MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GÜNEŞİ DOĞMADAN BATIRDILAR



 
EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, Cumhuriyet Gazetesi’ne binaların çatı ve yüzeylerinde kurulacak güneş enerjisi üretim tesislerini etkileyen tarife değişikliğini değerlendirdi. Bakanlar Kurulu kararıyla, bu tesislerin ihtiyaç fazlası üretimlerinin YEKDEM dışında bırakıldığına dikkat çekilen açıklamada, alım fiyatının düşürülmesinin yurttaşların yatırımı yapmasına engel oluşturacağı vurgulandı. Değişikliğin yurttaşların birleşerek binalarındaki uygun yüzeyleri değerlendirmesine engel oluşturacağına dikkat çekilen açıklamada, “Enerji üretim şirketlerinin yanlış yatırımlarını yaşatmaya dönük bu girişim ülkemizi nükleer ve kömür, doğalgaz santrallarına mahkum edecek niteliktedir” denildi.
 

Enerji üretiminde dışa bağımlılık soruna dikkat çekilen açıklamada, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) olarak yerli ve yenilenebilir kaynakların üretimdeki payının artırılması için hükümetlere enerji politikalarında köklü değişiklik yapma çağrılarının yanında üyelerimize yönelik meslek içi eğitimlerle güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji üretimine yönelik olarak mesleki bilgi ve deneyimlerin artırılması için çaba sarf ettiği vurgulanarak şöyle denildi:

"Türkiye`nin elektrik tüketimi 2006 yılından 2017 sonuna kadar yüzde 66 artış gösterirken, kurulu güç ise yüzde 110 artmıştır. Tüketimin yüzde 66 oranında artığı bu dönemde yüzde 110`luk artış, "atıl kapasite" sorunu yaratmıştır. Bu şartlar altında dahi; Akkuyu Nükleer Santralı için kilovat saat (kWh) başına 12.35 sent, Sinop için 10.83 sentten alım garantisi verilirken, kömür yakıtlı Çayırhan B Termik Santralı için ise 6.04 sentten alım garantisi verilmiştir. Plansız ve yatırımcının istediği yere, istediği santralı alım garantileri kapsamında kurmasına dayalı bu model sonunda ülkemiz ne yazık ki yatırım çöplüğüne dönüşmek üzeredir. Enerji sektörünün dolar bazlı borçların da büyümesine neden olan bu anlayışa, bugünkü ekonomik darboğazın temel nedenlerinden birini yaratmıştır. Dış borç yoluyla acil olmayan bu yatırımlar gerçekleştirdiği, kur artışıyla büyüyen borç batağı içerisinde önemli bir yere sahip olduğu daha net anlaşılmaktadır.

"Güneşin Payı Artıyordu"
Nisan 2018 itibariyle kurulu gücümüzün yüzde 32`si doğalgaza, yüzde 11`i ithal kömüre dayalıdır. Payları düşük olmakla birlikte fuel-oil, asfaltit, nafta, LNG ve motorin gibi ithal kaynaklara dayalı santraller halen kullanılmaktadır. Buna karşın rüzgarın payı yüzde 8, güneşin payı ise yüzde 0,03`le sınırlıdır. Fuel-oil`in payının bile yüzde 0,89 düzeyinde olduğu göz önüne alınırsa, güneş enerjisine ilişkin yüksek potansiyelimizi değerlendiremediğimiz daha net anlaşılacaktır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`nun son olarak açıkladığı Nisan 2018 istatistiklerine göre; güneş enerjisine dayalı olarak lisanslı üretim kapsamında bir önceki yılın aynı ayının iki katından daha fazla olarak 4 milyon 409 kWh elektrik enerji üretilmiştir. Toplam elektrik üretimin yüzde 2,55 artığı bir dönemde yüzde 108 olarak açıklanan bu oran, güneş enerjisindeki büyüme potansiyelini yansıtmaktadır. Küçük ölçekli lisansız enerji üretimi tesislerinin büyük kısmını güneş enerjisi santralları oluşturmaktadır. Nisan 2018`de lisansız santrallardan elde edilen enerjinin yüzde 97`si de güneş kaynaklıdır.

"Alım Fiyatı Düşürüldü"
Güneş enerjisinin payının artırılması ve tüketim noktasından üretim yapılacağı için şebeke yatırımlarının da düşmesi açısından da önemli olan binaların çatılarına güneş santraları kurulması ülkemiz için kritik önemdedir. Ne yazık ki, bu santrallar Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında kWh başına 13 sent olarak belirlenen desteğin dışa çıkarıldı. Bakanlar Kurulu`nun 30 Nisan 2018 tarihinde aldığı ve Resmi Gazete`de 21 Haziran 2018 tarihinde yayımlanan karar göre; çatı ve cephe uygulamalı elektrik üretim tesislerinde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilan edilen kendi abone grubuna ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli uygulanacak. Örneğin çatısında güneş paneli bulunan bir konut abonesi fazla enerjisini kWh başına 24.4 kuruştan satabilecek. Alım fiyatı abone "şehit aileleri ve muharip malul gaziler" kapsamında faturalandırılıyorsa 9,2 kuruşa kadar düşmektedir.  Konut aboneleri dağıtım bedeli, fon ve vergiler dahil olmak üzere kWh başına 46 kuruştan şebekeden enerji almaktadır. Hesaplamaya göre çatısına güneş enerjisi yatırımı yapan abone aldığı fiyatın yaklaşık yarısına yakın bir bedelle fazla enerjisini satabilecektir. Özetle mesken abonesinin fazla enerjisini 13 sentten satma olanağı Bakanlar Kurulu kararıyla düşürülerek, (Merkez Bankası`nın 13 Haziran 2018 tarihli dolar kuruna göre 4.8263 TL) 5 sente kadar düşmüştür."  

"Yanlış Yatırımları Yaşatmak için Yurttaşa Engel"
Tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik olarak ciddi teşvik mekanizmaları uygulandığına işaret edilen açıklamada, tarife değişikliğinin özellikle bireysel, kooperatif veya KOBİ`lerin yaptıkları küçük ölçekli yatırımlara engel olacağına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Yerli bir kaynak olmasına rağmen güneş panelli başta olmak bu santralarında kullanılan ekipmanlar çoğunlukla ithal edilmektedir. Kurun yükselmesi nedeniyle çatılara güneş santralı kurma maliyetleri hızla yükselirken, alım fiyatının düşürülmesi, yatırımları mali olarak imkansız hale getirecektir. Yurttaşlar doğal olarak geri dönüşü riskli hale gelen bu yatırımları yapmaktan vazgeçecektir. Çatı yatırımlara bugüne kadar sağlanan vergi indirimi, resmi işlemlerin kolaylaştırılması gibi uygulamalar da anlamsız hale gelmiştir. 

Özellikle Adana, Antalya ve İzmir gibi güney ve batı kentlerimizde ısıtma suyu için yoğun bir biçimde güneş enerjisi kullanılan ülkemizde, çatılarda güneş panelleriyle kaplanmasın ilişkin yüksek olasılık, bu kararla yok edilmiştir. Enerji üretim şirketlerinin yanlış yatırımlarını yaşatmaya dönük bu girişim ülkemizi nükleer ve kömür, doğalgaz santrallarına mahkum edecek niteliktedir. Enerji şirketlerin yatırımlarını etkilemeyen yalnızca yurttaşların birleşerek bina cephelerini değerlendirmelerine engel olacak bu girişimden bir an önce vazgeçilmelidir." 

 

Açıklamanın ardından Cumhuriyet Gazetesi‘nin 19 Temmuz 2018 tarihli sayısında yayımlanan habere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=124273&tipi=5&sube=7
 


35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

MUTLU BAYRAMLAR

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

Okunma Sayısı: 126


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.