MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK ARK HATASI DEVRE KESİCİ CİHAZINI PANOLARDA KULLANMAK ŞART OLDU



 
Eskişehir’de elektrik kaynaklı yangınlara bir yenisi daha eklendi. Panoda yangın koruma rölesi olmasına rağmen yangın çıkması önlenememiş, 27.01.2019 tarihinde 7 kişi dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştır. Bu sebeple Elektrik Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz SOYLU, Şube Teknik Personeli Çağrı DEMİRCİ ve Elektrik Mühendisi Hayati ÇETİN tarafından yerinde yapılan incelemede yangının ana nedenin elektrik kaynaklı ark hatası olduğu görülmüştür. Mal kaybının yanı sıra can kayıpları da meydana gele bilirdi. İmar affının aceleye getirilmesi bu kayıplarımıza yenilerini eklemeye devam edeceği düşüncesindeyiz.
 

 

27.09.2018 tarihli Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından, yangın koruma haftasında yapılan basın açıklamamızı tekrarlıyoruz.

·         Her türlü binada elektrik iç tesisatı, yürürlükte olan "Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğine" uygun olarak test edilmelidir.

·         Koruma aygıtları, tüm binalarda kısa devre, aşırı yük, toprak teması ve kaçak akım sonucunda yangın çıkmasını önleyecek koruma düzenleri ile gerçekleştirilmelidir. Bu amaçla oluşabilecek hata akımlarına karşı gerekli koruma aygıtları kullanılmalıdır.

·         Bütün bina ve yapılarda elektrik tesisatında kullanılacak tüm cihaz ve malzemeler kısa devre hesapları yapılarak seçilmelidir. Kullanılacak anahtarlama ve koruma düzenleri ve düzenlerin kurulması için gerekli aygıtlar hesap sonuçlarına uygun elektrik karakteristiklere sahip olmalıdır. Kullanılacak kablo ve bus-bar gibi her türlü akım taşıyıcılarda alev iletmeyen tipte yalıtım malzemesi kullanılmalıdır.

·         Her uzatma kablosu doğrudan bir prize takılmalı ve sadece bir cihaz veya aydınlatma aracına bağlanmalıdır.

·         Kablonun akım taşıma kapasitesi, bağlandığı cihaz ya da aydınlatma aracının nominal akımından küçük olmamalıdır.

·         Uzatma kablosu fiziksel olarak iyi durumda olmalı ezilme, kesilme, yıpranma gibi nedenlerle güvenliği tehlikeye düşürecek kablolar kullanılmamalıdır.

·         Topraklama gerektiren cihaz ve aydınlatma araçları için topraklı tip uzatma kablosu kullanılmalıdır.

·         Uzatma kabloları ve esnek kordonlar sabit cisimlere tutturulmamalı duvarlar, tavanlar, yer döşemelerinden geçirilmemeli kapı altlarından ve halı gibi yer döşemelerinin altından geçirilmemeli ve fiziksel darbelere maruz bırakılmamalıdır.

·         Her türlü binada kuvvetli akım tesisatının kuruluşu ve işletilmesi yürürlükte olan " Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği " ve " Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğine" uygun yapılmalıdır.

·         Yasal bir zorunluluk olup olmamasına bakılmaksızın insanların yoğun olarak bulunduğu okul, kreş, yurt, hastane gibi yerlerin elektrik tesisat kontrolleri yıllık olarak yetkin elektrik mühendislerince yapılarak raporlanmalı, yapılan kontrollerde karşılaşılan olumsuz durumlar vakit kaybetmeden giderilmelidir.

 Binaların elektrik tesisatının yapım ve periyodik kontrolleri konusunda uzman Elektrik, Elektrik-Elektronik Mühendisleri tarafından yönetmelik ve ilgili standartlara uygun yapılması yaşanacak kazaların önlenmesi adına önem arz etmektedir.

Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak halkımızın, kurum ve kuruluşların bu konudaki istek ve taleplerini karşılamak için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğimizin bilinmesini isteriz

 

Yönetim Kurulu Adına

Şube Başkanı

Ender KELLECİ



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN

23.11.2020
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 362


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.