MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO 6. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 45. Dönem 6. Koordinasyon Kurulu Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Siyasal sistemden, ekonomiye, çalışanların haklarından, toplumsal yaşama kadar 2017`deki tüm gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda, her alanda büyüyen tahribata dikkat çekildi. Akreditasyon ve meslek alanlarının korunmasına yönelik çalışmalar değerlendirildiği toplantıda, 2018`de gerçekleştirilecek çalışmalara yönelik öneriler tartışıldı.
 

Koordinasyon Kurulu Toplantısı açılışında konuşan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Önder, güncel gelişmelere değinerek, 2017‘de siyasal sistemden, ekonomik gidişata, çalışanların haklarından toplumsal yaşama kadar uzanan büyük bir tahribatın yaşandığına dikkat çekti. OHAL uygulamalarıyla ifade özgürlüğünün yok edildiğini vurgulayan Önder, basın, üniversiteler ve yargının tamamen iktidarın kontrolünde olduğunu ifade etti. OHAL‘ın gölgesi altında Anayasa değişikliği yapıldığını ve OHAL‘ın beşinci kez uzatıldığını hatırlatan Önder, "Anayasa değişikliğiyle ‘Türk tipi başkanlık‘ denen sistem tek bir kişinin egemenliğine dayanan bir sürece evrilmiştir" diye konuştu. Ekonominin kaynağı belirsiz sıcak para girişine dayalı bir sistemle yönetildiğini ifade eden Önder, nefret söylemi, hedef gösterme gibi toplusal yapıda tahribat yaratan gelişmelere de dikkat çekti. EMO üyeleri arasında işsizlik oranının yüzde 18‘leri aştığını kaydeden Önder, özelleştirme ve serbestleştirme politikalarının işsizliği artırdığına vurgu yaparak, hazırlanan Türk Telekom Özelleştirmesi Raporu‘na ilişkin bilgiler verdi. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Komisyonu‘nun 2017‘de ilk kez "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoksulluğu" başlıklı bir rapor hazırlayarak, tahribatın toplumsal etkilerini ortaya koyduğunu belirten Önder, EMO‘nun mesleki alanlarına yönelik hukuki mücadelesini de sürdürdüğünü vurgulayarak, şu bilgileri verdi:


"SMM üyelerimizin mühendislik hizmetlerini mesleki denetime sunmaları ve en az ücret tarifesinin altında bu hizmetleri vermemelerine yönelik uygulamamız ile ilgili açılan davalarda EMO‘nun uygulamalarının hukuka uygunluğu yargı kararlarıyla da saptanmıştır. Danıştay 8. Dairesi‘nin verdiği kararda temel olarak ‘Anayasa ve Yasa kuralları uyarınca meslek odalarının; gerek üyelerinin gerekse de soyut olarak mesleğin onurunu ve mesleki disiplini korumak, mesleğin gelişimini sağlamak, mesleğin icrasında uyulacak ilke ve kuralları saptamak hususlarında görev ve yetki sahibi olduğu tartışmasız‘ olduğu bildirilmiştir."

İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapmaya Yetkili Kişilerin Kayıt ve Eğitimlerine İlişkin Tebliğ‘in mühendislerle teknisyenleri eşitleyen maddele dava açıldığını bildiren Önder, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Asansörlerin periyodik kontrolüyle ilgili olarak 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 5442 sayılı İl Özel İdaresi Kanununa eklenen maddelere göre asansörlerin periyodik kontrollerini yapacak muayene kuruluşlarının çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi, aralarında TMMOB‘nin de bulunduğu bir komisyona verilmişti. Bilim ve Sanayi Bakanlığı, yürürlüğe koyduğu Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği ile Asansör Periyodik Kontrolleri İçin Yetkilendirilecek A Tipi Muayene Kuruluşlarına Dair Tebliğin hazırlanması sürecinde, yasayla belirlenmiş Komisyonu yok saymış ve sektörde faaliyet gösteren kuruluşların çoğunluğunu oluşturduğu bir çalışma grubundan düzenlemeleri geçirerek yayımlamıştı. Odamızın açtığı dava sonucunda Yönetmelik iptal edilmiş, Tebliğ‘in ise yürütülmesi durdurulmuştur. Önümüzdeki günlerde daha sağlıklı bir Yönetmelik ve Tebliğin yürürlüğe konulması için çalışmalar sürdürülmektedir."

Akreditasyon Çalışmaları Tamamlandı
Hüseyin Önder, 45. Olağan Genel Kurulu‘nda alınan karar gereğince sürdürülen A Tipi Muayene Kuruluşu olmasına yönelik akreditasyon çalışmalarının başarıyla tamamlandığını, Türkiye Akreditasyon Kurumu‘ndan (TÜRKAK) TS EN ISO/IEC 17020:2012 Standardı‘na göre numarasıyla EMO İktisadi İşletmesi‘nin akredite olduğunu bildirdi. Önder böylece elektrik iç tesisat, topraklama, paratoner, toprak özgül direnci ile elektrik ve hidrolik tahrikli asansör muayene alanlarında akreditasyon tamamlandığını kaydetti. Elektronik ve elektronik haberleşme mühendislerinin asansörlerin periyodik kontrollerinde görev almalarının sağlandığını hatırlatan Önder,  Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği‘nin elektronik mühendislerine 1 kV altı tesisler için kısıtlama getiren maddelerinin iptali için dava açıldığını bildirdi. Önder "Bilirkişilik Temel Eğitimi" için yetki alınarak, eğitimlerin başlatıldığını hatırlattı. 

Toplantıda Önder‘in ardından EMO Yönetim Kurulu Yazmanı Bahadır Acar tarafından oda çalışmaları; Yönetim Kurulu Saymanı İbrahim Aksöz tarafından ise  bütçe ve mali durum konusunda sunum yapıldı. Katılımcılar da söz alarak çalışmalara ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiler.
 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 26


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.