MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

4. İZMİR RÜZGÂR SEMPOZYUMU `YERLİ ÜRETİME` ODAKLANIYOR


HABER


 
EMO ve MMO İzmir Şubelerin düzenlendiği 4. İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi`ne ilişkin basın toplantısı düzenlendi. EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş ve MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin`in katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, 28-30 Eylül 2017 tarihleri arasında Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde gerçekleştirilecek sempozyum için katılım çağrısı yapıldı. 
 

EMO İzmir Şubesi‘nde 19 Eylül 2017 tarihinde düzenlenen toplantıda ilk olarak konuşan Güniz Gacaner Ermin, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin de değerlendirileceği sempozyumda, bilim dünyası ile mühendislerin bir araya geleceğine dikkat çekerek, konunun teknik yanlarının yanı sıra ekonomik ve sosyal boyutlarını da irdeleneceğini kaydetti. Rüzgar enerjisi alanındaki gelişmelere ivme sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Gacaner Ermin, etkinlik programının Sempozyum Yürütme Kurulu‘nun gerçekleştirdiği 20 toplantı sonunda hazırlandığını belirtti. Etkinliğin bölgenin enerji kaynaklarının en sağlıklı şekilde değerlendirilmesine ve yenilenebilir kaynakların önündeki sorunların çözümüne odaklandığını vurgulayan Gacaner Ermin, etkinlik programına ilişkin bilgileri ise şöyle aktardı:

"Bu amaçla sempozyumun üç günlük programında açılış oturumunun yanı sıra altı ana konuda sekiz oturum düzenlenecektir. ‘Rüzgâr Enerjisinin Geleceği ve YEKA‘; ‘Rüzgâr Enerjisi Teknik Standartları‘, ‘Yerli Rüzgâr Endüstrisi‘, ‘Yatırımcılar Oturumu‘, ‘Rüzgâr Santrallerinin İşletilmesi‘ ve ‘Rüzgâr Enerji Santrali Kurulum, Bakım-Onarım‘ başlıklı oturumlarda sunumlar gerçekleştirilirken, ‘Küçük Ölçekli Rüzgâr Türbinleri‘ ve ‘Rüzgâr Ölçüm Teknolojileri ve Yenilikler‘ konularına ilişkin dört oturumda ise akademik bildiriler sunulacaktır. Sempozyum paralelinde düzenlenen sergide ise rüzgâr enerjisi alanında ürün ve hizmet üreten kurum ve kuruluşlar çalışmalarını katılımcılarla paylaşma imkanı bulacaktır. Şu an 19 firmanın katılım sağladığı sergiyle, teorik bilginin yanı sıra uygulama ve ürün geliştirme deneyimlerinin de katılımcılar arasında paylaşılması sağlanacaktır."

Gacaner Ermin etkinliğe izleyici olarak katılımın ücretsiz olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamlamasının ardından söz alan Mahir Ulutaş ise ilk sempozyumun rüzgâr enerjisinin daha yeni tartışıldığı bir dönemde, 2001 yılında gerçekleştirildiğine dikkat çekerek başladı. Etkinliğin ikincisinin 2011 yılında düzenlendiğini hatırlatan Ulutaş, bölgedeki rüzgar enerjisi yatırımlarının artması üzerine etkinliğin üçüncüsünün 2015 yılında gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Yerli Ekipman ve Teknoloji Vurgusu

Etkinliğin dördüncüsünün odağında "yerli üretim ve yan sanayi" konusunun yer alacağına dikkat çeken Ulutaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"TMMOB‘a bağlı iki meslek odası olarak yıllardır ülkemizin enerji ihtiyaçları için öncelikle yerli ve yenilenebilir kaynakların, merkezi bir planlama içerisinden, kamusal bir anlayışla kullanılması gerektiğinin altını çiziyoruz. Ülkemizin rüzgâr alanına ilişkin potansiyeli yüksektir. Türkiye Elektrik İletim AŞ‘nin (TEİAŞ) verilerine göre 2014 sonu itibariyle rüzgâr enerjisine dayalı 3 bin 630 megavatlık (MW) kurulu güç bulunmaktaydı. 2014 sonunda rüzgârın toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 5,2 düzeyinde olduğu ve santral sayısının ise 90 olduğunu görüyoruz. Haziran 2017 verilerine bakıldığında santral sayısının 31‘i lisanssız olmak üzere 185‘e, kurulu gücü ise 21,2 megavatı (MW) lisanssız olmak üzere toplamda 6 bin 161 MW‘a ulaştığı görülüyor. Aradan geçen 2,5 yıllık kısa süreye rağmen yüzde 70‘in üzerinde bir büyüme gerçekleşmesi sevindirici olmakla birlikte, Elektrik İşleri Etüt İdaresi‘nin Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası adlı çalışmasına göre sadece ilimiz İzmir`de ekonomik olarak kurulabilecek potansiyelin 11 bin 854 MW olduğu göz önünde bulundurulursa, henüz yolun başlangıcında olduğumuzu söyleyebiliriz. Türkiye genelinde 48 bin MW‘lık rüzgâr enerjisi potansiyeli bulunduğu dikkate alındığında ise 6 bin MW‘la potansiyelimizin yalnızca yüzde 12-13‘lük kısmını kullanabildiğimizi söyleyebiliriz."

Başta İzmir olmak üzere rüzgâr kullanım oranın, doğaya, çevreye, kültürel ve tarihi dokuya zarar vermeden büyütülmesi olanaklı olduğuna dikkat çeken Ulutaş, "Elektrik Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası olarak, kaynakların yerli olmasının yanında bu kaynaklar için kullanılacak ekipmanlardaki yerli üretimin de önemli olduğunu ifade ediyoruz. Yerli ekipman ve teknoloji geliştirilmesi konusunda ülkemizin henüz emekleme aşamasında bulunduğundan hareketle, rüzgâr ve güneş enerjisine ilişkin Ar-Ge çalışmalarının, enerji alım fiyatlarına dayalı mali mekanizmaları aşacak bir şekilde teşvik edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz" diye konuştu. Yerli kaynaklarının ithal ekipmanlarla değerlendirilmesi durumunda temel ekonomik problemlerden biri olan cari açığın düşürülmesine beklenilen katkının sağlanamayacağına vurgu yapan Ulutaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Başta mühendislerimiz olmak üzere bu alandaki yetişmiş işgücümüz, Ar-Ge yapacak, teknoloji geliştirecek niteliktedir. Hem teorik bilginin hem de deneyimlerin aktarılması için bir platform işlevini gören sempozyumumuzun, ülkemizin mühendislik birikimini artırması ve bu birikiminin kamu yararına katma değere dönüşmesi dileğiyle, tüm ilgileri sempozyumumuza davet ediyoruz."

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş ve MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin‘in konuşma metinlerine aşağıdaki dosyalar bölümünden ulaşabilirsiniz. Sempozyuma ilişkin ayrıntılı bilgilere ve programa işse aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

 

Bağlantılar

www.ruzgarsempozyumu.org/
 
 

Dosyalar

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş`ın konuşma metni... (647 KB)

MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin`in konuşma metni... (642 KB)



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI`NDAN BAKANA TEPKİ: `KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK` (SOL.ORG.TR)

BAKAN BAYRAKTAR`IN TERMİK SANTRAL VAADİNE TMMOB`DAN TEPKİ: İHTİYAÇ YOK! (EGEPOSTASİ.COM)

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

YAŞANMA İHTİMALİ OLMAYAN ARTIŞ ÜZERİNDEN ORMANLARI YOK ETMEYİN! (YENİ GÜN)

Okunma Sayısı: 88


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.