MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARININ SORUNLARI ÇALIŞTAYI



 
TMMOB’nin “Krize Karşı Emeğimize, Mesleğimize ve Haklarımıza Sahip Çıkıyoruz” kampanyası kapsamında düzenlediği “Kamuda Çalışan Mühendis, Mimar, Şehir Plancılarının Sorunları Çalıştayı”, 15 Aralık 2018 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Rüştü Özal Salonu’nda gerçekleştirildi.
 

 

"Kamuda Çalışan Mühendis, Mimar, Şehir Plancılarının Sorunları Çalıştayı"na EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek ve EMO Müdürü Cansel Aslan katılım sağladı.  Çalıştay, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz`ın açılış konuşmasıyla başladı. Koramaz, sarsıcı bir kriz döneminden geçildiğini, ekonomi hızla küçülürken fiyat artışlarının devam ettiğini, yıllık enflasyonun yüzde 21`in üzerinde seyrettiğini belirtti. Fabrikaların üretimi durdurması, yatırım projelerinin iptal edilmesi, şirketlerin konkordato ilanları ve toplu işçi çıkarmaları nedeniyle işsizliğin giderek arttığını vurgulayan Koramaz, şunları söyledi:

"Yanlış ekonomi politikalarıyla ülkeyi bu duruma sürükleyen yöneticilerin kriz karşısındaki tutumu, krizin toplumsal sonuçlarını daha da derinleştirmektedir. Kriz karşısında siyasal iktidarın çözüm önerisi, ekonominin küçültülerek krizin bedelini emeğiyle geçinen yoksul kesimlere ödetmek olmuştur. Ülkemiz, sadece parası olanın para kazanabildiği bir rant ekonomisine mahkum edilmektedir."

Türkiye bu denli büyük bir krizle boğuşurken, iktidar sahiplerinin "savurganlık" ve "yolsuzluk" içinde yaşadığını dile getiren Koramaz, başlattıkları kampanya kapsamında yapılan çalışmaları aktardı. Kamudaki iş alanları giderek daraltılan mühendis ve mimarların üstlendikleri sorumluluk ve ürettikleri hizmetle karşılaştırılamayacak kadar kötü ekonomik ve sosyal koşullarla yüz yüze olduklarını belirten Koramaz, bugün 3 milyon 130 bin kamu çalışanının sadece yüzde 5`ine denk gelen 165 bin teknik personel olduğunu, bu sayının oldukça yetersiz kaldığını bildirdi. Güvenceli kadrolu atama yerine, esnek, kuralsız ve sözleşmeli usulle yapılan görevlendirmelerin kamusal istihdam politikası haline getirildiğini anlatan Koramaz, "Bu anlayış, emeğimizi değersizleştirdiği gibi, geleceğimizi de güvencesizleştirmektedir" dedi.

Son yıllarda Türkiye`nin yaşadığı en büyük sorunun "liyakat" olduğunu kaydeden Koramaz, şunları söyledi:

"Kamudaki atama ve yükselmelerin temel ölçütü liyakat değil, siyasal sadakat haline gelmiştir. Bu durum kamu hizmetinin niteliğini düşürdüğü gibi, iş barışını da ortadan kaldırmaktadır. Siyasal gerekçelerle yapılan görev değişiklikleri ile meslektaşlarımızın çalışma yaşamı güçleştirilirken, kamudaki kurumsal hafıza da yok edilmektedir. Kamudaki iş barışını yok eden diğer önemli sorun da ‘statü` meselesidir. Aynı işi yapıp, statü farklılığı nedeniyle farklı ücret alan çok sayıda mühendis, mimar ve şehir plancısı bulunmaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırabilmek için kadro görev tanımları, mesleki eğitime, uzmanlıklara, deneyim ve bilgi birikimine saygı temelinde düzenlenmelidir. ‘Eşit işe eşit ücret ilkesi` kamu istihdamının temeli hale getirilmelidir."

Sunumlar

Çalıştayda Divan Başkanlığı görevini Ali İhsan İlhan üstlendi. İlk oturumda Prof. Dr. Onur Karahanoğulları, "Kamu Kavramı, Kamu Hizmeti ve Kamu Personel Rejimi" üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

İkinci oturumda "Kamu Çalışanlarının Özlük Hakları, Mali ve Sosyal Durum Analizi" başlığı altında Kamu Yönetimi Uzmanı ve Makine Mühendisi Haydar Şahin ve Avukat Emre Baturay Altınok birer sunum yaptılar.

Üçüncü oturumda KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, "Kamu Çalışanlarının Sendikal Hakları ve Mücadele Süreci" üzerine bilgi verdi.

Son oturumda Maden Mühendisi Erşat Akyazılı, "KHK ile İhraç Edilen Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Durumu" üzerine sunumunu gerçekleştirdi ve ardından forum kısmına geçildi. Forum yöneticisi Ali İhsan İlhan`a yardımcı olmak üzere Elektrik Mühendisi Betül Taşar ve Maden Mühendisi Can aydemir hazır bulundular. Forumda çalıştaya katılım sağlayan kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarına söz verildi ve sunumlara ilişkin sorular yanıtlandı. 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 170


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.