MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ALSANCAK TARİHİ ELEKTRİK FABRİKASI YENİDEN SATIŞA ÇIKARILDI (EVRENSEL.NET)


 
Geçtiğimiz yıl satışa çıkarılan ancak alıcı çıkmadığı için iptal edilmek zorunda kalınan tarihi Alsancak Elektrik Fabrikası için, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi yine düğmeye bastı. EMO İzmir Başkanı Uğurlu satışın yeniden gündeme gelmesinin AKP’nin seçim politikalarıyla uyuştuğunu dile getirdi.
 

Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.`ye (ADÜAŞ) ait ve İzmir‘de kent kültürü açısından önemli bir yere sahip olan tarihi Alsancak Elektrik Fabrikası ve arazisinin satışı için Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yeniden ihaleye çıkıyor.

10 bin 720 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ve üzerindeki yapılara ilişkin satış ihalesinin geçici teminat bedeli 1 milyon TL olarak belirlenirken ihale için yeni tarih 16 Nisan 2019 şeklinde ilan edildi. Santral Konak Umurbey Mahallesi‘ndeki 3535 ada, 6 parselde kurulu. 

‘YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ MANİDAR‘ 

Geçen sene iki defa ihaleye açılan santrale alıcı çıkmamıştı. Satışa tepki gösteren TMMOB ve Elektrik Mühendisleri Odası, santralin kente kazandırılmasını ve müze olarak kullanılmasını istemişti. İhalenin iptaline karşı dava Danıştay‘da devam ediyor.

Satışı Evrensel‘e değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, yerel seçimler öncesi hükümetin bu hamlesini manidar bulduklarını belirterek "İzmir‘i yeni bir rant bölgesi olarak gören ve buradaki yapılaşmayı sürekli destekleyen iktidarın paralel bir işlemi. Son zamanlarda adayların ‘İzmir‘i pazarlayacağız` ve ‘İzmir‘i tanıyamayacaksınız` gibi İzmirlilerin korktuğu söylemler dolanırken sessiz sedasız bu satışı gerçekleştirmek istiyorlar. Hukuk müşavirlerimiz ilanla ilgili gerekli girişimleri yapacaklar" dedi.

ELEKTRİK FABRİKASININ TARİHİ ÖNEMİ
Elektrik Fabrikası, bugün Enerji Müzesi olarak hizmet vermeye devam eden İstanbul‘daki Silahtarağa Santrali ile aynı dönemde faaliyetlerine başlamış ve 1998 yılına kadar aralıksız olarak kentin enerji ihtiyacını karşılamaya katkı vermişti. Elektrik Fabrikasının temeli, Osmanlı döneminde, 1913 yılında imzalanan yabancı ortaklığa imtiyaz veren sözleşmeye dayanılarak 1926 yılında Belçikalı Traction - Elektricite şirketi tarafından atılmış. Santralin 18 Ekim 1928‘de devreye girmesiyle birlikte kentte yaşam değişmeye başlamış, sokak aydınlatmasında hava gazından elektriğe geçilmiş, ilerleyen yıllarda ise atlı tramvaylar yerine troleybüsler devreye girmiş.

Resmi Gazete‘de 27 Temmuz 1943 tarihinde yayımlanan ‘İzmir Tramvay ve Elektrik Türk Anonim Şirketi İmtiyazı ile Tesisatının Satın Alınmasına Dair Mukavelenin Tasdiki ve Bu Müessesenin İşletilmesi Hakkında Kanun‘ kapsamında satın alınarak, kamulaştırılmıştır. Kurulu gücü 5 MW olan Elektrik Fabrikasının yabancı özel sektör tarafından işletildiği uzun yıllar boyunca kapasite artışına gidilmemiş. Kurulu güç, kamulaştırmanın ardından Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs Genel Müdürlüğü‘nün (ESHOT) işletilmesine geçildikten sonra 1949, 1952, 1954, 1955 yıllarında devreye alınan ek ünitelerle 40 MW‘a ulaşmıştır. 1960‘lı yıllara gelindiğinde ise İzmir‘in elektrik ihtiyacını yüzde 30‘unu karşılıyordu.

ESHOT‘tan sonra Etibank‘ın işlettiği santral, Türkiye Elektik Kurumu‘nun (TEK) kurulmasından sonra ise TEK‘e devredilmiştir. Fabrika, ülke gündemine yeniden sokulan özelleştirme çalışmaları kapsamında TEK‘in parçalanmasının ardından son olarak Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde kalmış ve üretimin durdurulmasının ardından, teknoloji tarihi açısından önemli ekipmanlar ve cihazlar hurdaya ayrılarak, yok edilmiştir. İçi boşaltılan ve yıkılmaya terk edilen bu tarihi değer, bugün metruk ve harap yapı ibarelerinin yer aldığı bir ilanla yeniden özelleştirilmek istenmektedir.

(evrensel.net; 14.01.2019)

 

Bağlantılar

www.evrensel.net/haber/371011/alsancak-tarihi-elektrik-fabrikasi-yeniden-satisa-cikarildi
 


35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 337


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.