MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TÜRK TELEKOM’DA BORÇ KRİZİ, ÇALIŞAN KRİZİNE DÖNDÜ!


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu, 10 yıllık dönemde Türk Telekom`dan 5.7 milyar dolar temettü geliri elde eden Oger Grubu`nun hisselerini rehin vererek aldığı kredileri ödememesi nedeniyle başlayan krizi değerlendirdi. Şirket yönetiminin deneyimli personeli tasfiye ettiğine yer verilen açıklamada, sermayedarların karlılıktan temettü geliri olarak `sonuna kadar` yararlandırılırken, yönetim anlayışının yarattığı zararın ise çalışanlara ödettirilmek istendiğine vurgu yapıldı.
 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu 18 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Oger Grubu`nun Türk Telekom`daki hisselerini rehin bırakarak aldığı kredileri ödemesiyle başlayan krizin, Hazine`nin bankalarla anlaşma yapılıp borçların ödenebilirliği sağlanamazsa yönetime el koyacağına ilişkin yazısıyla başka bir boyuta taşındığı bildirildi. Şirket yönetiminin giderayak, faturayı çalışanlara kesmek için hareke geçtiği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

"Oger Telekom`dan Türk Telekom`a yansıyan borç krizi, çalışanlara uzandı. Emekliliği gelenler teşvik adı altında emekliliğe zorlanmakta, kabul etmeyenlerin de iş akitleri feshedilmektedir. Bazı kadroların da tamamen kaldırılarak, daha alt düzey bir kadroya indirme gibi yöntemler de uygulanmaktadır. Türk Telekom`da Bölge Müdürü, İl müdürü, İhtisas Müdürü gibi saha organizasyonunda yönetici kadrolardan emekliliği gelenlerin büyük kısmı, görevden alınmak suretiyle kendi istekleriyle ya da iş akitleri sona erdirilerek kurumdan uzaklaştırılmaktadır. Türk Telekom yönetiminin sorumlu olduğu krizin faturası, kurumda deneyimli kadrolara kesilmektedir. Aralarında EMO Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özdağ`ın bulunduğu EMO üyesi mühendislerin de dahil olduğu çalışanların tasfiyesiyle kurumda yeni bir kadrolaşmanın zemini yaratılıyor."

"Sorun Sadece Finansal Değil"
Özelleştirilmeyle yalnızca işletme hakkı verildiği ve kamu mülkiyetindeki alt yapının 21 yıllık süre sonunda çalışır halde devredilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Türk Telekom‘daki büyüyen kriz şöyle özetlendi:

"Türk Telekom`u istediği gibi işletmesi ve kullanmasına göz yumulan Oger Grubu, 10 yıllık süre içinde temettü geliri olarak 5.7 milyar dolar kazanmış, ancak Türk Telekom`un hisselerini rehin bırakarak aldığı kredinin borçlarını ödememiştir. Türk Telekom hisselerinin rehin bırakılmasına, kötü yönetilmesine, yatırımların sekteye uğramasına, kamu mülkiyetindeki altyapı üzerinden Türk Telekom`un piyasada diğer telekom şirketlerini cezalandırıcı uygulamalarına göz yumulmuştur. Oger`e ait Telekom hisselerinin satışı uzun zamandır gündemdedir. Altın hisse sahibi olarak Türkiye`nin telekomünikasyon altyapısına ilişkin her türlü çıkarını korumakla görevli olan Hazine`nin Oger`e yeni mektup gönderdiği ortaya çıkmış; imtiyaz sözleşmesindeki haklar yerine sınırlı bir şekilde anasözleşmeye atıfta bulunulduğu haberlere yansımıştır. Sorun yalnızca Oger Grubu`nun borçlarını ödeyememesine indirgenmekte, Türk Telekom`da yaratılan yatırım ve altyapı sorunlarına ilişkin denetleme ya da girişimden söz edilmemektedir."

Açıklamada özelleştirme öncesi 1995 yılında 51 bin 737 olan Türk Telekom‘daki çalışan sayısının 31 Mart 2017 tarihi itibarıyla 34 bin 147`ye düştüğü hatırlatıldı. Yurttaşların vergileriyle kurulan ve geliştirilen Türk Telekom‘daki 17 bin 590 kişilik istihdam kaybından bu kişilerin aileleriyle birlikte zarar gördüğünün ifade edildiği açıklamada, "Özelleştirme sonrasında temettü dağıtımıyla bu kaynakların bir yabancı sermayedara aktarılması nasıl açıklanabilir?" ifadelerine yer verildi.

Zarar Çalışana Fatura Ediliyor
Mühendislerden oluşan deneyimli kadroların tasfiye edilmesinin altında "ucuz emek" arayışının yattığına işaret edilen açıklamada, "Artan mühendis mezun sayısı ile işgücü piyasasından daha ucuz emek istihdamı arayışı kısa vadede karlı görünse de orta ve uzun vadede hem Türk Telekom, hem ülkemiz için büyük bir zafiyet anlamına gelmektedir" denildi. Türk Telekom ile Türkiye Haber-İş Sendikası ile yapılan toplusözleşme görüşmelerinde 60 günlük yasal sürede anlaşma sağlanamadığına dikkat çekilirken, "Türk Telekom`un kârlılığından bugüne kadar şirket sermayedarları sonuna kadar yararlanmış, şimdi yönetim anlayışının yarattığı zararın bedeli çalışanlara ödettirilmek istenmektedir" ifadelerine yer verildi. Türk Telekom`da yaratılan mali ve idari zafiyetin sorumluğunun çalışanlara yüklenemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, "İmtiyaz sözleşmesi başta olmak üzere Hazine`nin her türlü hakkını kullanarak, Türkiye`nin telekomünikasyon altyapısını güvence altına alacak adımları atmasını, hem altyapıya ve hem de çalışanlara sahip çıkmasını bekliyoruz" çağrısı yapıldı.



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

MUTLU BAYRAMLAR

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 316


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.