MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ADANA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADANA   HATAY   OSMANİYE 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
YALNIZ DEĞİLSİN

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YEKA İHALESİ TALAN PROJESİ OLMAMALIDIR.


HABER


 
Türkiye’nin son dönemlerde diplomatik sorunlar yaşandığı Almanya’ya ait Siemens ile Türkerler ve Kalyon şirketlerinin kurduğu birlik 1000 megavat (MW) gücünde rüzgar santrali kurmaya hak kazandı.
 

 

 

Türkiye`nin son dönemlerde diplomatik sorunlar yaşandığı Almanya`ya ait Siemens ile Türkerler ve Kalyon şirketlerinin kurduğu birlik 1000 megavat (MW) gücünde rüzgar santrali kurmaya hak kazandı. Bu ihale Türkiye`nin Temmuz 2017  itibari ile 6500 MW civarında olan rüzgar kurulu gücüne göre büyüktür.

İhale sonucunu önemli kılan bir başka nokta ise ihaleyi kazanan grubun rüzgar türbini için Türkiye`de bir tesis kurmak, bunu bir Ar-Ge merkeziyle desteklemek ve üretilecek türbinlerin yüzde 65 oranında Türkiye`de imal edilme şartlarını karşılamak zorunda olmasıdır.

YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) ihalesinde yerlileşme ve istihdam dan bahsedilmişse de ve uluslararası teknolojik ilişkiler, ortak projeler önemli olsa da öncelikle ARGE`mizi tamamen kendi insiyatifimizde ve yabancılara yama olmadan gerçekleştirilmeli ve sürdürmeliyiz. Kendi teknolojimizle hasat edemiyorsak ne Ar-Ge tam anlamıyla milli olur nede esen rüzgar bizim olur. Bu ihale ile acaba ülkemize hangi teknoloji girecektir.

Proje sadece ekonomi odaklıdır.

1000 MW`lık YEKA rüzgar enerjisi ihalesi şartnamesinde bu kapasitenin belirlenen bölgelere ne şekilde dağılımının öngörüldüğü belli değildir. Bunun anlamı da bana en ucuza sat, türbinlerin her biride en az 2,3 MW kapasiteli olsun, belirli bir verimin altına düşmesin, gerisini nasıl yaparsan demekle özdeşir. Ancak türbin kurulacak yerler özelinde optimizasyon çalışmalarında teknik ve ekonomik anlamda bunu sağlamayabilir.

Ortaya çıkan fiyat en az ihale kadar etkileyiciydi çünkü rüzgardan üretilen elektriğin fiyatı kilovatsaat başına 3,48 dolar sente kadar gerilemiş oldu. Benzer ihalelerde kömürden üretilen elektriğin fiyatının 6,04 (Çayırhan termik santralı) ve nükleerden üretilenin ise 12,35 (Mersin-Akkuyu) dolar sent olduğu düşünülürse yaşamımızı tehdit eden bu enerji kaynaklarının aynı zamanda Türkiye ekonomisine büyük bir yük olacağı da görülmüş oldu.

Bazı yerlerde ihalenin dünyada yankı uyandırdığı gibi yorumlar da yapıldı. Enerji Bakanı  "YEKA ihalesinde, rüzgarda yerli katkı payıyla şu anda kilovatsaat başına 10,3 dolar/sent olan alım fiyatı 3,48 sente düşerek bir dünya rekoruyla gerçekleşti" dedi. 19 Ocak 2017 tarihinde Fas`ta gerçekleştirilen rüzgar ihalesinde bizdekine benzer bir yöntem kullanıldığı ve fiyatın ortalama 3 dolar sente kadar gerilediği gözden kaçmış olmalı.

Yıllardır Türkiye`nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmesi gerektiği söylemimizin haklılığı görülmüştür.

Kamuya şu ana kadar yansıdığı şekli ile ihale, elektriği rüzgardan nasıl üreteceğinden çok, bana en ucuza kaça satacaksın şeklinde gerçekleşmiştir. Amerikan dolar sent/kWh rakamı ihalenin tek aktörü olmuştur. Bu şekli ile de basit bir eksiltmeden öteye geçememiştir. Her ne kadar teknik şartnamede bazı detayların olduğu söylenmekte ise de, bunların daha çok yürürlükteki verimlilik ve çevre gibi konulardaki yönetmeliklere atıf yapılmakla yetinildiği izlenimi mevcuttur.

Halbuki, sadece ekonomiyi değil tüm ülkemizi ve doğayı bu denli etkileyecek bir ihalede teknik performans, elektro­-mekanik verimin değişim grafikleri,  sistemin yararlı ömrü, yorulmaya karşı dayanım, kullanılan malzemenin çevresel etkisi imalat ve kurulum sırasında salınan karbondioksit miktarı, rüzgar türbininin devreye giriş ve çıkış rüzgar hızları, yapım teknolojisi, gürültü düzeyi, elektro manyetik etki, kuş çarpmalarına, yaz ve kış koşullarına karşı önlemler, türbin kurulumun nasıl yapılacağı, ağaç kesim miktarlarındaki tahminler, açılacak yollar, sistem tasarımı ve çevre gibi olmazsa olmaz koşullar olan ana faktörlerin kullanılacağı bir ihale eş baz formülü gerekir.

Yeni rüzgâr santralları kurmak için mutlaka böyle bir ihale yapılmalı mıydı? Türkiye, doğru bir iklim hedefiyle şekillendirdiği, uzun vadede rüzgar kurulu gücünü 20-30 bin megavatlara getirecek net bir hedef koymuş olsaydı, birçok firma zaten Türkiye`ye gelip yatırım üsleri kurmaz mıydı?  Almanya, Danimarka, İspanya, Hindistan veya Çin YEKA`larla yol almadı. YEKA`ya gelinceye kadar ne kadar yıl kaybettiğimizi, ithal kömürle, nükleerle ülkenin kaynaklarını ve zamanını boşa harcadığımızı gördük.

Enerji devriminde, enerji üretiminde kullandığımız kaynaklar değişmekle kalmıyor, üretim modelleri ve kaynakların sahipleri de değişiyor. Bir şirketin dev santralinden elektrik üretmek yerine, köylerde kurulan onlarca kooperatifin ürettiği elektrikle ihtiyacımızı karşılamayı hızlandırmalıyız.

İşte bu yüzden, kısa dönemde olumlu sonuçlar doğuracak YEKA ihalelerinden çok enerji dönüşümüne odaklanmak gerekiyor. Türkiye, ne yazık ki hâlâ kavramsal açıdan konuya uzak.

Güneş enerjisi ile rüzgar enerjisi harmanlanmalı.

Değişimi yakalamak için ilk yapacağımız iş çatılardaki güneş panellerinin önündeki engelleri kaldırmak, enerji verimliliğini gündemin ilk sırasına koymak, YEKA gibi dev şirketleri zengin eden, elektrik piyasasında birkaç şirketi oldukça güçlü konuma getiren ihaleler yerine kooperatifler aracılığıyla enerji sektöründeki geliri halka dağıtmak asıl hedef olmalı. Merkezi dev nükleer santrallar yerine, akıllı şebekeyle desteklenen, yerelde üretim ve tüketimi öne çıkaran bir model kurulmalı. Her şeyden önce elektrik tüketiminin artmasına değil daha az enerjiyle aynı işi yaptığına sevinen bir ekonomi anlayışı devreye girmeli ve temiz denilen enerjinin nasıl ve nerde kullanıldığına bakılması gerekir.

YEKA İhalesi Talan Projesi Olmamalıdır.

 

 

 



EMO ADANA ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET MAK, ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE KAYIP-KAÇAK KONUSUNDA DEĞERLENDİRMELERİ

13.11.2014
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 247


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.