MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MARMARA DEPREMİ’NİN 18. YILDÖNÜMÜ: SESİMİZİ DUYAN VAR MI?


BASIN AÇIKLAMASI


 
TMMOB Marmara Depremi’nin 18. Yıldönümünde, benzer acıların yaşanmaması için bugüne kadar defalarca dile getirdiği uyarıları tekrarlayarak, kentsel dönüşüm planları ve uygulamalarının rant odaklı olmaktan çıkartılması gerektiğini belirtti. TMMOB’dan yapılan açıklamada, doğa olaylarının afete dönüşmemesi için tüm yaşam alanlarının bilim ve teknolojinin rehberliğinde; insanların gereksinimleri doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılandırılması gerektiği vurgulandı.
 

 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Marmara Depremi`nin 18. Yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Deprem sonrasında enkaz altında kalanlara ulaşmak için kullandığımız cümlelerin aynısını, tam 18 yıldır benzeri acıların yaşanmaması için yetkililere ulaşmak için kullanıyoruz: Orada kimse var mı? Sesimizi duyan var mı?" diye seslendi.

Ancak seslerinin duyulmadığını belirten Koramaz, 18 yıldır afet öncesi risk değerlendirmelerinin yapılmadığını, şehirlerin risk faktörlerine göre planlanmadığını, binaların depreme dayanıklı hale getirilmediğini, afet sonrası kriz yönetimi senaryolarının hazırlanmadığını ve kent merkezlerinde deprem toplanma alanlarının oluşturulmadığını kaydetti. Deprem bölgeleri haritasına göre Türkiye topraklarının yüzde 66`sının 1. ve 2. derece deprem bölgesinde olduğunu; nüfusun yaklaşık yüzde 75`inin bu bölgelerde yaşadığını; mevcut yapı stokunun yüzde 70`i, sanayi kuruluşlarının yüzde 98`i, barajların da yüzde 95`inin deprem bölgeleri içinde yer aldığını anımsatan Koramaz, şu görüşleri dile getirdi:

"Ülkemizin farklı bölgelerinde birbiri ardına yaşanan ve giderek sıklaşan depremler, karşı karşıya olduğumuz riskin ne kadar yakın olduğunun bir göstergesi. Şehirlerimizi ve binalarımızı bu büyük riske uygun biçimde yapılandıramaz, yurttaşlarımızı bu büyük riske karşı bilinçlendirmezsek çok daha büyük felaketlerle karşılaşacağımız apaçık biçimde ortadadır."

TMMOB`nin bugüne kadar defalarca dile getirdiği uyarıları tekrarlayan Koramaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kentsel Dönüşüm planları ve uygulamaları rant odaklı olmaktan çıkartılarak, şehirlerimiz, sosyal adalet, sosyal gelişim, sosyal bütünleşme, tarihi ve kültürel mirasın korunması, zarar azaltma ve risk yönetimi gibi unsurlar gözetilerek yeniden yapılandırılmalıdır. Yapı Denetimi konusu kamusal bir sorumluluk anlayışıyla ele alınmalıdır. Yapı denetimi konusundaki düzenlemelerin ve uygulamaların her aşamasında meslek odalarının görüşleri dikkate alınmalı, sürece katılımı sağlanmalıdır. Yapı Denetimi Kanunu`nun kapsamı kamusal yatırımları da içerecek biçimde genişletilmelidir."

Denetimsiz ve kaçak yapılaşmaya derhal son verilmesi gerektiğini belirten Koramaz, şu uyarılarda bulundu:

"Uygun olmayan zemin ve arazilerdeki yapılar derhal boşaltılmalıdır. Yerleşim yerlerinin seçiminde ve planlanmasında mühendis, mimar ve şehir plancılarının deprem ve diğer doğal afetlere ilişkin uyarıları dikkate alınmalıdır. Kent merkezlerinde afet sonrasında yaşamı sürdürmeye olanak verecek büyüklükte Deprem Toplanma Alanları oluşturulmalıdır. Bu alanların farklı amaçlar için satılması, kiralanması, yapılandırılması engellenmelidir." 

Doğa olaylarının birer afete dönüşmemesi için tüm yaşam alanlarının bilim ve teknolojinin rehberliğinde; insanların gereksinimleri doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılandırılması gerektiğinin altını çizen Emin Koramaz, "TMMOB ve bağlı odalar üzerine düşen kamusal sorumluluğun farkında ve bilincindedir. Aynı sorumluluğu yetkililerden de bekliyoruz: Sesimizi duyun!" diye konuştu.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 136


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.