MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÖNGÖRÜLEBİLİR ELEKTRİK PİYASASI İHTİYACI (MEHMET KARA- DÜNYA)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


Türkiye elektrik sektöründe serbestleşme yönündeki dönüşümün tamamlanmış tek ayağı dağıtımın özelleşmesi. Üretim kısmında da epey yol alındı. Yeni santralleri özel sektör kuruyor, devletin elindeki tesisler de adım adım özel sektöre devrediliyor.

Ancak meselenin en can alıcı kısmında, maliyet bazlı fiyat oluşumunda pek bir ilerleme göremiyoruz. Mesela elektriğin yüzde 40‘ına yakınının ana girdisi konumundaki doğalgazın fiyatı esnek değil. Çünkü tedarikçi ülke/şirket sayısı da sınırlı, bunu ithalat yoluyla ülkeye getirip satan oyuncu sayısı da... Ayrıca elektrik santrallerinin talep ettiği doğalgazın fiyatı, elektrik fiyatları üzerindeki yükseltici etkisini törpülemek amacıyla zaman zaman aşağıda tutulabiliyor. Yani araba atın önüne koyulabiliyor. Aynı şekilde, büyük ölçekli kamu enerji santralleri de elektrik piyasasındaki fiyat oluşumları üzerinde yumuşak yastık olarak kullanılabiliyor. Dolayısıyla ülkede uzun vadede oluşacak elektrik talebini tahmin etseniz bile elektrik fiyatlarının nereye doğru gideceğini hesaplamanız zorlaşıyor.

Sonuç itibariyle ülkedeki elektrik fiyatlarının nereye gideceğine dair öngörülebilirlik eksikliği, uzun vadede bu sektörün en önemli sorunu olmaya devam ediyor. Bakın, içindeki yüksek vergileri saymazsanız akaryakıt fiyatlarının oluşumunda tam serbestliğin esas olduğunu söylemek mümkün. İtalya piyasasındaki benzin ve motorin fiyatları ile kurlardaki hareketler, fiyat oluşumunda esas alınıyor. Rafineri çıkış fiyatları bu faktörlere göre ayarlanıyor, ana dağıtıcılar da istasyonlara tavsiye edilen perakende satış fiyatlarını duyuruyor, o kadar. (Tabii gazeteci milleti bu alandaki gelişmeleri hala ‘benzine zam, motorine, LPG‘ye zam ya da indirim‘ olarak yayınlıyor, o başka.)

O yüzden de enerji bakanına ya da enerji bürokrasisine "benzine zam var mı, motorin fiyatı artacak mı?" diye soru sorulmayalı yıllar oldu. Bunun yerine, "akaryakıttaki vergi oranları çok yüksek, düşürmeyi düşünüyor musunuz" diye soruluyor ilgili yetkililere.

Elektrik piyasasında da öngörülebilir fiyat oluşumuna hizmet edecek bir fiyatlandırma mekanizması kurulabilirse elektrik fiyatları konusunda da ‘zam/indirim var mı‘ türü sorular da ileride unutulur gider. Borsa endeksi gibi, düştü-yükseldi diye telaffuz edilir. Ama bunun gerçekleşebilmesi için yukarıda değindiğimiz, elektrik fiyatı üzerinde etkili faktörlerin durumunu netleştirmek önemli. Yani maliyet bazlı bir fiyatlandırma modeli. Aslında bunları daha önce de defalarca yazdık. Ama akaryakıt fiyatlarındaki son artışlar, bu konuyu bize bir kez daha düşündürdü ve bu satırlar ortaya çıktı.

Herkese öngörülebilir bir gelecek dileğiyle...

(DÜNYA; 09.11.2017)

 

 

Bağlantılar

www.dunya.com/kose-yazisi/ongorulebilir-elektrik-piyasasi-ihtiyaci/390091
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 37


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.