MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ (07 MART 2018)


 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

 

Kadınların yaşamın tüm alanlarında yaşadığı ortak ezilmişliğini ve mücadelesini simgeleyen 8 Mart, dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye`de kadınların hak ve eşitlik isteklerini dile getirdikleri, kadın olmaktan dolayı yaşadıkları sıkıntılara dikkat çektikleri, her türlü baskı ve şiddete karşı bir araya geldikleri, emekçi, amaçlarına ulaşmak için çaba veren, çalışan kadınlar için ve kadın haklarının kazanılmasında bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması için özel bir gündür.

 

Kuşkusuz kadın konusu, sadece özel bir günde tartışılmakla sonuçlandırılabilecek bir konu değildir.

 

Ülkemizde 8 Mart ‘la ilgili ilk toplantı 1921 yılında Ankara da yapılmıştır. Cumhuriyetin kuruluşunu izleyen yıllar da kadınlar Atatürk devrimleriyle eğitim, aile ve siyasette eşit haklara sahip olmuştur

 

Kadınlar, sadece nüfusumuzun yarısı olması itibarıyla değil, anne olarak da son derece önemli bir konumda bulunmaktadır.

 

Uluslararası sözleşmelere ve ulusal düzeyde takip edilen politikalara rağmen kadınlar dünyanın her yerinde şiddete ve ayrımcılığa uğramakta; siyasette, karar mekanizmalarında, ekonomide, eğitimde erkeğe göre ikincil konumda kalmaya devam etmekte; medyada ve reklam dünyasında cinsel bir obje olarak kullanılıp istismar edilmekte; kültürel, siyasal, ideolojik veya dinsel nedenlerden dolayı ayrımcılığa uğramakta ve dışlanmaktadır.

 

Dünyanın her yerinde en çok sömürülenler kadınlar ve çocuklardır. Kadın iş hayatında ucuz bir iş gücüdür. Ailenin toparlanması da, çocukların bakımında, beslenmesinde ve eğitiminde en fazla sorumluluğu taşıyan kadınlarımız, ev yaşamındaki eşitsizliği sosyal hayatta da yaşamaktadır.

 

Ülkemiz bu sene kadına yönelik şiddetin ve cinayetin tahammül edilemez bir düzeye ulaştığı bir hal ile 8 Martı karşılamaktadır. Bir yıl içerisinde 100`lerce kadın cinayete kurban gitmiştir. Neredeyse her gün kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz haberleri yurdun dört bir yanından gelmektedir. Tarihi köklerinde kadının ayrı bir değeri ve önemi olan medeniyetimizin bugün içine düştüğü bu durumdan mutlak suretle kurtulması gerekmektedir.

 

Kadın hakları gelişmiş ülkelerde çok ilerlemeler göstermiş olsa da, Ülkemizde, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde istenilen seviyelerin uzağındadır. Resmi verilere göre ülkemizde kadınların işgücüne katılım oranı erkeklerin üçte biridir ve bu oran Avrupa Birliği üye ve aday ülkeleri arasındaki en düşük orandır. Bugün Türkiye`de nüfusun yarısı kadınlardan oluşurken istihdamda ne yazık ki oranları yüzde 27`dir.Türkiye‘de kadınların üst düzey yönetici pozisyonlarındaki yer alma oranı erkeklerin onda biriyken, kadınlar siyasi alanda erkeklerden daha az yer almakta ve eğitim düzeyi azaldıkça daha çok çocuk sahibi olmaktadır. Türkiye`de iş gücü piyasasında emeği en fazla sömürülen, güvencesiz çalışmaya en fazla mahkûm edilen kadınlarımızdır. 

 

 

Ülkemizde kadınlar seçme ve seçilme haklarını aldıktan sonra çağdaş yaşamı yakalama konusunda oldukça yol kat etmişlerdir. Sanat, spor, bilim ve politika alanlarında çok başarılı ve nitelikli kadınlarımız yetişmiş bulunmaktadır. Bunun yanında Ülkemizde okuma-yazma bilmeyenlerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Yaşamın her alanında kadınlar, töre cinayetleri, tacizler, ev içi şiddet ve geleneksel baskılar altında bulunmaktadırlar. Kırsal kesimlerde küçük yaşta zoraki yapılan evlilikler kadınlarımıza yapılan en büyük acımasızlıktır.

 

Bugün tüm mücadelelere rağmen kadınlarımıza aile yaşamında, çalışma hayatında ve toplumda hak ettikleri eşit koşullar sağlanamamıştır. Yasal düzenlemeler; kız çocukların okutulmamasının, töre cinayetlerinin devam etmesinin, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine olanak sağlayan düşünce ve önyargıların önüne geçememiştir. 

 

Yaşamın tüm alanlarında, insanlık onuru ve değerleri bakımından olduğu kadar hak, fırsat ve sorumluluklar açısından da iki cins arasındaki eşitliğin tanınması ve gerçekleştirilmesi için daha kaç yüzyıl gereklidir acaba..

 

Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık meselesinde, toplum olarak vicdani ve ahlaki bir adalet anlayışına ve kabulüne ihtiyaç duymaktayız. Daha yaşanabilir bir dünya için kadının etkinlik alanının güçlendirilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk ve benzeri alanlarda fırsat ve olanaklardan eşit düzeyde yararlanması, kadın ve erkeğe verilen hakların, yüklenen sorumlulukların adil bir biçimde dağıtılması son derece önemlidir. Anayasa, devlete; hiç kimsenin cinsiyet veya benzeri bir sebeple ayırımcılığa uğramaması, herkesin temel hak ve özgürlüklerden eşit derecede yararlanmasını sağlamakla yükümlü kılmıştır.

 

Atatürk`ün de belirttiği gibi "Bir toplum aynı amaca bütün kadınları ve erkekleri ile beraber yürümez ise ilerlemesine teknik olarak imkan ve bilimsel olarak ihtimal yoktur. Toplumsal yaşamda mücadele eden kadınlarımıza başarılar diliyor ve kadınlarımızın tüm sorunlarının göstermelik tartışmalardan uzak bir şekilde çözüm odaklı olarak irdelenmesini istiyoruz.

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak Milletimizin teminatı olan çocuklarımızın cefakar ve vefakar annesi, yuvalarımızın mimarı kadınlarımızın yaşadığı sıkıntıları yürekten paylaşıyor, başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere, kadın meslektaşlarımızın, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.

 

Çiğdem IŞIKYÜREK

 

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi

Yönetim Kurulu Adına

Şube Yönetim Kurulu Yazmanı

 


 



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


ÇANAKKALE ZAFERİMİZ KUTLU OLSUN!

EMO ANTALYA ŞUBESİ KADIN ÜYELERİ KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ`NDE EMO-GENÇ TANITIMI YAPILDI

KOMPANZASYON, HARMONİK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİNERİNİN İKİNCİSİ DÜZENLENDİ

RUNTALYA 2024`TE GENÇLERİN EĞİTİMİ İÇİN KOŞTUK

SOSYAL ETKİNLİKLER VE GENÇLİK KOMİSYONUMUZ TOPLANDI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

TMMOB ANTALYA İKK TOPLANTISI YAPILDI

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ KOMİSYONUMUZ TOPLANDI

Okunma Sayısı: 76


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.