MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK TASARRUFUNDA KAFA KARIŞIKLIĞI VAR (YENİ BAKIŞ)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
EMO İzmir Şube Başkanı Ulutaş, sabit saat uygulamasına ilişkin İTÜ`nün `tasarruf raporuyla, bakanlığın resmi verilerinin çeliştiğini söyledi.
 

EMO İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, sabit saat uygulamasına ilişkin İTÜ‘nün hazırladığı ‘tasarruf raporuyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının resmi verilerinin çeliştiğini söyledir Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, sabit saat uygulamasına ilişkin İTÜ‘nün hazırladığı ‘tasarruf raporuyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın resmi verilerinin çeliştiğini söyledi. Ulutaş, İTÜ‘nün raporuna kamuoyunun erişmesinin mümkün olmadığını da ifade etti. Bakanlar Kurulu kararıyla, Enerji Bakanlığı‘nın 2016 yılının Kasım ayında başlattığı sabit saat uygulaması, bir çok tartışmaya beraberinde getirdi.

Bakanlık, ‘tasarruf gerekçesiyle sabit saat uygulamasına geçildiğini savunurken, meslek odaları ve uzmanlar, yeni uygulamanın tasarruf getirmediğini, elektrik şirketlerinin daha çok para kazandığını ileri sürüyor. Elektrik mühendisleri odası olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın resmi verilere baz alarak hazırlanan raporda sabit saat uygulamasının ülkeye ek olarak 2.8 milyar liralık bir yük getirdiğini ortaya koyduklarını ifade eden EMO İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, "2016 yılında sabit saat uygulamasına geçildi. 2016 yılının Kasım ayında 2015 yılının aynı ayına göre elektrik tüketiminde yüzde 6.6‘lık bir artış yaşandı. 2016 Kasım‘ından 2017 Martını içeren 5 aylık süre içinde de 7 milyar kilovattık fazla tüketim oldu. Bu ise 2.8 milyar TL‘lik ek bir maliyet anlamına geliyor. Bu rakamları biz Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı‘nn resmi verilerine göre elde ettik.

İTÜ‘nün hazırladığı ‘tasarruf raporuyla, Enerji Bakanlığının resmi verilerinin çelişiyor. Raporun detayları paylaşılmasa da, basına yansıyan haberlerde, sabit saat uygulamasının 508 ila 801 milyon lira arasında bir tasarruf sağladığı belirtiliyor. Rapor kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Biz dolaylı yoldan bilgi almaya çalışıştık ama rapora ulaşamadık" dedi. Elektrik Mühendisleri Odası ise, yaz saati uygulamasının 5 ayda elektrik dağıtımı yapan şirketlere 2.8 milyar liralık ekstra kazanç getirdiğini ifade eden bir rapor hazırladı. Elektrik Mühendisleri Odası‘nın raporunun yanı sıra, İstanbul Teknik Üniversitesi‘nden de bir başka yönde rapor geldi. Raporun detayları paylaşılmasa da, basına yansıyan haberlerde, sabit saat uygulamasının 508 ila 801 milyon lira arasında bir tasarruf sağladığı belirtiliyordu.

"Rapora erişemiyoruz"

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, İTÜ‘nün raporuna ulaşılamadığı için hangi varsayımlarla tasarruf rakamlarına ulaşıldığını anlayamadıklarını belirterek şunları söyledi: "Ne İTÜ‘nün Enerji Bakanlığına gönderdiği sabit saat uygulamasını öneren rapora, ne de bugün basına çıkan sabit saat uygulaması 1. yıl değerlendirme raporuna kamuoyunun erişebilmesi mümkün değil. Raporu görsek, bunu nereden çıkarttıklarını anlayacağız. Biz, rapora erişilemediği için, hangi varsayımlarla ve hangi ölçülerle bu değerlendirmenin yapıldığını anlayayamıyoruz." Raporda ne var? İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ‘Sabit Saat Uygulaması Değerlendirme Raporuna göre, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesiyle enerjide yaklaşık 538 ila 801 milyon lira tasarruf sağlandı. Yaz saatinin tüm yıl boyunca uygulanması sayesinde, enerjide yaklaşık 538 ila 801 milyon lira arasında tasarrruf sağlandığı, ayrıca 2 milyar dolarlık potansiyel yatırıma gerek kalmadığı ve elektrikte anlık tüketim rekoruna bağlı kesintiyle yüksek fiyat riskinin azaldığı belirtildi. Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin tasarruf ve kazanımlarını daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), uygulamanın 1. yıl sonuçlarını raporlaştırdı. İTÜ‘nün ‘Sabit Saat Uygulaması (SSU) Değerlendirme Raporundan derlenen bilgilere göre, üniversite heyeti, kamuoyunda gündeme gelen değerlendirmelerin yeterli veri ve belirli bir metodolojiye dayanmadan yapıldığına işaret ederek, raporun tüm gerekli veriler ışığında hazırlandığını vurguladı.

(YENİ BAKIŞ, 06.12.2017) 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

Okunma Sayısı: 23


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.