MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2017 DÜZENLENDİ.



 
Elektrik Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubeleri birlikteliğinde “Güneydoğu Enerji Forumu 2017’yi ” 25 Kasım 2017 Cumartesi tarihinde Gaziantep Ticaret Odası Konferans Salonunda düzenlendi.
 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Odası tarafından desteklenen Forumun Açılış Konuşmalarını Şube Yönetim Kurulu Başkanımız İslim ARIKAN, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan ÇELİKTÜRK, Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur ALADAĞ, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan HIDIROĞLU ve Gaziantep Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin BEDİR yaptı.

Şube Yönetim Kurulu Başkanımız İslim ARIKAN konuşmasında:

"Elektrik Mühendisleri ve İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubeleri olarak düzenlediğimiz "6. Güneydoğu Enerji Forumu 2017" ye hoş geldiniz.  Hepinizi saygı ve "Enerjimiz Bol Olsun Ülkemizin Enerjisi Güneş Olsun" sloganımızla selamlıyorum.

Düzenlediğimiz forum, Ulusal düzeyde bir forumdur. Sanayide, kültür`de, gastronomi`de olduğu gibi, İlimiz birçok teknik çalışmaya da katkı vermektedir.

Yoğun programların da; bizlere zaman ayıran Sayın protokole, değerli konuşmacılarımıza, çok değerli hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum. Mesleğimizle ilgili her konuda bize desteklerini esirgemeyen

Sn. Müsteşarım Abdullah`a TANCAN`a da Şubemiz adına özellikle teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca Ticaret Odası Başkanımız Sn. Beyhan Hıdıroğlu`na da teşekkür ediyorum desteklerinden dolayı…

Düzenlediğimiz forumun,  enerji konusunda geleceğe yönelik vizyon ve senaryolar hakkında katkı sağlamasını diliyoruz, amaçlıyoruz. 

Dünyada dengelerin değiştiği, enerjinin çok dinamik olduğu bir döneme şahitlik ediyoruz. 

Ülkelerin enerji sorunu çözülmeden; kalkınmadan, yatırımdan, büyümeden bahsetmek mümkün değildir. Tüm çağlarda olduğu gibi, Endüstri 4.0 çağında da enerji önemini koruyor.

Sayın Protokol, kıymetli katılımcılar; Güneydoğu Enerji Forumu`nda, sizler aracılığıyla verdiğimiz mesajların ilgili tüm muhataplara açık ve net şekilde ulaşacağına inanıyorum. Önemsediğimiz birkaç konuyu iletmek isterim.

Enerji Bakanlığımızın yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarına olan yaklaşımını, enerji üretimindeki artan payları, enerji talep tahminlerindeki yapay zeka kullanımına kadar olan gelişimleri, yenilikleri memnuniyetle takip ediyoruz.

Ekim 2017 sonu itibarı ile resmi kaynaklarından aldığımız verilere göre;

Hidrolik dahil, rüzgar, güneş, biyo kütle ve jeotermal  elektrik santrallerinin toplam üretimdeki payı%30; yerli  kaynaklarımızdan linyit ve kömürde dahil edilirse, yerli ve yenilenebilir kaynakların payı %44`dür. Çabamız, isteğimiz bu oranın yenilenebilir kaynaklar lehine artmasdır.

Bir önerimiz bulunmaktadır. Orman ve tarım arazisi olmayan rüzgar santrallerinin yapıldığı yerlere Güneş Santrallerinin de yapılması yönünde  yönetmelikler hazırlanmasını öneriyoruz. Çünkü zaten Rüzgar santralleri için yol ve iletim hatları yapılmıştır. Güneş santrallerinin eklenmesi ile ayrı bir altyapı çalışmasına gerek kalmayacaktır. GES ve RES`ten oluşan hibrit santraller, üretim açısından daha güvenli olacaktır. Akıllı şebeke modelleri ile bu hibrit santraller daha verimli kullanılacaktır.

Güneş enerjisinde, çatı uygulamalarına geçiş kaçınılmazdır. İmar yönetmeliklerinde yapılan çalışmalar hızlandırılmalıdır.

 Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı düşünüldüğünde, rezervi yüksek olan yerli kömürümüzün kullanılması ekonomimize önemli katkı sağlayacaktır. Bakanlığımız da, büyük termik santralimizde, temiz baca emisyon teknolojilerinin kullanılması yönünde harekete geçmiştir.

Enerji üretmekten, enerjiyi verimli kullanmak da bir o kadar önemlidir. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü raporuna göre; Ülkemizin bina sektöründe %30, sanayi sektöründe %20 ve ulaşım sektöründe %15 olmak üzere yaklaşık %25 civarında enerji tasarruf potansiyelimiz bulunmaktadır.

 Bu konuda Kıymetli hocalarımız önemli açıklamalarda bulunacaklardır. Kendilerine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

 Her bireyin enerjiyi kullanma hakkı kadar, enerjiyi tasarruflu kullanma sorumluluğu da bulunmaktadır. Bu bilincin de oluşmasına çok, ama  çok  gayret etmeliyiz.

 Enerjinin, elektrikte kullanılmasının yanında, ulaşımda da yoğun şekilde kullanılması bir takım etütleri beraberinde getirmelidir. Akülü raylı sistemlere geçişi öneriyoruz. Son oturumumuz bu konu ile ilgili olacaktır.

 Yaz/Kış saati uygulamasına ilişkin; farklı açıklamalar bulunuyor.

Elektrik tüketiminin azaltılması veya maliyetin düşürülmesi her ne kadar önemli olsa da her şey demek değildir. Sosyal ve psikolojik unsurlar da önemlidir. Saat uygulamasından etkilenen öğrenci ve çalışanların ve sektörlerin iyi analiz edilerek, resmi saat uygulamasının yanı sıra, sektörel saat dilimleri de uygulanabilir.

İlimizde elektrik kesintileri tam olmasa da azalmıştır. Yatırımlar devam etmektedir.

Dağıtım şirketinden beklentimiz; yerel yönetim ve bizlerinde dahil olduğu toplantılarda, İlimizin hangi bölgelerine Neden? Ne kadar? Ne tür yatırım yapıldığının açıklanması, anlatılmasıdır. Bu konuda verilecek bilgilerin yatırımlar için yerel yönetimler ve meslek odalarının katkıları ile daha verimli olacağını düşünüyoruz.

 

Türkiye`nin örnek üretim merkezlerinden biri olan Güneydoğu ve özellikle İlimiz`de işletmelerde YG işletme sorumluluğunun tam olarak uygulanmasını bekliyoruz. İş sağlığı ve güvenliği, ürün kalitesinin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi için  Elektrik Mühendisliği hizmetlerini almak artık zorunluluk ve ihtiyaçtır.  Enerji Bakanlığının bu konuya ilgisinin devamını bekliyoruz.

Bu duygularla Forumumuzun başarılı geçmesini diliyorum, Forumun düzenlenmesinde emeği geçen, düzenleme kurulumuza, Kıymetli oturum yönetici ve konuşmacılarımıza, katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Destekleyen kuruluşlar G.Büyükşehir Belediyesi, GASKİ Genel Müdürlüğü`ne, Sanayi Odamız, Ticaret Odamıza desteklerinden dolayı  EMO ve IMO olarak teşekkür ediyorum. Sizlere şahsım, Odam adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan ÇELİKTÜRK konuşmasında;

"Enerji kaynaklarımızın kıt oluşu ve dışa bağımlılığımız göz önüne alındığında alternatif ve yenilebilir enerji kaynakları potansiyelinin değerlendirilmesinin büyük önem taşıdığını anlattı. Türkiye‘de sadece ısınmak amaçlı yılda 14 milyar dolar enerji tüketimi yapıldığını belirterek ısı yalıtımının önemine değindi."

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan HIDIROĞLU konuşmasında;

"Bireysel sistemlerin kısıtlanmasının öneminden bahsetti. Dünya bugün yatırımcıların yeşil eve yöneltildiğine vurgu yapan Hıdıroğlu, "Finans kaynakları yeşil ev yatırımlarını fonluyor. Ulaşımda, konutta, sanayide enerjiyi doğru kullanmalıyız. Sadece bakanlığın, devletin aldığı kararlarla değil toplumsal duyarlılık artırılmalı. Eskiden evlerimizde büyük ampulü söküp küçük ampulü taktığımızı bilirim. Mühendis arkadaşlarımızdan ticaret değil mühendislik yapmalarını istiyorum" diye konuştu."

 Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin BEDİR konuşmasında;

"Enerjiye olan ihtiyaçta Çin ilk sırada Türkiye ikinci sırada. Bu ülkenin ileri gitmesinin de bir göstergesi. Enerjide tasarruf ve halkın bilinçlendirilmesi önemli. Enerjinin doğal kaynaklar üzerinden elde edilerek dışa bağımlılığın alınacak önlemlerle azaltılması gerekiyor" dedi.

Vali Yardımcısı Uğur Aladağ da konuşmasında enerji verimliliğinin önemini vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof.Dr.Necip FAZIL YILMAZ`ın oturum başkanlığını yaptığı Enerji Politikaları oturumunda;

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah TANCAN;

 "İnşallah çok büyük bir sıkıntı olmazsa bu kış doğalgaz arzında bir sıkıntı yaşamayı beklemiyoruz." dedi. Sn.TANCAN, 2016 sonu itibarıyla Türkiye‘nin birincil enerjideki toplam arzının 135 milyon ton petrole eş değer olduğunu söyledi.
Türkiye‘nin bu alandaki enerjinin yüzde 24‘ünü yerli kaynaklardan karşılayabildiğine işaret eden Tancan, dışa bağımlılığın azaltılması konusunda geçen yıl "Milli Enerji ve Maden Politikası"nın belirlendiğini ve bu alanda önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.
"Elektrik dağıtımında üçüncü tarife dönemindeyiz. 18 milyar liralık dağıtım alt yapısında yatırım gerçekleştirilecek. Bu 2016-2020 yıllarını kapsıyor. 12 milyar liralık da iletim yatırımı yapılmakta" dedi.

Doğalgaz fiyatlarında Türkiye`nin konutta elektrikte AB ülkelerinden açık ara önde olduğunu söyleyen TANCAN, "En ucuz doğalgazı da yine bizim sanayicimiz kullanılıyor. 2002 yılında asgari ücretin yüzde 22‘si elektrik ödemeye giderken, şimdi bu oran 5.9‘a düştü. Doğalgaz tüketiminde 2002 yılında yüzde asgari ücretin yüzde 32‘si iken şimdi yüzde 9.8‘e düşmüş. Konutta elektrikte AB ülkeleri içerisindeki en ucuz ikinci ülkeyiz, bizden önce Bulgaristan var.  Sanayide AB ülkeleri arasında en ucuz elektriği kendi sanayicimiz kullanılıyor birinci sıradayız" diye konuştu.

2015-2016 yılları kıyaslandığında faturalanan elektrik talebi açısından 74 ilde artışın söz konusu olduğunu belirten TANCAN "Talebin en fazla artış gösterdiği il Gaziantep. 2016 yılında 2015 yılına göre yüzde 59.5‘lik faturalanan enerjide artış söz konusu. Bizi Mardin, Osmaniye takip ediyor. En fazla enerji talebinin arttığı il Gaziantep" dedi.

Gaziantep‘te 13 tane TEİAŞ‘ın trafo merkezi olduğunu belirten TANCAN şehir merkezi ve Kuzey Şehire yeni trafo merkezlerinin planlandığını söyledi.  2017 yılı içerisine Gaziantep‘te 200 Milyon TL‘lik yatırım yapıldığını ve Karataş bölgesini besleyecek trafo merkezinin devreye alındığını anlatan TANCAN, "1 Aralık‘ta enerji kullanmaya başlayacak. Yani Karataş bölgesi artık daha uzak trafolardan değil de kendisine daha yakın trafodan sağlıklı kaliteli enerji kullanmaya başlayacak. Yine artan taleplere yönelik şehir merkezinde bir GİS trafo merkezi yeri araştırılıyor, yani şehir merkezine bir trafo merkezi düşünülüyor. Kuzey Şehir trafo merkezi yatırım programında planlanıyor" dedi.
Gaziantep‘e dağıtımda da çok ciddi yatırımlar yapıldığını anlatan TANCAN " 2011 yılında 4 milyon TL iken şimdi 120 Milyon TL‘lik yatırım yapıldı. 2018 de de inşallah devam edecek en az 120-130 Milyon TL dağıtımda da yatırım yapılacak" dedi.

Enerji Politikaları Oturumunda, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz CAN;

"2016 yılında Dünya genelinde net kapasite eklemelerinin %66`sı Yenilenebilir enerjiden sağlanarak rekor kırılmıştır. Ülkemizde ise 2016 yılında %55 olarak gerçekleşen bu değerin 2017 sonunda %67 olacağı öngörülmektedir. Yenilenebilir enerjide sağlanan artış daha çok rüzgar ve güneş ile sağlanmaktadır." dedi

Dünyada ve Ülkemizde Rüzgar, Güneş, Jeotermal Enerjisi ve Enerji Depolamanın Gelişiminden bahseden Sn.CAN Batarya Depolama, Elektrikli Araçlar, Yenilenebilir Enerji  YEK Destek Mekanizması, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı, AB 2020 Ve Türkiye 2023 Hedefleri, Devam Eden Projeler, Yakın Gelecek Trendleri hakkında bilgilendirme yaptı.

 

MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem BALAT:

Türkiye`deki Jeotermal Enerjinin tarihçesi, üretimdeki payı, İller arası dağılımı, saha ve uygulama araştırması, bu alanda yapılan çalışmalar, Jeotermal Santrallerinin teknik açıdan irdelenmesi, Jeotermal Sektöründeki hedefler hususlarında konuşma gerçekleştirdi.

 

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan HIDIROĞLU`nun oturum başkanlığını yaptığı Yapılarda Enerji Verimliliği başlıklı 2. Oturumda 

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf ARAYICI:

 Bina Bilgi Modellemesi: Enerji Verimliliği İçin Performans Odaklı Bina Tasarımı ve Yapımı başlıklı konuşma gerçekleştirdi.

Aynı oturumda konuşma yapan

İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Planlama ve Yönetimi Ana Bilim dalı başkanı, Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Sermin ONAYGİL: 

"Yapılı Çevre Kavramı, "Sürdürülebilir" ve "Akıllı" bina kavramı, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Türkiye Raporu 2016 : Enerji Yönetimi ve Verimililiği,Sürdürülebilirlik yolunda bir araç olarak EVD‘ler ve EPS‘ler, Geleceği öngörmek amaçlı enerji modelleme çalışmaları ve İTÜ Enerji Enstitüsü`nün ilgili çalışmaları" başlıklarında konuşma gerçekleştirdi.

Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Metin BEDİR`in oturum başkanlığını yaptığı %100 Yenilenebilir Enerji Mümkün Müdür? Başlıklı 3. Oturumda; 

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent AKINOĞLU:

"ODTÜ bünyesinde kurulan Güneş Enerisi Araştırma Merkezi (GÜNAM) hakkında bilgilendirme ve yaptığı çalışamalardan bashederek konuşmasına başalayan Sn.AKINOĞLU,Yenilenebilir Enerji, Rüzgar, Güneş , Jeotermal , Hidrolik …Güneş (Fotovoltaik; FV) Enerjisi, Dünya ve Türkiyedeki Kurulu Güç; Dünya ve Türkiye‘deki Gelişme ve kişi başına düşen enerji; Dünya ve Türkiye‘deki Son gelişmeler, Yenilenebilir gerçekten çok mu sorunsuz ve temiz?" Başlıklarında konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye Elektrik İletişim A.Ş Yük Tevzi Daire Başkanı Zafer KAMİLOĞLU;

"Elektrik İletim Sisteminin Tarihsel Gelişimi, Trafo Merkezleri ve Kurulu Güçleri, İletim Hatlarının Gelişimi, Türkiye Elektrik Sisteminin Rakamlarla Değişimi, Elektrik Enerjisinin Kamudaki Gelişimi, Yenilenebilir Enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Göre Kurulu Güç Gelişimi, Gaziantep Yatırımları" başlıklarında konuşma gerçekleştirdi

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş Teknik Uzmanı Fırat ÖNCİN;

 "Çatı Tipi Güneş Enerji Santralleri – Mevzuat, Çatı Tipi Güneş Santrali Projesi Hazırlarken Kullanılan Yönetmelikler, Çatı Tipi Güneş Enerji Santralleri - %100 Yenilenebilir Mümkün Mü? Maliyet Analizi, Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar, Fotovoltaik Güç Sistemi Personeli, Uygun Kurulum, Rapid Shutdown" başlıklarında konuşma gerçekleştirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün GEDİZLİOĞLU`nun oturum başkanlığını yaptığı Gaziantep Ulaşımında Elektrik Enerjisi Kullanımı başlıklı oturumunda 

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Enerji Komisyonu Başkanı Nahit ESER

"Hafif Raylı Tramvaylarda Akülü Sistemin Kullanılması" başlıklı konuşmasını" gerçekleştirdi.

Şehir Yüksek Plancısı Erhan ÖNCÜ 

"Kent İçi Ulaşımda Enerji Kullanımı" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`ndan üst düzey bürokratlar başta olmak üzere, Üniversitelerden konusunda uzman çok sayıda akademisyen ve sektörle diğer kurum ve kuruluşlardan konuşmacılar projeci, yüklenici, uygulamacı ve üretici ile iç içe olan, konularında uzmanlarla buluşmanın ayrıcalığını ve heyecanını yaşayan Forum, başarı ile tamamlandı.

Katkı koyan tüm Konuşmacılarımıza ve Katılımcılara teşekkürlerimizi sunar, %100 Yenilenebilir Enerji kaynaklarımızı kullanacağımız bir dönem olmasını dileriz.

 

 

 

 

 

 



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 285


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.