MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YALNIZ SİNOP SANTRALI PROJESİNDEN DEĞİL, TÜM NÜKLEER SANTRAL PROJELERİNDEN VAZGEÇİN!


HABER


 
EMO Yönetim Kurulu, Japonya’nın Sinop Nükleer Santralı Projesi’nden vazgeçmeyi değerlendirdiğine ilişkin haberler üzerine bir açıklama yaparak, sadece Sinop değil, Türkiye’de kurulmak istenen tüm nükleer santral projelerinden vazgeçilmesini istedi. Nükleer santralların “tehlikeli, pahalı ve dışa bağımlı olduğuna” işaret edilen açıklamada, Türkiye’nin elektrik enerjisi gereksinimi açısından geçerli hiçbir nedeni olmamasına rağmen bu santralların yapılmak istenmesindeki ısrarı anlamanın mümkün olmadığı belirtildi.
 

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

 

YALNIZ SİNOP SANTRALI PROJESİNDEN DEĞİL, TÜM NÜKLEER SANTRAL PROJELERİNDEN VAZGEÇİN!

 

Ülkemizde 3 bölgede, Mersin-Akkuyu, Sinop ve Kırklareli-İğneada`da nükleer enerji santralı kurulmasına yönelik girişimler uzun yıllardan beri tüm itirazlara karşın devam etmektedir. Ancak geçtiğimiz günlerde gazetelerde Japonya`nın Sinop Nükleer Santralı Projesi`nden vazgeçmeye hazırlandığına dair haberler yayımlanmıştır.

Türkiye ile Japonya arasında nükleer güç santrallarının ve nükleer güç sanayinin geliştirilmesine yönelik anlaşma, TBMM`de 2015 yılında kabul edilen 6642 sayılı kanunla onaylanmış, böylece Sinop`ta yapılması planlanan nükleer santralın yasal altyapısı tamamlanmıştır. Anlaşmayla, Japon-Fransız konsorsiyumunca yapılması planlanan nükleer enerji santralının üreteceği tüm elektriğin devlet tarafından 20 yıl süre ile ortalama 10.83 sent/kwh artı yakıt fiyatından satın alınması koşulu getirilmiştir. 2014 yılı ortalama fiyatlarının neredeyse iki katına yakın olan bu rakam, bugünkü fiyatlara göre bile oldukça pahalıdır. Üstelik dolar kurundaki yükseliş nedeniyle bu pahalılık giderek artmaktadır.

Ayrıca Türkiye`de imal edilmeyen nükleer yakıtın, Fransa ya da Japonya`dan getirilmek zorunda kalınacağı dolayısıyla ithalata bağımlılığın daha da artacağı göz önüne alındığında, iktidar çevrelerinin nükleer enerjinin "ucuz, çevre dostu ve güvenilir" olduğu iddiasının gerçeklerden ne denli uzak olduğu net biçimde ortaya çıkmaktadır. Nükleer santralların maliyetlerinin yalnızca yakıt ve işletme maliyetleri olarak açıklanması da kamuoyunu yanıltmaktır. Yapım aşamasından başlayarak tüm süreçlerindeki güvenlik sorunları nedeniyle nükleer santrallar giderek pahalılaşmaktadır.

Türkiye`de yıllardır uygulanan yanlış enerji politikaları ve plansızlık nedeniyle bugün elektrikte arz fazlası oluşmuştur. Ekim 2018 itibarıyla Türkiye`nin elektrikte kurulu gücü 88 bin 177 MW`a ulaşmıştır. Bu, talebin çok üzerinde bir rakama işaret etmektedir. Dolayısıyla AKP iktidarlarının, artan enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerji santrallarının zorunlu olduğu yönündeki iddiası da gerçek dışıdır.

Tüm bunlara rağmen nükleer enerji ısrarıyla kapalı kapılar ardında yürütülen pazarlıklar sonucu Akkuyu Nükleer Santralı için 49 yıllığına Rusya`ya üretim lisansı verilmiş ve inşaata başlanmıştır. Sinop`ta ise santralın kurulacağı alanda 650 binden fazla ağacın kesildiği bir doğa katliamı yaşanmıştır ve halen de kesime devam edilmektedir. Santralların toplumsal maliyetine ise değer dahi biçilememektedir.

Şimdi, Sinop Nükleer Santral Projesi`nin maliyetinin, ilk tahminlerin iki katına çıkarak 44 milyar dolara yükseldiği, bu nedenle Japonya`nın projeden vazgeçmeyi değerlendirdiği ifade edilmektedir. Zaten çok sayıda ülke nükleer santrallardan vazgeçerek yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelirken Türkiye`nin elektrik enerjisi gereksinimi açısından geçerli hiçbir nedeni olmamasına karşın bu santralların yapılmak istenmesindeki ısrarı anlamak mümkün değildir. Mali olarak yürütülemeyeceği ortaya çıkan bu santrallardan sadece Sinop değil, Akkuyu ve İğneada nükleer santral projeleri de derhal durdurulmalıdır.

Sürdürülebilir, ucuz, temiz ve güvenli enerji temininin bir kamu görevi olduğu bilinciyle, "tehlikeli, pahalı ve dışa bağımlı" olan nükleer santral projelerini reddediyoruz. Elektrik Mühendisleri Odası olarak karar vericileri, nükleer santrallar yerine güneş ve rüzgar başta olmak üzere ülkemizin büyük bir potansiyele sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmeye çağırıyoruz.

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

46. DÖNEM YÖNETİM KURULU

7 Aralık 2018



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 275


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.