MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÇATI GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNE İLİŞKİ ESASLAR YAYIMLANDI



 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), kurulu gücü 10 kW`ya kadar olan çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisine dayalı üretim tesislerine ilişkin usul ve esasları yayımladı. Konuya ilişkin düzenlemenin tam metnine ve ayrıntılı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu‘nun "Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi ile Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri için Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esasları" 19 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlandı. Kurulu gücü azami 10 kW (10 kW dahil) tip proje hazırlanması uygun görülen, kendi tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüne kadar üretimi ve tüketimi aynı noktadan bağlı, çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için başvuru ve ihtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar EPDK tarafından belirlendi. Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin yedinci maddesine dayanılarak hazırlanan esaslarda, kapsama giren santrallarının ilgili tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacağı belirtilerek, üretim tesisinin kurulu gücü, başvuru ile ilişkilendirilecek tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünden fazla olamayacağına yer verildi.

Tüketim tesislerinin birleştirilemeyeceği ve her bir tüketim yeri için bir başvuru yapılabileceğine yer verilen kararlarda, tesislerin bağlanacağı transformatörünün şebeke işletmecisine ait olması durumunda bu transformatör gücünün yüzde ellisinin geçilemeyeceğine, başvuru sahibine ait olması durumunda ise transformatör gücü kadar kapasite bağlanabileceğine yer verildi. Bir dağıtım transformatörüne birden fazla başvuru olması halinde, son 1 yıl içindeki tüketim miktarı yüksek olan başvuruya öncelik verileceğinin ifade edildiği esaslarda, sözleşme gücü 3 kW`a kadar olan tüketim tesislerine ilişkin başvurularda ise doğrudan bağlantı görüşü oluşturulacağı belirtildi.

Şebeke işletmecisine yapılan uygun başvurular için olumlu bağlantı görüşü oluşturularak, çağrı mektubu düzenleneceğine yer verilen esaslarda, üretim tesisinin projesini 90 gün içinde onaylatılarak, onay belgesinin şebeke işletmecisine sunulması gerektiği belirtildi. Onayların ardından 15 gün içerisinde şebeke işletmesiyle bağlantı anlaşması imzalanacağına yer verilen esaslarda, şebekeye bağlanacak tesislerinin geçici kabul işlemlerinin 1 yıl içinde tamamlanması gerektiği belirtildi. Geçici kabulü takip eden 3 gün içinde Sistem Kullanım Anlaşması‘nın imzalanacağının belirtildiği esaslarda, şu hükümlere yer verildi:

"İhtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesine ilişkin işlemler, Sistem Kullanım Anlaşmasının imzalandığı tarihten itibaren görevli tedarik şirketince başlatılır. Bu kapsamda İlgili Şebeke İşletmecisi Sistem Kullanım Anlaşması imzalandığına dair görevli tedarik şirketine bilgi vermekle yükümlüdür."

Esaslara göre, dağıtım şirketleri ve OSB‘ler transformatörlerin bağlantı kapasitelerini ve başvurulara ilişkin bilgileri her ayın 25‘inde İnternet sayfalarında güncelleyerek, yayınlamakla yükümlü olacaklar.

Düzenlemenin tam metnine aşağıdaki dosyalar bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

Dosyalar

Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi ile Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri için Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esasları (682 KB)



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 332


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.