MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NORM GELİŞTİRME MERKEZİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI



 
Elektrik Mühendisleri Odası Norm Geliştirme Merkezi Usul ve Esasları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece EMO’nun mesleki alanları kapsamında ihtiyaç duyulan normların belirlenip yayımlanmasına yönelik çalışmalarda resmi altyapı tamamlanmış oldu. Normların yayımlanmasına yönelik süreci tanımlayan ve temel ilkeleri belirleyen yönetmeliğe göre normları hazırlayacak teknik komiteler ve çalışma gruplarına ilişkin de yönerge ile düzenleme yapılacak.
 

 

Elektrik Mühendisleri Odası Norm Geliştirme Merkezi Usul ve Esasları Yönetmeliği 25 Ağustos 2017 tarihli, 30165 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, EMO bünyesinde kurulan Norm Geliştirme Merkezi`nin geliştireceği normların hazırlanması, yayımlanması, uygunluk değerlendirme kriterleri, belgelendirme esasları ile oluşturulacak komiteler ve merkez bünyesinde görevlendirilecek personelin çalışma usul ve esaslarını düzenliyor.

Yönetmelikte norm, "Mevcut ve gereksinim duyulan sorunlar dikkate alınarak, belirli bir konuda ortak ve tekrar eden kullanımlar için en uygun düzeyde bir düzen gerçekleştirilmesi amacıyla gerekli hükümlerin oluşturulması faaliyeti" olarak tanımlanarak, norm hazırlama sürecinde dikkat edilmesi gereken kurallar şöyle sıralanıyor:

"a) Mevcut ve olası problemler dikkate alınarak, belirli bir konuda ortak ve tekrar eden kullanımlar için en uygun düzeyde bir düzen gerçekleştirilmesi amacıyla normlar hazırlanır.

b) Normlar hazırlanırken kamu yararı gözetilir.

c) Bir ürünü, hizmeti, sistemi veya ticari kuruluşun çıkarlarını gözeten normlar hazırlanamaz.

ç) Normlar aksi yönde karar alınmadıkça açık olarak yayımlanır.

d) Normlar hazırlanırken tüm tarafları temsil edecek şekilde görüş alınır.

e) Norm yayımlama yetkisi Oda Yönetim Kuruluna aittir."

Norm Uygunluk Belgesi

Kurum ve kuruluşlar ile firmaların talep etmesi halinde ürün, sistem ve hizmetler için Norm Uygunluk Belgesi düzenlenebilecek.

Hazırlanan normların telif hakları oda tüzel kişiliğine ait olacak. Ancak talep edilmesi ve EMO Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tarife kapsamındaki ücretlerin ödenmesi durumunda lisans kullanım hakkı belirlenen bir süre için devredilebilecek.

Normların dili Türkçe olacak. Ancak talep edilmesi durumunda; lisans kullanım hakkı bedelinin ödenmesi koşulu ve Teknik Komite`nin onayı ile başka resmi dillerde normlar hazırlanabilecek veya mevcut normlar diğer resmi dillere çevrilebilecek.

Norm Yayımlama Süreci

            Yönetmeliğe göre norm hazırlama ve yayımlama süreci şöyle işleyecek:

·         Norm programı yıllık olarak Norm Geliştirme Merkezi Müdürü tarafından hazırlanacak ve EMO Yönetim Kurulu onayı ile yürürlüğe girecek. Ancak kamu çıkarları ve ülkede yaşanan gelişmeler gözetilerek programa norm konu teklifi yapılabilecek. Avrupa standartları, uluslararası standartlar, sistematik gözden geçirme, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları, bilimsel kuruluşlar, tüketici dernekleri, mesleki kuruluşlar ve oda birimleri önerileri gözetilerek, Norm Geliştirme Merkezi iş programı hazırlanacak.

·         Taslak metinler, mesleki tecrübeye sahip üyeler/diğer meslek odası üyeleri, eğitim ve öğretim kurumları, yabancı kaynaklar, standartlar, çalışma grupları, sektör dernekleri, firmalar ile kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak Norm Geliştirme Merkezi uzmanları tarafından hazırlanacak. Bu taslak Teknik Komite tarafından önerilen ve EMO Yönetim Kurulu tarafından onaylanan her norm için ayrı ayrı belirlenen isimlerden kurulu çalışma grubunun görüşüne sunulacak. Alınan görüşler ve çalışma grubunun uygun görüşlü kararı ile daha sonra etüt süreci başlatılacak.

·         Etüde sunulan taslak metin, İnternet ortamında ilgili kurumlar, firmalar, sektör dernekleri, alt çalışma grupları ve tüketici derneklerinin görüşüne açılacak. Teknik Komite tarafından verilen sürede alınan görüşler doğrultusunda bu metinler ya kabul edilip yayımlama sürecine girecek ya da tekrar etüt sürecine sokulacak.

·         Taslak metin, etüt sürecinin ardından Norm Geliştirme Merkezi tarafından numaralandırılacak ve Teknik Komite gündemine alınacak. Bir normun yayımlanması için son kararı Norm Geliştirme Merkezi Teknik Komitesi verecek. Tüm çalışma grupları ve ilgili kuruluşlardan gelen görüşler bu komitede değerlendirilecek. En az 5 olmak üzere tek sayı şeklinde EMO Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek olan Teknik Komite üyeleri oda üyelerinden veya ilgili teknik uzmanlardan oluşacak ve 3 yıllığına görevlendirilecek. Teknik Komite ile çalışma gruplarının çalışma usul ve esasları yönerge ile düzenlenecek.

·         Teknik Komite incelemesinin ardından varsa gerekli düzeltmeler yapılarak ve EMO Yönetim Kurulu`nun onayı da alınarak "EMO Normu" olarak yayımlanacak.

·         Tüm normlar, teknolojik gelişmeler, ilgili mevzuat ve ihtiyaçlar dikkate alınarak en geç 5 yılda bir sistematik gözden geçirme sürecine sokulacak. Gözden geçirme süreci, yeni norm hazırlama süreci ile aynı şekilde yürütülecek.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 187


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.