MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ FORUMU ARSUZ`DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ (SAMANDAĞ)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


TMMOB Elektik Mühendisleri Odası (EMO) ve İskenderun Çevre Koruma Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘2017 İskenderun Enerji Forumu‘ Arsuz Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Arsuz Belediyesi Nikah Salonu‘nda gerçekleşen foruma Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, EMO İskenderun Şube Temsilcisi Bülent Bozdoğan, EMO Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mak, Elektrik Mühendisi ve Serbest Müşavir Mühendis Naim Devrim, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Araştırma Görevlisi Kemal Kaya, İSTE Araştırma Görevlisi Ömer Türksoy, EMO Enerji Daimi Komisyonu Başkanı Elk. Müh. Bülent Damar, İSTE Doç. Dr. Yakup Hameş, MKÜ Biyosistem Müh. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, TOROKS Derneği Prof. Dr. Ali Kocabaş, muhtarlar, siyasiler, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasıyla başlayan forumda, 16 lisanslı, altısı lisansız olmak üzere toplam 21 adet elektrik enerji santrali bulunan Hatay‘daki elektrik santrallerinin yıllık yaklaşık 12 bin 905 GWH elektrik üretimi yapıldığı belirtilirken, Hatay‘da rüzgar enerjisi kullanımında ciddi bir atılım olduğu, güneş enerjisinden ise çok az yararlanıldığına dikkat çekildi.

Forumda ilk olarak söz alan Arsuz Belediye Başkanı ve aynı zamanda Elektrik Mühendisi olan Nazım Çulha, "Yerel yönetim gözüyle enerji yatırımları" konulu bir konuşma yaptı. Enerjinin kaliteli ve sürekli olmasının önemine değinen Başkan Çulha, böyle olmamasından ötürü hem genelde hem yerelde sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek; "Özellikle yazın sıkça yaşanan enerji kesintileri büyük sıkıntı yaratmaktadır. Ayrıca şebekelerimiz çok eski, trafolar yetersiz... Halen birçok mahallemizde elektrik direklerimiz ağaç karakterli olup, şebekelerimiz ise rosse karakterlidir. Şebeke kolları ise tekniğin ön gördüğü mesafenin üç katı kadardır. Bu da ciddi anlamda gerilim düşümüne sebep olmaktadır. Bu sıkıntılarımızı TEDAŞ ve ENERJİSA‘daki en üst düzey yetkililerimize ilettik. Yaptığımız görüşmeler sonucunda şu anda Karaağaç ve Nardüzü mahallelerimizi kapsayan bir ihale ile kabloları yeraltına alma çalışmaları başladı. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından o bölgemiz rahatlayacak. Ayrıca, köyden gelen beş mahallemizin de şebekesi komple revize edilmektedir. Her iki mahallemizde de trafo ilaveleri yapılmaktadır. Kaçak inşaatlar ve abone sorunu da sıkıntı konusu... İlçemizde gerek hazine arazileri, gerek yabancı uyrukluların mülkiyetleri, gerekse özel mülkiyet olup da uzun süre bölünemeyen arazilerle ilgili ciddi anlamda bir mülkiyet sorunu bulunuyor. Bu mülkiyet sorunları geçmişte kaçak inşaat artışına neden olmuş ve halen de yapılmaya çalışılmaktadır. Bu konuda ciddi bir mücadele vermekteyiz. Çünkü, bu yapılar kentin hatta bütün ilin ve ülkenin gerçeğidir. Bu yapılar enerji talebinde bulunduklarında ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunun Enerjisa-Devlet-Belediye işbirliğiyle çözülmesi gerekiyor. Biz, bu konuda üstümüze düşeni yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara da, ‘Enerji, Ekonomi ve Çevre‘ üçlüsünün dengede tutulmasının önemine vurgu yaptı. "Çevreyi katlederek enerjiyi üretirsek yaşam imkanlarımız elimizden gittiğinde çevreyi ne yapacağız?" diyen Kara, ülkeyi yönetenlerin, ekonominin ihtiyacı olan enerjiyi temin ederken bu süreçte ekosistemin gelecek nesillerin de hak sahibi olduğu bilinci içinde özenle, sorumlulukla gözetmek ve korumakla yükümlü olduklarını vurguladı.

Türkiye‘nin, enerji kaynaklarını çeşitlendiremediği, yenilenebilir enerjiye geçemediği ve enerjinin etkin kullanımını sağlayamadığı sürece bağımsız bir enerji politikasına sahip olamayacağını savunan Kara; "Enerji politikaları planlanırken sosyal yönü önemlidir. Plansız, çevre ve toplumla uyumsuz yatırım yapılan bölgede yerleşik yaşamda olan halkın istemediği projelerden vazgeçilmelidir. Verimli tarımsal arazilere, ormanlık alanlara, balık üreme havzalarına, sit alanlarına santral kurulmamalıdır. Birçok mevzuatla gereksiz kılınan ÇED raporlarının her türlü enerji yatırımı için istisnasız gerekli olması yasal zorunluluk haline getirilmesi, uluslararası standartlara uygun ve eksiksiz olarak hazırlanması ve denetime tabi tutulması zorunlu olmalıdır. Enerji politikaları ekosistemi dikkate almayan geri dönülmez biçimde tahrip etme pahasına sürdürülemez. Ekonomi-Çevre-Enerji bu üçlü sacayağını birini diğerine feda etmeden dengede tutabilme becerisini gösterebilmeliyiz" şeklinde konuştu.

Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın ülke kalkınmasını rahatlıkla sağlayabilecek potansiyelde olduğunu ifade eden Kara; "Enerji kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlamak en önemli iyileştirme olacaktır. Yatırım adı altında çevre hoyratça katledilmekte torba kanunlarla talan‘a yasal kılıf oluşturulmaya çalışılmaktadır. Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak temel bir insan hakkı olduğu kabul edildiğinden, çevrenin korunması da yaşamsal bir zorunluluktur. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için kirlenmeleri önleme ve doğal yaşamı korumak gerekmektedir. Günümüzde mevcut siyasi irade, doğal kaynakları yok edecek ormanları rant yaratmak adına ortadan kaldıracak, kıyıların yağmalanmasını hızlandıracak, kirlilik üretecek teknolojileri, termik ve nükleer santralleri ülkemize getirecek yasal düzenlemeler ve yatırımlara hiçbir çevre kaygısı gütmeden hız vermektedir" diye konuştu.

(Samandağ; 14.10.2017)

 

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 22


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.