şöyle konuştu: "Teknoloji gelişiyor. Sanayi 4 devriminden bahsediliyor. Ülkelerde gelişmişlik düzeyi 3 unsurla belli oluyor. Birincisi yenilenebilir enerji, ikincisi yazılım ve kodlama, üçüncüsü ise demokrasi. Sektör tamamen bizim sektörümüz. Ameliyata bile artık robotlar giriyor. Dolayısıyla böyle bir sektörde bu istihdam sorununun yaşanması bizi üzüyor. İstihdam sorunu yaşıyoruz ve bu anlamda alanlar açmak istiyoruz."

"GAZiANTEP`TE iSTiHDAM SORUNUN YAŞANMAMASI LAZIM"

Gaziantep`in özellikle bir sanayi kendi olduğunu hatırlatan ve kentte elektrik mühendislerinin istihdam sorunu yaşamaması gerektiğinin altını çizen Arıkan, "Aslında Gaziantep sanayinin yoğun olduğu bir kent. İstihdam sorunu yaşamamamız lazım. Her işletmenin trafosunun olduğu bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var. Bir yönetmeliğimize göre eğer bir işletmede trafo varsa bu trafoda bakım ve onarım esnasında bir elektrik mühendisinden destek alınması lazım. Bu Enerji Bakanlığının yönetmeliği. Biz bu yönetmenliğin uygulanmasını istiyoruz. Ama uygulama yok. Halihazırdaki bir yönetmelik için çok çaba sarf ediyoruz. Halbuki uygulansa hem istihdam sorunu kalmayacak, hem işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği noktasında emniyetler alınacak hem de mühendis orada kendini geliştirme fırsatı bulacak" dedi. 

"BU PROTOKOLÜN YAPILMASI ŞART"

 Sadece elektrik mühendisleri için değil bütün meslek grupları için tek bir veri tabanı kullanılması gerektiğine vurgu yapan Arıkan, "Gaziantep OSB`de yaklaşık bin tane işletme var. Bu işletmelerin kaç tanesinde elektrik mühendisinin var olduğu bilinmiyor. Eğer üniversiteler, odalar ve SGK arasında bir protokol imzalanmış olsaydı tüm meslek disiplinleri için ortak veri tabanı olursa çok iyi olurdu. Bu protokolün yapılması çok önemli ve şart" ifadelerine yer verdi. 

 

 

 

 

Bağlantılar

www.gaziantepolusum.com/default.asp?page=haberdetay&haber=2188956
 
 

Dosyalar

(7275 KB)



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 56


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.