MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TMMOB: İŞ CİNAYETLERİ SON BULSUN, SORUMLULARDAN HESAP SORULSUN!


 
Şırnak`ta 17 Ekim tarihinde yaşanan maden faciası hakkında TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından 18 Ekim 2017 tarihinde basın açıklaması yaparak “İş cinayetleri son bulsun, sorumlulardan hesap sorulsun” derken, Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada “Rödovans, taşeronlaştırma, facia!” denildi.
 

Basın açıklamalarına haberin devamından ulaşabilirsiniz.

İŞ CİNAYETLERİ SON BULSUN SORUMLULARDAN HESAP SORULSUN!

17 Ekim 2017 tarihinde Şırnak`ta asfaltit (katılaşmış petrol) madeninde yaşanan iş cinayetinde 7 maden işçisi yaşamını yitirmiş 1 maden işçisi de ağır yaralanmıştır. Hayatını kaybeden işçilerimizin yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Karadon, Kozlu, Soma, Ermenek ve Şırnak… Son yıllarda Türkiye`nin farklı yerlerindeki maden sahalarında birbiri ardına yaşanan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan iş cinayetleri adeta katliam boyutuna ulaşmıştır.

Bu katliamların sorumlusu, sömürü hırsıyla insanların can güvenliğini yok sayan işletme sahipleri ve bunlara göz yuman siyasi otoritedir. Bu sorumlular mahkeme önünde hak ettikleri cezalara çarptırılmadıkları için, bir önceki facianın acısı dinmeden yenileri yaşanmaktadır. Şırnak`ta göçüğün yaşandığı gün, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Faciasının sanıklarından birisinin tahliye olması kabul edilebilir değildir.

Dün yaşanan facianın ardından hükümet, facianın yaşandığı maden sahasının, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için 2013 yılında mühürlendiğini açıklamıştır. Bu açıklama, hükümetin acizliğinin ve maden işletmelerindeki denetimlerin yetersizliğinin itirafı niteliğindedir.

2014 yılında Şırnak`ta yaşanan başka bir facia sonrasında TMMOB heyeti tarafından yapılan incelemelerde, bölgede "kaçak" olarak adlandırılan fakat herkesin bilgisi dahilinde üretim yapan çok sayıda ölüm kuyusunun olduğu tespit edilmiştir. Bölgede yaşanan yoğun işsizlik nedeniyle çok sayıda gencimiz, hiçbir sosyal güvencesi olmaksızın, karın tokluğuna, güvenliksiz ve denetimsiz madenlere girmek zorunda kalmaktadır. Devlet, üretimin aksamaması için bu duruma göz yummaktadır.17 Ekim`de göçüğün yaşandığı olan ocak, bir açık işletmedir. Açık işletme çukurunda geçen kış aylarından itibaren ciddi miktarda su birikmiş olup tabakaların gevşemesine neden olmuştur. Bu durum çalışmayı güçleştirmektedir. Emniyet ve iş güvenliği açısından zorunlu olan basamak çalışmaları yapılmadığı için her an göçük ihtimali yüksektir. Sahada hiçbir mühendislik çalışması yapılmamıştır. Yani yapılan üretimin mühendislikle, bilimle hiç bir ilgisi yoktur.

Başta işletme sahibi olmak üzere, göz göre göre yaşanan bu katliamın tüm sorumluları derhal ve etkili biçimde cezalandırılmalıdır. Kaçak, güvenliksiz, denetimsiz tüm maden işletmeleri derhal kapatılmalıdır. Ruhsatlı olarak üretim yapılan ocaklarda işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri en üst düzeye çıkartılmalıdır.

RÖDOVANS, TAŞERONLAŞTIRMA, FACİA!

Şırnak İli sınırları içerisinde bulunan 2505 (S:16399) ruhsat nolu kömür sahasında 17.10.2017 tarihinde takriben saat 14:30`da şev kayması sonucu yaşanan iş cinayetinde yedi maden emekçisi yaşamını yitirmiş, bir maden emekçisi ise ağır yaralanmıştır. Yaralı arkadaşımıza acil şifalar dilerken; hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaşıyor ve başsağlığı diliyoruz.

 

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (ETKB) ilgili kuruluşu olan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) uhdesinde bulunan kömür sahası, 2002 yılında rödovans ile Şırnak İl Özel İdaresine verilmiştir.  Şırnak İl Özel İdaresi de 2007 yılında bu sahayı özel bir firmaya rödovans sözleşmesi karşılığında ihale etmiştir. ETBK tarafından yapılan açıklamaya göre sahada üretim ve dekapaj çalışmaları 2013 yılına kadar sürdürülmüş, 2013 yılı içerisinde Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından yapılan denetim sonucu sahadaki faaliyetler "işletme ve iş güvenliği riski" barındırdığı gerekçeleriyle durdurulmuştur.TKİ tarafından 2017 yılında yapılan ihale ile 2505 (S:16399) ruhsat numaralı saha üç firmadan oluşan bir iş ortaklığına rödovans sözleşmesi ile ihale edilmiştir. Bu iş ortaklığı ya da bu iş ortaklığının herhangi bir ortağı tarafından sahada yapılan üretim, dekapaj ve hazırlık çalışmaları sırasında bu facia yaşanmıştır.

Odamız kayıtlarında, 1 Mayıs 2017 tarihinde 2505 (S:16399) ruhsat numaralı sahaya daimi nezaretçisi ataması yapıldığı tespit edilmiştir. Yerel kaynakların, Odamız Diyarbakır Şube Yöneticilerine aktardığı bilgilere göre; Bakanlık tarafından yapılan faaliyeti durdurma işlemine rağmen; sahada 2013 yılından günümüze kadar üretim, dekapaj ve hazırlık çalışmalarının sürdürüldüğü belirtilmiştir.

Soma faciasından sonra yaşanan kazalarda Ermenek`te 18, Şırnak`ta 5, Siirt Madenköy`de 16 kişi hayatını kaybetmiştir. Şırnak`ta 3 yıl önce yaşanan olaydan sonra aynı ocakta, aynı şekilde meydana gelen faciada yine 7 maden emekçisi hayatını kaybetmiştir. Maalesef defalarca siyasi iktidara bu işin nasıl yapılacağı ve kontrol edileceği tarafımızca söylenmesine rağmen, her gelen acı haberden sonra yetkililer bu sorumluluğu üzerinden atmakta, suçu başkasında aramakta ve bununla birlikte olayı kaçak olarak değerlendirerek göz yumduğu şirketleri de hukuki açıdan koruma altına almaktadır.

ETKB`nın yaşanan iş kazasını "kaçak ocakta" meydana geldi tanımlaması ocakta 2013 yılında yapılan denetim sonucundaki kapatma kararına dayanmaktadır. Ancak, başta bu ocak olmak üzere üretim faaliyetleri durdurulan ocakların kaçak olarak üretime devam etmesi kamu yöneticilerinin sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.Şırnak`ta yaşanan her facia kaçak olarak tanımlanmakta, sorumlular ve muhataplar tespit edilememektedir. Ancak yerel halktan edinilen bilgilere göre; kaçak olarak tanımlanan bu ocaklarda üretilen kömürler TKİ`nin kantarından geçirilip çevrede bulunan işyerlerinde ve illerde yakıt olarak kullanılmakta; hatta kamu kurumlarının dahi bu kömürleri kullandığı belirtilmektedir. Ocağın 1 km. yakınında bir karakolun olması ise başka bir acı gerçektir.

MİGEM tarafından faaliyeti durdurulan ruhsat sahasının TKİ tarafından ihale edilmesi Bakanlığın iki kurumu arasındaki iletişim eksikliğinin ne seviyeye geldiğini ortaya koyarken; maden işyerlerinde denetimin yapıldığı / yapılacağı iddiasında bulunmak inandırıcı olmaktan uzaktır.

Bu nedenle Bakanlığın ve ilgili Genel Müdürlüğünün sorumluluktan kaçarak bu işyerinin kaçak olduğunu ifade etmeleri kabul edilebilir değildir.

Maden Kanunu hükümlerini yürütmek ile yükümlü bulunan Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı‘nın, Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘nün, aynı zamanda mülki idare birimlerinin, kapatıldığı iddia edilen ocaklarda kaçak kömür üretimini bir an önce durdurmaları, gerekli önlemlerin alınmasını sağlayarak benzer durumların yaşanmasına engel olunması gerektiğini, aksi takdirde sorumluluğun kendilerinde olacağını Maden Mühendisleri Odası olarak defalarca söyledik ve bir kez daha söyleyerek yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Neo liberal politikalar nedeniyle başta madencilik olmak üzere tüm sektörlerde yaşama geçirilen özelleştirme, taşeronlaştırma, esnekleştirme, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirme politikalarından vazgeçilerek bilimin ve tekniğin ışığında insan odaklı ve kamu yararına madencilik yapılmalıdır.  Mevzuat; üniversitelerin, meslek odalarının, sendikaların ve sektör temsilcilerinin ortak çalışmaları ile yeniden düzenlenmelidir. Aksi takdirde ölümler yaşanmaya devam edecektir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 13


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.