MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“KRİPTOGRAFİYE GİRİŞ-ŞİFRELEME TEORİSİ” SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ



 
EMO Ankara Şubesi Lokali’nde her ayın son Perşembe günü “Lokal Söyleşileri” etkinliği düzenlenmeye başlandı. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erkan Afacan’ın katıldığı “Kriptografiye Giriş-Şifreleme Teorisi” söyleşisi 22 Şubat 2018 Perşembe günü EMO Ankara Şubesi Lokal’de gerçekleştirildi. Erkan Afacan söyleşinin ardından aynı adı taşıyan kitabını katılımcılara imzaladı.
 

Söyleşinin açılışın yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Ecevit Ablak şunları söyledi; " Hepiniz hoş geldiniz. Çok yoğun seçim süreci yaşadık, vaktimizi aldı. Yönetim bir aydır çok yoğun çalışıyor. Bu tarz faaliyetlerin devam etmesi gerektiği bilinciyle iyi bir program hazırlamaya başladık. 24. Dönem hedef olarak daha önceki yönetimlerin üzerine ekleyecek şekilde akademik düzeyde ilişkiler kurmak, geçmiş yıllarda olduğu gibi genç mühendisleri aktivite etmek gibi önüne ciddi hedefler koydu. Bununla ilgili komisyon sayısını azalttık ve içeriğini genişlettik. Oluşturulan her bir komisyona 20`nin üzerinde başvuru var. Üyelerimizde bir umut oluşmuş durumda.

Akademik dergi çıkartma kararı aldık bu konuda çalışma yapacağız. Üniversitelerdeki hocalarımızla tekrar bağ kurup onlardan katkı isteyeceğiz. Akademik derginin üç sayı elektronik ortamda yayınlama ihtiyaç halinde basılması konusunda yönetim kurulu kararı var. Dergilerimizin sadece elektrik mühendisi üyelerimize hitap etmediği; biyomedikal, haberleşme, elektronik mühendislerimize de hitap eden yapıya dönüşmesi için önemli bir irade göstereceğiz. Komisyon çalışmaları start alınca 23. Dönemden aldığımız bayrağı daha ileriye taşımak konusunda ciddi katkı koyacağız. Erkan Hoca, EMO genç döneminde tanıştığım bize her zaman katkı koyan önemli bir hocamız. Örgütlenme Sekreterliği yaptığım dönemde bize teknik anlamda katkısını esirgemediği gibi politik duruşuyla da bize yol gösteren çok sevdiğimiz, önemli bir hocamız. Söyleşide kendisinden biz bu konudan nasıl faydalanacağız sorularının yanıtlarını isteyeceğiz. Biz bu konuda Hocamızdan da destek alacağız. Genç arkadaşların görmesi gereken şeylerden birisi özellikle kamu şartnameleri üzerinde her türlü elektronik cihaz olsun, yazılım olsun kriptolu haberleşme zorunlu hale gelmiş durumda. Biz bu konuda Hocamızdan destek alacağız. Bilişim Komisyonu`ndaki Yayın Komisyonu`ndaki katkılarıyla Akademi Dergi`nin hazırlanması sürecindeki katkılarıyla hep beraber destek alacağız.

İstiyoruz ki, 24.Dönem, EMO Ankara Şube`nin tarihinde çok önemli bir dönem olsun. Toplantıları 7 kişilik Yönetim Kurulu üyesi arkadaş, yedek üyelerle, teknik görevli arkadaşlarla hep beraber geniş katılımla yapıyoruz. Üyenin yararına, toplumdaki herhangi bir soruna dokunabilecek mesleğimizle ilgili her türlü sıkıntıyı aşabileceğimiz şekilde kendi içimizde tartışıyoruz. Tabanı yaymadığımız sürece sonuçta katkı sağlayamayacağız. Ankara Şube büyük bir Şube Erzurum`dan Afyonkarahisar`a kadar yükü çok fazla Şube yapılanmasına sahip. Oralarda da üyelere hizmet vermeye eğitim vermeye devam ediyoruz. Son yıllarda eğitim konusunda EMO çok yol aldı. Eğitim hizmetleri konusunda çok önemli bir noktaya geldik. Genç arkadaşları da karşılayacak şekilde ciddi eğitim var, üniversiteler baş tacımız, üniversitelerle olan bağımızı güçlendirerek sürdüreceğiz. Oda faaliyetlerinde uzun yıllar ben de emek harcamaya çalıştım, bir de mastır hocamdır verdiğiniz katkılardan dolayı teşekkür ediyorum."

 

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erkan Afacan söyleşide özetle şunları söyledi; "EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu`na teşekkür ediyorum. Öncelikle elinizdeki kitap nasıl yazıldı yazım sürecini anlatacağım. Doktora yaparken belli noktasında ne yapayım diye düşünürken matematiğe ilgi geliştirdim. Uzun yıllar matematik çalıştım. Bir tarafta kendi mühendislik alanım var, matematik biliyorum soyut matematik biliyorum ama kullanamıyorum. Matematik bilgisini elektronik mühendisliği alanında nasıl kullanayım diye düşündüm. İki konu üzerinde düşündüm. Birisi haberleşme içinde kodlama bir tanesi şifreleme konusu. Kodlama uzmanlık işi çok cazip gelmedi kriptoloji daha cazip geldi, çalışmaya başladım. 2004 yılından itibaren bu konuda ders açtım, 4 tez yaptırdım. Bu konuda Türkçe kitaplar var ama hiçbirisi ders kitabı değil. Onlar genel kültür üzerine. Elinizdeki kitap Türkiye`deki Türkçe ilk ders kitabı. Kitap girişinde girişi. Kriptografi derin bir konu. Matematikçiler diyor ki ‘kriptografi bizim konumuz`, bilgisayarcılar ‘hayır bizim konumuz çünkü yazılım gerektiriyor` diyor, elektronik mühendisleri diyor ki ‘donanım da bizden soruluyor`. Bu konu hem herkesin konusu hem sahibi yok. EMO bu konuya biraz daha sahip çıkabilir, sahip çıkarsak bizim olabilir. Hem matematik hem bilgisayar yazılımı hem donanımı bilmek gerekiyor.

Kriptografinin tarihsel geçmişinden bahsetmek istiyorum. Şifreleme Sezar ile başlamış. Rönesans döneminde Avrupa`da matematiksel yöntemler bulunuyor. Osmanlıya baktığınızda çok fazla bulamıyoruz çünkü Osmanlıca bilmiyoruz. O dönemde Vatikan İstanbul`da bir büro kurmuş. Bizim Sarayın yazışmalarını okuyup- işin içinde casusluk da var- bir şekilde ele geçiriliyor okunuyor tekrar kapanıyor. Tabi okunduğundan bizimkilerin haberi yok. Yakın zamanda Almanlar bizi dinliyor Amerikalılar hem bizi hem Almanları dinliyor. Bizim Başbakanı dinlemişler. Bu konuda çok zayıfız. Elektronik şifreleri hepimiz kullanıyoruz bundan kaçamıyoruz, biz sadece tüketiciyiz bunun alt yapısını bilmemiz lazım. Alt yapısı kitapta temel bilgiler var.

76 yılında kamusal şifreleme bulundu iki kişi bir araya gelmeden ya da birbirini tanımadan uzaktan anahtar belirleyebiliyorlar bunların algoritmaları var, bunlar kitapta anlatılıyor. Bugün bizim bildiğimiz internet buna bağıldır, kullanamasaydı internet olmayacaktı bizler kullanamayacaktık.

Teorik bilgi için yoğun matematik çalışmak gerekiyor, tek başınıza matematik biliyorsunuz bilgisayar programı kullanamıyorsanız bir şey ifade etmemekte.  Donanım gerekiyor, o zaman bizim meslek işin içine giriyor. Derin bir konu."

 

Erkan Afacan, kısa sunumunun ardından söyleşiye katılanların konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Soru cevap kısmının ardından Yönetim Kurulu adına Ecevit Ablak tarafından Erkan Afacan`a plaket verildi.

Söyleşi sonunda Erkan Afacan katılımcılara "Kriptografiye Giriş-Şifreleme Teorisi" kitabını imzaladı.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 372


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.