MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAZ SAATİ UYGULAMASI BÜYÜK İSRAFA YOL AÇIYOR (BİRGÜN)



 
Kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirten EMO Başkanı Önder, “Enerji tüketiminde artış yaşandı” dedi
 

Bakanlar Kurulu‘nun geçen yıl aldığı kararla kalıcı hale gelen yaz saati uygulaması tartışılmaya devam ediyor. 1973‘ten bu yana her yıl, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu elde etmek amacıyla Mart‘ta saatlerin bir saat ileri alınması uygulamasını hükümetin kararıyla sonlandıran Türkiye‘de, kışa girilirken karardan henüz dönülmüş değil. Uygulama değişmezse, Türkiye‘nin Ortadoğu ve bazı Afrika ülkeleriyle saat farkı ortadan kalkarken, Avrupa ülkeleriyle saat farkı ikiye, İngiltere‘yle üçe çıkacak.

Çocuklarını okula karanlıkta göndermek zorunda kalan velilerin yanı sıra, henüz hava aydınlanmadan işe gitmek zorunda kalan yurttaşlar karardan geri dönülmesini istiyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Önder de, "Uygulama elektrik tüketiminde artışa neden oluyor. Uygulamaya son verilmeli" diyor.

Enerji tüketiminde rekor artış yaşandı

Türkiye‘nin pek çok ilinde eğitim öğretim açısından oldukça zor koşullar doğuran uygulamanın 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminde de devam edip etmeyeceği merak konusu. AKP‘nin "GMT +3" saat diliminin (yaz saati) kalıcı hale gelmesinin enerji tüketimini azaltacağı iddialarına karşın 2016 Kasım‘da bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 6,5 düzeyinde rekor artış yaşandı. Uygulamanın kalıcı hale gelmesinin ardından girilen ilk kışta enerji tüketimi 22 milyar 700 milyon kilovat saat ile en yüksek düzeyde gerçekleşti.

Kesintilere rağmen yüzde 5‘lik artış

Yaz saatinin kalıcı hale getirilmesiyle enerji tasarrufu sağlanamadığının ortaya çıktığını ve uygulamanın sürdürülmesi yönündeki ısrarı doğru bulmadığını belirten EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Önder, "Geçen yılın Kasım ayı verileri bu açıdan oldukça çarpıcıdır. 2013 yılında eksi yüzde 1.13, 2014‘te yüzde 4.83, 2015‘de yüzde 1.35 artan elektrik üretimi, yaz saatinin kış aylarında da devam ettirildiği 2016 yılında yüzde 6.53‘e fırladı" ifadelerini kullandı.

2016‘nın sonu ve 2017‘nin başında ciddi anlamda doğalgaz ve elektrik sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Önder, "Dolayısıyla gerçek tüketim artışları verilere yansıyamadı" diye konuştu. Buna rağmen 2016‘nın sonunda yaşanan tüketim artışının da yüzde 5‘e ulaştığını kaydeden Önder, "Bu tüketim artışlarını mevsimsel şartların ya da ekonomik büyümenin açıklaması da söz konusu değil" dedi.

‘Uygulamaya son verilmeli‘

Önder, yaz saatinin sürdürülmesinin çocukların karanlıkta okula gitmek zorunda kalmaları başta olmak üzere trafikten insan sağlığına, ekonomiden dış ilişkilere kadar uzanan çeşitli olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerji tasarrufu yerine israfa yol açan, enerji tüketiminde manipülatif bir artışa neden olan bu uygulamaya son verilmelidir. EMO‘nun yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun nokta GMT + 2.30‘dur ve yaz saati uygulamasında da GMT +3 yerine ileri bir nokta olarak GMT +3.30 diliminin seçilmesi tasarrufu artıracaktır."

(Birgün; 07.09.2017)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 137


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.