MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TÜRKİYE ÇÖPÜ MÜ, HAYATI MI İSTİYOR? (WWW.ANAYURTGAZETESİ.COM, 02.10.2018)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Ömürhan Avni Soysal, ülkede yapımı süren ve yapılması planlanan nükleer güç santralleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 

Türkiye çöpü mü, hayatı mı istiyor?

ANKARA-Nükleer santrallerin Türkiye‘de yapım öyküsü 1956 yılında kurulan Atom Enerjisi Komisyonu ile başladı. 1956-2017 yılları arasında geçen her hükumet, nükleer santral kurmayı bir memleket meselesi olarak görmüş ancak bu amaca ulaşılamadı. 1986‘daki Çernobil nükleer santral kazasının yarattığı olumsuz ortam sonrasında Türkiye`de nükleer santrallerle ilgili çalışmalar askıya alındı. 2002 yılında AKP hükümetinin başa gelmesiyle nükleer santraller yeniden gündem maddesi oldu. Mersin Akkuyu, Sinop ve Kırklareli‘nin İğneada‘ya nükleer santral yapılması planlandı. Yapımı süren Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) ardından Sinop ve İğneada‘ya yapılması planlanan santraller için harekete geçildi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), bilim insanlarının bazıları ve çevreciler nükleer santrallere karşıydı. AKP hükümetinin iddia ettiği gibi enerjide dışa bağımlılık bitmeyeceği gibi felakete yol açacak sonuçlar doğurabilir görüşündeydiler. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz EMO Ankara Şube Başkanı Ömürhan Avni Soysal, "Nükleer santrallerin ihtiyaç olup olamaması konusunda dünyaya bakmak lazım" diyerek, International Atomic Energy Agency (IAEA) göre Haziran 2015 tarihi itibarı ile işletmede olan ve uzun dönemli kapatılmış olan nükleer reaktörlerin sayısının 438 olduğunu hatırlatıyor. "Dünya nükleer santrallerden vazgeçiyor" diyen Soysal, gerekçesini "Sadece patlamanın olmuş olması değil sızıntılar da bir kazadır ve nükleer santrallerden sızıntı olduğuna dair haberler sürekli geliyor" sözleriyle açıkladı. Soysal, Çernobil patlamasının sağlığa etkilerini hatırlatarak "Halen bakın Çernobil bölgesinde nükleer etki devam ettiği için insanlar burada yaşayamıyor" dedi.

‘KURULU GÜÇ YETİYOR‘

Türkiye‘de nükleer santrallerin ihtiyaç olmadığını anlatan Soysal, ülkenin mevcut kurulu gücünün 87 bin megawatt (MW)  civarında olduğuna dikkat çekerek, " Kurulu gücün tamamı asla kullanıma sunulmaz. Belli bir oranı sunulur. Şu anki elektrik tüketimini karşılayacak kurulu gücümüz var. Bu yılsonunda 293 milyar kilo watt saat tüketim yapılacak. Yani 87 bin MW‘lık kurulu gücün tamamı biranda tüketilmiyor. Yaklaşık 40- 45 bin civarında olanı maksimum oranda tüketiliyor. Bir bu kadar daha kurulu güç var ve o yüzden nükleere ihtiyacımız olduğu söylenemez" diye konuştu.

‘DIŞA BAĞIMLILIK DEVAM EDECEK‘

Soysal, nükleer santrallerin kurulmasıyla dışa bağımlılığın bitmeyeceğini şu sözlerle aktardı. "Doğalgaz, petrol vb. konusunda dışa bağımlısınız. Nükleer santral tartışmalarında bu durum manipüle ediliyor. ‘Santraller kurulunca dışa bağımlı olmayacağız‘ diyorlar. İki şeye bakmak lazım. Santrallerin yakıtı dışarıdan gelecek, yabancı firmalar inşa ediyor. Yabancı firmanın inşaatını yaptığı nükleere alım garantisi veriyorsunuz, mesela Akkuyu‘nun yüzde 51‘i Rusya‘nın. Bu iki para metreyi değerlendirdiğimizde nükleerlerin dışa bağımlılığı engelleyecek yanı yok".

POLİTİK TERCİH

 

Yabancıların Türkiye‘ye yaptığı nükleer teknolojisinin eski olduğunu vurgulayan Soysal, Rusya, ABD, Almanya gibi ülkelerin ülkeye ömrünü doldurmuş teknolojiyi yolladığını söyledi. Akkuyu‘ya harcanan paranın 20 milyar dolar olduğunu hatırlatan Soysal, bu paranın nükleer yerine yenilenebilir enerjiye aktarılabileceğini şu ifadelerle anlattı: "İnsanların yürümesinden bile enerji ürütebilirsiniz. Türkiye güneş cenneti, Avrupa‘da en uzun güneşlenme potansiyeline sahip ülke. Güneş enerjisi üretmek için de yaz olmasına gerek yok, kışın bile üretebilirsiniz. Türkiye‘de daha yeni yeni güneş ve rüzgar enerjisi üzerine çalışmalar yapılıyor. Neden nükleer yerine bunlar yapılmıyor. Bir çöp teknoloji mi yoksa hayata dair olan bir teknoloji mi? Enerji politikalarında yapılan her şey bir siyasi tercihtir".

‘PAHALI OLACAK‘

Nükleer ihalelerinin tamamının döviz üzerinden yapıldığının altını çizen Soysal, "Rusya ile yapılan Akkuyu‘daki santrale 15 yıl 12, 35 sent/kWh alım garantisi verildi. Şuandaki döviz arttı" dedi. Santrallerin yapımına söküm maliyetinin katılmadığını hatırlatan Soysal, "Söküm maliyetini yatırım maliyeti içine katmıyorlar. Normalde söküm maliyetinin de eklenmesi gerekir. En az inşaat maliyeti kadar söküm maliyeti de olacak ve 20 milyar dolar inşaat maliyetine 20 milyar dolar söküm maliyeti de eklenebilir. Santralin bize toplam maliyeti 20 milyar dolar yapım, 15 yıl 12, 35 sent/kWh alım ve 20 milyar dolar söküm maliyeti olacak" d

 

Bağlantılar

www.anayurtgazetesi.com/haber/Turkiye-copu-mu-hayati-mi-istiyor/680175
 


“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 29


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.