MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ESKİŞEHİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

AİDAT ÖDEME FORMU

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BİLECİK   ESKİŞEHİR   KÜTAHYA 
 

 
 
 
 
2013 YILI EN AZ ÜCRET TANIMLARI
 

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ÇÖZÜMLER VE ÖNLEMLER



 
Enerji verimliği ve enerji yönetimi, küresel iklim değişikliği ile mücadele, uluslararası sözleşmeler ve tüketici bilinci konuları Ankara’da düzenlenen panelde masaya yatırıldı. EMO Yönetim Kurulu Üyesi Kübülay Özbek’in oturum başkanlığı yaptığı etkinlikte, Türkiye’nin enerji alanındaki dışa bağımlılığı ve son dönemde yapılan zamlar da eleştirilerek, sorunların çözümü noktasında kamu politikalarının dönüşmesinin önemine işaret edildi.
 

 

Tüketici Hakları Derneği ve Edremit Belediyesi`nce yürütülen "Şehirlerde CO2 Salımının Azaltılması Amacıyla Tüketicilerin Enerji Kullanımı Konusundaki Bilinci ve Sorumluluğu" Projesi Kapanış Paneli, 25 Ekim 2018 tarihinde Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Konferans Salonu`nda gerçekleştirildi. Panelin "Küresel İklim Değişikliğine Karşı Çözümler ve Önlemler" başlıklı 2. Oturumunu EMO Yönetim Kurulu Üyesi Kübülay Özbek yönetti.

Özbek, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, son dönemde kur artışı, piyasa dengesi gibi gerekçelerle elektrik fiyatlarında, "bireylerin yaşam hakkını ihlal eder derecede anormal" fiyat artışları yapıldığını kaydetti. Enerji kullanımının bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Özbek, "İnsanlar kaliteli ve kesintisiz enerjiye ulaşmak ve kullanmak zorundadır. Çünkü yaşadığımız kültürel ortamda enerji insan için vazgeçilmez bir üründür. Bunun için bir kez daha diyoruz ki, elektrik enerjisi kaliteli olmak kaydıyla konutlarda 275 kWs diye hesapladığımız bir orana kadar ücretsiz sunulmalı" diye konuştu.

İlk panelist Elektrik Mühendisi Arif Künar, enerji alanındaki dışa bağımlılık sorununa dikkat çekerek, "Enerjimizi korumamız, tasarruf etmemiz, etkin kullanmamız ve aynı enerjiyi kullanarak daha fazla şey yapmayı öğrenmemiz gerekiyor. Türkiye enerji verimliliği konusunda dünyada hem en az enerji tüketen, hem de en yoğun enerji kullanan bir ülke. Aynı işi başkalarının yaptığından 3-4 kat fazla enerji kullanarak yapabiliyoruz" bilgisini verdi.

Harcanan enerjinin üçte biri, hatta kimi zaman yarısının boşa kullanıldığını, ciddi bir savurganlık olduğunu anlatan Künar, Türkiye`nin sanayileşmeden yani üretmeden, hızla tüketime doğru gittiğini söyledi. Künar, "Mevcut tüketimi kontrol edip, yönetip, azaltıp, tasarruflu hale getirebilirsek şu anki çıkmazdan bir miktar kurtulabiliriz. Önceliğimiz enerji verimliliği ve enerji yönetimi" diye konuştu.

Doç. Dr. Çetin Gürsu, iklim değişikliğinin önlenmesi için dünyadaki fosil enerji sistemlerinden vazgeçilmesi ve güneş sistemlerine geçilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye`de güneş çağının başlatılması için herkesin iktidarlara baskı yapmasını isteyen Gürsu, "Üretmezseniz Türkiye bir adım ileriye gitmez" dedi.

Kentlerdeki kirliliğin hastalıkları çoğalttığına ve ölümleri çabuklaştırdığına işaret eden Gürsu, "Hasta kentlerden temiz kentlere geçmenin tek yolu güneşkentlerdir. Modern mimariden güneş mimarisine geçmemiz lazım. Güneş mimarisinin milyonlarca örneği var Anadolu`da, atalarımız geliştirmiş. Yerli enerji üretmek istiyorsak tek çaremiz güneştir. Yoksa sürekli dışarıya para öderiz" diye konuştu.

Avukat Fevzi Özlüer, Kyoto Protokolü`nün başarısızlıkla sonuçlanmasının en önemli nedenlerinden birinin, kapitalist ekonominin ihtiyaçları ile sözleşmenin getirdiği önlemlerin birbiriyle uyuşmaması olduğunu kaydetti. Siyasal olarak eşitsizliğe dayalı bir toplumsal sistemde iklim değişikliğine çözüm bulmanın olanaksızlığına dikkat çeken Özlüer, "Türkiye hem gelişmiş ülke olup hem de iklim değişikliği ile mücadele edemeyeceği varsayımına dayalı bir strateji yürütüyor. Bu stratejinin sonuna geldik. Çünkü Türkiye`nin iklim değişikliğinden kaynaklı kentlerde yaşadığı sorunlar giderek arttı ve ekonomik-sosyal maliyetleri önlenemez hale geldi" dedi.

Yenilenebilir enerjiye yönelik kamu politikalarının önemine işaret eden Özlüer, "Doğayı bir enerji hammaddesi haline getirerek elde edilecek karın peşindeyiz. Farkındalık kamu politikalarında oluşmuş değil. Bu farkındalık içselleştiği ölçüde toplumsal zenginliğin artacağını göreceğiz. Bunun için kamu politikalarını düzenli olarak izlemek, baskı mekanizması geliştirmek ve kamu politikalarını dönüştürmekten başka çare yok" diye konuştu.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ergün Kılıç da iklim değişikliğinin bir sistem sorunu olduğunu, bu sorunun ancak üreticiler, tüketiciler ve kamu otoritesinin elbirliğiyle çözülebileceğini belirtti. Sanayileşme ile gelen hızlı üretim ve arz fazlalığının, bireyleri ihtiyaçları olmayan ürünlere yönelttiğini ve çevrenin kirlenmesine neden olduğunu anlatan Kılıç, şunları söyledi:

"İthalatın tamamen karşısındayız. Yerli üretim olmalı. Üretim ve tüketim ilişkisini göz ardı etmeden, üretim aşamasını biz tüketiciler olarak dizayn edebiliriz. Almama hakkımızı kullanarak, çevreyi kirleten, doğayı, ekolojik sistemi bozan ürünleri almayarak, aramızda lobi hareketleri ile bu işi yürüterek, yaşamımızı, sağlığımızı bozmayan ürünlerin piyasaya sunumu noktasında katkımız olabilir. Umutsuz olmamalıyız. Örgütlere güç vermeliyiz."

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 796


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.