MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TEKNİK ELEMANLARA DENETİM YETKİSİ VERİLMESİ YAPI DENETİM SİSTEMİNE VURULAN YENİ BİR DARBEDİR


 
Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasa değişikliği ile teknik elemanlara Yapı Denetim yetkisi verilmesinin sakıncaları hakkında TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından 17 Mayıs 2018 tarihinde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına haberin devamından ulaşabilirsiniz.
 

TEKNİK ELEMANLARA DENETİM YETKİSİ VERİLMESİ YAPI DENETİM SİSTEMİNE VURULAN YENİ BİR DARBEDİR.

 

Geçtiğimiz günlerde siyasi iktidarın seçim yatırımları kapsamında hazırladığı ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilen "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" içerisinde 4708 sayılı Yasa`nın bazı hükümleri de değiştirilmiştir.

Öncelikle, 2001 yılından beri yürürlükte olan ve uygulama sürecinde ülkemizdeki yapı üretim sürecinin sorunlarını çözmek bir yana, adeta kendisi bir sorun olan söz konusu yasanın, 3-4 maddesini değiştirmek suretiyle iyileştirilmeye çalışılmasını yüzeysel bulduğumuzu, bu yaklaşımın günü kurtarmaktan öteye gidemeyeceğini; kalıcı çözüm için ise, konunun tüm taraflarca kapsamlı olarak değerlendirilmesi ve daha sağlıklı, işletilebilir yeni bir sistem kurgulanması gerektiğini ifade etmek isteriz.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen değişiklikler incelendiğinde; Yapı denetimi hizmet sözleşmelerinin yapı sahipleri ile Bakanlıkça belirlenecek yapı denetim kuruluşları arasında akdedilmesinin sağlanacağı ve yapı denetim kuruluşuna ödenecek hizmet bedelinin yapı yaklaşık maliyetinin %1,5`i olarak sabitlendiği görülmektedir.

Yapı denetim firmalarının lehine olan bu değişikliklerin yapı denetim sisteminin sorunlarını aşmaya nasıl bir katkı sağlayacağını öngörmekte zorlandığımızı belirtmek isteriz.

Birliğimizi ve bağlı Odaları ilgilendiren asıl değişiklik ise teknik öğretmen, yüksek tekniker, tekniker ve teknisyenlerin "Yardımcı Kontrol Elemanı" adı atında sisteme eklemlenmesi olmuştur.

Yakın geçmişte Yönetmelik maddesi olarak getirilen ve yüksek yargı tarafından yürütmesi durdurulan söz konusu düzenlemenin, bugün Yasa ile yeniden ısıtılıp gündeme getirilmesini hukuk devleti ilkesinin bir türlü benimsenemediğinin açık bir göstergesi olarak görüyoruz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, görevlendirildiği şantiyede sürekli olarak bulunup inşaat, elektrik tesisatı, sıhhi tesisat ve ısıtma, soğutma, havalandırma, iklimlendirme, mekanik tesisat, harita-kadastro gibi alanlarda üretim sürecinin belirli bir bölümünün, kontrol mühendisinin tarif ve direktiflerine göre, şartname, fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmasını, gözetleyerek sağlamaya yönelik eğitim alan tekniker ve teknisyenler ile bunların eğitimlerinden sorumlu teknik öğretmenlere yapının bütününe yönelik denetim yetkisi veren söz konusu düzenleme yapı denetimindeki riskleri büyütecektir.

Teknik öğretmenler, teknisyenler ve teknikerler, mühendislerin çalışma yaşamı içerisinde birlikte faaliyet yürüttükleri iş arkadaşlarıdır. Siyasi iktidar bu tür uygulamalarıyla bizleri en yakın çalışma arkadaşlarımız olan teknik elemanlarla karşı karşıya getirmeye çalışmaktadır. Aynı meslek alanının farklı kademelerinde işbirliği içinde çalışma yürüten iki meslek grubunun, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve politik açmazlar nedeniyle karşı karşıya getirilmesi sorunların çözümü açısından yarar sağlamayacaktır.

Emek-yoğun bir sektör olması dolayısıyla inşaat sektörü kalifiye olmayan işçileri yoğun olarak istihdam etmektedir. Bu durum üretim faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesini sağlayacak teknik öğretmen, tekniker ve teknisyen gibi ara elemanlara ihtiyacı artırmaktadır. Buna rağmen ülkemizdeki teknik öğretmenlerin, teknisyenlerin ve teknikerlerin ciddi bir işsizlik sorunu yaşamakta olduğu bilinmektedir.

Siyasi iktidar teknik öğretmen, tekniker ve teknisyenlere iş alanı yaratmak istiyorsa, mühendislik mesleğinin uygulama alanlarını teknik elemanlara açmaya çalışmak yerine üretim süreçlerini yeniden düzenleyerek, teknik elemanları hukuki statüye kavuşturmalı ve üretim sürecindeki önemlerini görünür kılmalıdır.

Kaldı ki, ülkemizde planlama anlayışından vazgeçilmesi, eğitim, öğretim ve istihdam bütünlüğünün kopartılması sadece teknik öğretmen, tekniker ve teknisyenler için değil mühendisler için de geçerlidir. Ülkemizde Cumhuriyet döneminde kurulan birkaç köklü üniversite dışında mühendislik eğitimi veren üniversitelerin en alt sıralarda yer alması da mesleğimize yönelik itibar sorununa neden olmakta, önemini azaltılmakta ve niteliğini tartışılır hale getirmektedir. Oysa yapılması gereken mühendislik mesleğinin içinin boşaltılması değil eğitimin niteliğinin artırılması ve ülke kaynaklarının doğru değerlendirilmesidir.

Mesleğimize ve ülkemize olan sorumluluğumuz gereği yapı denetim sisteminde geriye dönülemez tahribatlar yaratacak bu uygulamaya karşı olduğumuzu, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için tüm demokratik ve hukuki zeminlerde mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

 

Emin KORAMAZ

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ENERJİ VE MÜHENDİSLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

HOŞ GELDİN ON BİR AYIN SULTANI ŞEHR-İ RAMAZAN

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 103. YILI KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLU OLSUN!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 233


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.