MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAPAY ZEKÂ İLE 70 YIL ÖNCEKİ HAYALLERİMİZ GERÇEK OLUYOR (HABER EKSPRES)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi `nin düzenlediği Turing`den Geleceğe Yapay Zekâ` etkinliğinde yapay zekanın geleceğe olan etkileri tartışıldı. Prof. Dr. Tülay Yıldırım, `Şu an için insansız kara aracı, insansız hava aracı, insansız deniz aracı da yapıldı. Yani 70 yıl önce ortaya koyduğumuz hayallerimizi şimdi gerçeğe dönüştürüyoruz` dedi
 

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi‘nin düzenlediği ‘Geleceğin Teknolojileri Konferansı‘ kapsamında Turing‘den Geleceğe Yapay Zeka‘ etkinliğine İzmirliler yoğun ilgi gösterdi. Alanında uzman bilim insanlannın katıldığı etkinlikte yapay zekanın geleceğe olan etkileri tartışıldı. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi‘nde gerçekleştirilen etkinlikte alanlannın uzmanlan tarafından ‘Yapay zeka, hayalden gerçeğe‘, ‘Yapay zekanın evrimi‘, Yapay zeka, doğal zeka ve ortak zeka‘ ‘Matematikselleştiremediklerimizden misiniz?‘ ‘Derin öğrenme‘ gibi çok farklı başlıklarda yapay zeka tartışıldı.

Etkinliğe İzmirliler yoğu ilgi gösterirken, alanın uzmanları ise yapay zekayla birlikte gelecekteki olası dönüşümü aktardı. Bilim ve teknolojinin halkın genel yaran ve çıkan için kullanmak gerekliliğine dikkat çekmek için sürekli olarak gerekli raporlan hazırladıklarını belirten EMO İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, ‘Son dönemde hazırladığımız raporlar ülkenin gündeminden dolayı gerekli ilgiyi görmüyor. Ancak Türkiye‘de ne yazık ki madenlerde, inşaatlarda, asansörlerde, binalarda gerekli tedbirler alınmadığı ya da alınmak istemediği için onlarca insanımızı kaybettik. Ülkemizde doğanın talanına, kültürel alanlannın yağmasına açık ve ucuz emek cehennemi bir ekonomik modeli sürdürüyoruz. Diğer tarafta ise yaşadıklanmızın doğal sonucu olarak eğitimin bilimden uzaklaştırılarak dinselleştirildigi, çocuklann geleceksizleştirildigi, kadın cinayetlerinin sıradanlaştığı bir ülke konumundayız. Buradan çıkışın ise sadece bilimsel bilgiye verilen önemle sağlanabileceğinin de bilincinde olarak yola çıktık. Bugünkü erkinliğimizin amacı da böyle bir çıkışın satır başlannı ortaya koyabilmek. Toplum olarak dünyanın yaşadığı değişim sürecini ve bu süreçte yapay zekayı konuşacağız. Yapay zekanın bilimsel, sosyal, ekonomik ve felsefi boyudan olduğu için konferans serisine bunla başlamayı istedik‘ dedi.

‘İki sene de çalışmalar arttı‘

Konferansta ‘Yapay zeka, hayalden gerçeğe‘ başlığı altında yapay zekanın gelişimi hakkında bilgi veren Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Yıldırım, ‘Yapay zeka konusunda ortaya konan bilimsel çalışmalar ve teknolojik gelişmeler alanındaki çalışmalann sayılan özellikle son 2 senede çok arttı. Hatta son dönemde yapılan çalışma kadar yapılmış başka bir dönem olmadı. Bu gittikçe de artacak. Aslında zekayı problemleri çözmek ve karar almak için öğrenme ve anlama yeteneği olarak tanımlayabiliriz. Yapay zeka ise, insanlar tarafından yapıldığında zeka gerektiren şeylerin makineler tarafından yapılmasıdır. Yani yapay zekayla doğadaki davranış biçimleri modelienip, makinelere aktanlmak isteniyor. Akıllı sistemler ise, yapmak istenile her şeyi yapan ve istenmeyen hiçbir şeyi yapmayan, insan benzeri muhakeme yapan, hatalanndan öğrenen, başansızlıklarında kendini toparlayan, çevresine adapte olan ve davranışlannın uygunluğu hakkında kararlar alabilen sistemdir. Geçmişe baktığınızda Jetgiller, Kara Şimşek gibi dizilerde teknolojinin gelişimi ve ilerde nelerin bizi beklediği yönünde örneklemeler vardı. Şu an için insansız kara aracı, insansız hava aracı, insansız deniz aracı da yapıldı. Belki etkin değiller ve hala gelişimleri sürüyor. Ancak gelecekte bizi bunlar bekliyor. Yani 70 yıl önce ortaya koyduğumuz hayallerimizi şimdi gerçeğe dönüştürüyoruz‘ dedi.

 

‘Makineler, yapay zekâ ile derin öğreniyor‘

Günümüzde hala bir Kara Şimşek olmadığını ancak sürekli olarak gelişimin devam ettiğini ve otobanlarda giden insansız araç yapıldığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: Şu an için insansız kara aracında yola yaya atladığında ne yapılacağı bilinmiyor. Hala bu araştırılıyor. Ancak kısa sürede bu da değişecektir. Uzay Yolu filmindeki tabletler, dokunmatik kontrol panelleri, biyonik göz gibi çoğu şey şu anda hayatlarımızın parçası olmuş durumda. Bunun yanı sıra yüz tarama, avuç içi tarama, retina tarama ya da DNA tarama gibi yapay zeka uygulamalarını da aktif kullanıyoruz. Google, derin öğretmeye başladı. Yani robot, düşe kalka, engelleri aşarak, kısacası deneyerek öğrenmesini sürdürüyor. Facebook ise yüz tanıyor. Asimo‘yu biliyorsunuz merdiven çıktı. Hayal olan ve filmlerde izlediğimiz çoğu şeyi günümüzde yaptık ve daha ileri noktalara taşımaya çalışıyoruz. IBM VVatson ile Doğal dil işleme ve makine öğrenmesi kullanan bir teknoloji platformu oluşturdu. Bununla da kanser teşhisinde insan doktorlardan daha başanlı olduğu iddia ediliyor. Çünkü içinde çok ciddi bilgi yüklü. Aslında hafızasındaki bu kadar bilgiyle çok sayıda doktorun yapacağı işi kendi yapıyor. Organize ve birlikte hareket eden doktor topluluğu diyebiliriz.

Alan Turing kimdir?

II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılması konusunda önemli çalışmalara imza atan ekibe değerli katkılar yapmıştır. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılmaktadır. Alan Mathison Turing, İkinci Dünya Savaşı‘nda İngiltere ile Almanya deniz savaşmdayken İngiltere‘nin Almanya‘yı yenmesi, Turing‘in ‘Enigma‘ adı verilen şifre makinelerinin metinlerini çözmeye yarayan bir makine tasarlaması sayesinde oldu. Bu yeni makine dünyanın ilk bilgisayarı unvanını aldı. 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

MUTLU BAYRAMLAR

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

Okunma Sayısı: 87


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.