MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ESKİŞEHİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

AİDAT ÖDEME FORMU

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BİLECİK   ESKİŞEHİR   KÜTAHYA 
 

 
 
 
 
2013 YILI EN AZ ÜCRET TANIMLARI
 

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAZ SAATİNDE İTÜ MÜ HAKLI, EMO`MU? (FİNANSGUNDEM.COM)



 
Dünya yazarı Alattin Aktaş, bir yılını dolduran sürekli yaz saati uygulaması için İTÜ ve EMO‘dan gelen iki farklı raporu değerlendirdi. İşte Aktaş‘ın o yazısı:
 

Türkiye yıllardır yaz saati uygulamasına geçer, ekim ayında da yeniden normal saate (kış saatine değil) dönülürdü. Hükümet geçen yıl ekim ayında normal saate dönmeme kararı aldı ve yaz saati kalıcı hale getirildi.
Bu karar bir dizi tartışmaya yol açtı. Enerji Bakanlığı, yaz saatinin tüm yıl boyunca uygulanmasıyla elektrik enerjisinden daha çok tasarruf edildiğini savundu.
Bu görüşe karşı çıkanlar ve daha fazla tasarruf edilemediği gibi tüketimin arttığını dile getirenler de oldu.
Tüketim ya da tasarruf bir yana, bu kararı siyasi bulanlar da çıktı. Bu kararla Türkiye‘nin Batı‘dan uzaklaştırılıp Ortadoğu eksenine çekilmek istendiği ileri sürüldü.
Tartışma hukuki boyuta taşındı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yaz saati uygulamasının Bakanlar Kurulu kararıyla kalıcı hale getirilemeyeceğine hükmetti. Bunun üstüne hükümet, düzenlemeyi yasal hale getirerek sürdürmek üzere harekete geçti. Mevzuat engelinin bu şekilde aşılmasının sağlanması söz konusu olacak.
Peki ya ileri saat uygulaması gerçekten tasarruf sağlıyor mu? Ya da sağlanan tasarruf, çekilen sıkıntılara değiyor mu? Yoksa bir kesimin ileri sürdüğü gibi tasarruf değil daha fazla tüketim mi var?
İki kere iki nasıl dört etmiyor!
İleri saat uygulamasının ne kadar tasarruf sağladığını bire bir ölçmek mümkün olmayabilir. Türkiye doğudan batıya uzunlamasına bir ülke olduğu için bu hesaplamada zorluk çekilebilir. Ama, ileri saat uygulamasının tüm yıla yayılması durumunda tasarruf mu edildiği, yoksa zarara mı uğranıldığı konusunda bir ikilem yaşanıyorsa orada durup düşünmek gerekir. Demek ki bu hesaplamada iki kere iki dört etmemektedir.
Ya ileri saat uygulamasına taraf olanlar ya da karşı cephede yer alıp bu uygulamayı yanlış bulanlar, kasıtlı demeyelim de, doğru hesap yapmamaktadırlar.
Böylesine teknik bir hesaplamada en azından elde edilen sonuç aynı yönde olur. Birisi şu kadar tasarruf edildi der, diğer kesim şu kadar. Ama bir taraf tasarruf derken, diğer taraf zarar edildiğini söylüyorsa, bu taraflardan biri yanlış yapıyor demektir.
İTÜ: "Tasarruf var"
İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan raporda yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılmasıyla tek zamanlı tarifeye göre 539 milyon liralık, üç zamanlı tarifeye göre ise 802 milyon liralık tasarruf sağlandığı belirtildi.
İTÜ‘nün raporunda, yaz saati uygulamasının tüm yıl boyunca kullanılması ile geçilen sabit saat uygulaması ile yalnızca elektrik tüketiminde tasarruf sağlanmadı; aynı zamanda 2 milyar dolarlık potansiyel bir yatırım da zorunlu olmaktan çıktı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da İstanbul Teknik Üniversitesi‘nin raporunu dayanak göstererek yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılması sayesinde 540 milyon liralık tasarruf sağlandığını belirtmişti. Albayrak, Danıştay‘ın kararı karşısında da bir yasal düzenlemeye gidileceğini ifade etmişti. Başbakan Binali Yıldırım‘dan da aynı yönde bir açıklama gelmişti.
EMO: "Tüketim arttı"
Peki yaz saatinin kalıcı hale getirilmesine karşı çıkan Elektrik Mühendisleri Odası acaba hangi görüşleri dile getiriyor, aktaralım:
"2016 yılı ekim ayından itibaren kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasının enerji tüketim verilerine göre tasarruf sağlamadığı belirlenmiştir. EMO`nun resmi olarak açıklanan enerji tüketim verileri üzerinden bir önceki yılın aynı ayına göre yaptığı hesaplamada; 2016 yılının kasım ayında yüzde 6.66, aralık ayında yüzde 5.97 elektrik tüketim artışı kaydedildiği ortaya konulmuştur. Aralık 2016 ve ocak 2017`de Türkiye`nin elektrik ihtiyacı karşılanamadığı için doğalgaz ve elektrik üretim krizi yaşanmıştı. Bu nedenle bu aylardaki tüketim artışları, elektrik verilemediği için baskılanmıştır. Buna rağmen elektrik tüketim artışı ocak 2017`de de yüzde 5.75 olmuştur. Artış oranı şubat 2017`de yüzde 6.22, mart 2017`de ise yüzde 6.43`e ulaşmıştır.
Toplamda yaz saati uygulamasının kalıcılaştırıldığı kış aylarında (kasım-aralık 2016, ocak-şubat-mart 2017) yaklaşık 7 milyar kilovat saatlik fazladan tüketim ortaya çıkmıştır. Mesken kullanıcılarına uygulanan bir kilovat saatlik elektrik bedeli olan 41 kuruş üzerinden hesaplandığında 2.8 milyar liralık bir ekonomik maliyet ortaya çıkmıştır."
Yanılgı mı, kötü niyet mi?
Çok teknik bir tartışmanın, bir görüş ayrılığının içindeyiz.
Bir tarafta Türkiye‘nin en kalbur üstü üniversitesinin görüşü var; yaz saati tasarruf sağlıyor, deniliyor.
Diğer tarafta da elektrik mühendislerinin oluşturduğu odanın, Elektrik Mühendisleri Odası‘nın açıklaması var; yaz saati zarara yol açıyor, deniliyor.
İyi de bir üniversite ile Elektrik Mühendisleri Odası taban tabana zıt açıklamalar yapınca hangisini doğru kabul edeceğiz.
Ya üniversite yanılıyor ya Oda!
Söylemeye dilimiz varmıyor ama; ya üniversite iyi niyetli davranmıyor ya Oda!
Yanılıyor olmak ve o yüzden bu şekilde açıklamalar yapmak neyse de, iyi niyetli davranmama sonucu bu açıklamaları duyuyorsak durum vahim...

(finansgundem.com; 20.10.2017)

 

Bağlantılar

www.finansgundem.com/haber/yaz-saatinde-itu-mu-hakli-emomu/1241037
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 162


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.