MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

LOKAL SÖYLEŞİLERİ 9: EMO ANKARA ŞUBESİ’NİN 42 YILLIK SERÜVENİ SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ



 
EMO Ankara Şubesi Lokali’nde her ayın son Perşembe günü düzenlenen “Lokal Söyleşileri” etkinliği kapsamında 31 Ocak 2019 Perşembe günü “EMO Ankara Şubesi’nin 42 Yıllık Serüveni” söyleşisi EMO Ankara Şubesi Kurucu Heyeti Üyeleri Prof.Dr.Haluk Tosun ve Esen Ergin katılımları ile gerçekleştirildi.
 

"EMO Ankara Şubesi`nin 42 Yıllık Serüveni" konulu söyleşinin açılışını yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömürhan Soysal şunları söyledi; "Herkese iyi akşamlar. EMO Ankara Şubesi`nin bu yıl başlattığı ve bugün 9.`sunu gerçekleştirdiğimiz Lokal Söyleşileri`nde iki değerli konuğumuz var. EMO Ankara Şubesi`nin 42. Kuruluş yıldönümü olması sebebiyle 42 yıl önce EMO Ankara Şubesi`nin kuruluş çalışmalarında katkısı olan iki değerli büyüğümüzü bugünkü etkinliğimize davet edelim istedik. EMO Ankara Şubesi 29 Ocak 1977 yılında ilk genel kurulunu yapmış. Yaklaşık 42 yıllık süreden, bir ömür diyebileceğimiz geniş zamandan bahsediyoruz. EMO Ankara Şubesi tarafından biliyorsunuz bir çok etkinlik yapıldı. Kurulduğu yıl itibariyle yoğun tartışmaların, çatışmaların olduğu bir dönemden bahsediyoruz. EMO Ankara Şubesi 12 Eylül`e giden süreçte kurulmuş. O döneme tanıklık yapmış büyüklerimizin bize anlatacakları - bilenler için hafızalarımızın tazelenmesi bilmeyenler için bunların öğrenilmesi- çok önemli. 42 yıl önce kurulmuş EMO Ankara Şubesi şu an oldukça geniş üye ve geniş örgütlenme ağına sahip. EMO Ankara Şubesi`nin 17 il ilçe temsilciliği var. Türkiye`nin  toplam 15 ilinde örgütlü, bir ilçede mesleki denetim büromuz var. Aralık 2018 itibariyle 14 bin 111 üyemiz var. EMO`nun 60 bini aşan üyesi olduğunu düşündüğümüzde İstanbul Şubesi`nden sonra en yoğun bir birim diyebiliriz. Bu kadar büyük bir Şube bu kadar güçlü, örgütlü bir Şubeden bahsediyoruz. Bu birimin yaş alma törenini atlamak olmazdı. O yüzden gündeme aldık. EMO Ankara Şubesi`nin ilk başkanı Kaya Nomaler ile tanışma fırsatı buldum. 2007 yılında Ali Yiğitle birlikte Kaya Nomalerle söyleşi yapmıştık. Hrant Dink`in öldürülmesinden bir ya da iki gün sonraydı bizim onunla görüşmemiz. Bülten için söyleşi yapmıştık. Ben o zaman tanıma şansına ermiştim. Fakat bizim görüşmemizden kısa bir süre sonra Kaya Nomaler`i kaybettik. Bir rahatsızlığı vardı o rahatsızlığa direnemedi. O dönemin kuruluş hikayesini kendisinden dinlemiştik. O dönemin Kurucu heyetinde yer alan iki değerli büyüğümüz kuruluş sürecini, EMO Ankara Şubesi`nin 42 yıllık serüveninin başlangıcını anlatacaklar. EMO Ankara Şubesi adına davetimizi kırmadılar her ikisine de teşekkür ediyorum."

"Kuruluş yıllarında ülke üzerinde ağır bir hava vardı"

Ömürhan Soysal`dan sonra söz alan EMO Ankara Şubesi Kurucu Heyeti`nde yer alan Esen Ergin şöyle konuştu; "Sohbete biraz geriden başlayalım. O günlerde, 1961 Anayasası`nın getirdiği görece özgürlükler çerçevesinde örgütlenmeler artmıştı. İşçiler sendikalarında, diğer sivil toplum kuruluşları çeşitli şekilde örgütleniyorlardı. Bu örgütlenmeye ilk darbe 12 Mart 1971 yılında oldu, çok ağırdı ama 12 Eylül kadar ağır değildi. Ondan sonra örgütlenme işleri gene devam etti. Bizim EMO Ankara Şubesi`ni kurmamızın sebebi mühendis kitlesinde örgütlenmeyi biraz daha ileriye götürmek, daha demokratik bir yapıya kavuşturmak amacıyla olmuştu. Her şey çok yakından hatırlayamadığım için dergileri karıştırarak bazı net bilgileri toparladım. Onları size aktaracağım. Biz Kurucu Heyetteydik ama kurucu heyet çok büyük işler başardı diyemeyiz, öyle bir durum yok. Birlikte olduğumuz arkadaşların hepsi aynı özveriyi göstererek Oda için ne gerekiyorsa yapıyorlardı. Biz bürokratik işleri tamamladık. Esas marifet, Şubenin kuruluşuna karar verenlerdedir. Amaç örgütlenmek. Bir de hafif bir zorlama vardı o günlerde. İstanbul, İzmir Şubesi var bir de Merkez var. Öyle kurulmuş. İstanbul`dan Merkeze böyle biraz baskı geliyordu. Biz de aynı şeyi düşünüyoruz ama kısa bir süre gecikmiş olabiliriz. O zamanda bütün mühendislerin çoğunluğu İstanbul`daydı. Koordinasyon Kurulu toplantısında baskı yaparlardı. O zamanki yönetici arkadaşlar karar verdiler ve Şubenin kurulmasının gerçekleşmesi yoluna girildi. Kısa bir sürede alınan kararları gerçekleştirmeyi başardık diyebilirim. EMO Ankara Şubesi`nin kurulması 28-29 Şubat günü yapılan 22. Genel Kurul`da oy birliğiyle alınıyor. Derken 21-22 Nisan 1976`da Şubeler Arası Koordinasyon Toplantısında Kurucu Heyeti oluşturuluyor. Ekim- Kasım 1976 günlerinde bir merkezi yönetim kurulu toplantısında Kurucu Heyet atanıyor ve 29 Ocak 1977 genel kurulun yapılacağı belirtiliyor. Kurucu Heyette; Kaya Nomaler, Ahmet Erol Albayrak, ben vardım. Yaptığımız işi -daha önce dediğimi gibi esas kararı almak önemli- ondan sonrası formaliteleri tamamlamak Şubeye yer bulmak onları gerçekleştirdik.

O günlerde ağır bir hava vardı. Genel durum bugünden fazla farklı değildi. 70`li yılların başında Oda ile ilgilendim. Mezun olur olmaz Oda ile ilgilenmeye başladık. Bu sıkıntılar baskılar hiçbir zaman eksilmedi. Üye oldum ardından TMMOB`ye kilit asıldı. Onun açılması için uğraşıldı. 80 geldi aynı baskılar. Şimdi de aynı baskıların sürdüğünü işitiyorum.

Biz kendimizi 68 kuşağı olarak niteliyoruz, bizde silah yoktu. 75`ten sonra gençler silahlanmaya başlamıştı. Çok sıkıntılı durumlar oluyordu. Bugünü hazırlayan koşullar o günlerden başlamıştı. Sözümü tamamlamadan önce o dönem nasıldı ona biraz bakalım. Bugünkü günlere çok benziyor. Dergilere bakarak bir iki not almışım. İzninizle onları aktarayım. Bakın şöyle şeyler var enerji konusunda ‘plânlanan üretim iletim tesislerinde gecikmeler, Ocak 76 sayılı dergide, "sermaye iktidarı enerji sorununa çözüm getiremez." Oda olarak böyle bir açıklama yapmışız, 76 Ocak sayısında, "Türkiye`de enerji bunalımı 76`nın Mart sayısı", "elektrik üretimimizin yüzde 76`sı petrole bağımlı" dışa bağımlılık o zaman da var. Geçelim baskılara. DGM`ler o sırada varlıklarını sürdürüyor. "İmar İskan Bakanlığı mesleki denetim uygulamasını kaldırdı, 76 Haziran dergisi" Odaların gelir kaynaklarını her zaman kesme konusundaki adımlar. "İSDEMİR`de baskı ve kıyımlar, 76 Temmuz dergisinde", "İzinli afiş asan Oda ve dernek yöneticileri gözaltına alındı" izin almışlar göz altına alınmışlar. 76 Ağustos dergisinden. "Anayasa Mahkemesi`nin iptal ettiği DGM için yeni arayışlar". O zamanlar vicdanına uyan hukukçularımız vardı. DGM`leri iptal etmişler iyi etmişler ardından arayışlar başlamış. Terör; "Öğrencilere saldırılar yönetiliyor, 76 Ocak sayısında", "Faşist saldırılar sürüyor Ankara`da 3 öğrenci öldürüldü, 76 Nisan dergisinden", "TMMOB lokali kurşunlandı 76 Aralık dergisinden". Özelleştirme; o dönemde iki üç tane ayrıcalıklı şirket var enerji sektöründe. 80`li yılların sonunda uygulamasına geçilen özelleştirmelerin alt yapıları o zamanda var. Ayrıcalıklı şirketlerin dışında tam özelleştirmelere geçilmesi için çeşitli atılımlar var. "18 Mart 76 Çukurova A.Ş. yeni ayrıcalıklar elde etti, "Anayasa Mahkemesi kamu kuruluşlarının özel sektöre devrini önledi, 76 Ekim sayısından." Kamu kuruluşlarının yüzde 49`a kadar olan hisselerinin özel sektöre satılması isteniyormuş o günlerde. 70`lerin ikinci yarısında başlayan girişimler 89`da çıkan özelleştirme yasası ile birlikte hızla bu özelleştirmeler gerçekleştirildi. Kaçak elektrik, "Kaçak elektrik kullanımı elektrik kesilmelerine yol açıyor, 76 Nisan dergisinden." "Varlıklı bütün kesimlere varlıklarını daha da artırmaları için enerji çok ucuza veriliyor 76 Ocak dergisinden", "sendikal haklar mücadelesi sürüyor 76 Şubat dergisinden", 2enflasyon baskısı var 76 Şubat dergisinde", "Türkiye tüketim toplumu haline geliyor, 76 Nisan dergisinden", "IMF`den ücret dondurma isteği 76 Nisan dergisinden". "Doğa kirlilikleri artıyor, 76 Aralık dergisinden." Dikkat ettiyseniz bugünlerden pek farklı değil.

"Birlikte yapabilirdik"

Esen Ergin`den sonra söz alan Prof.Dr.Haluk Tosun; "Ben üniversitede Hocalık yapıyordum. Sistemin nasıl işlediğini, problemlerinin ne olduğunu ciddi olarak bilmiyorum. Teoman Alptürk bir gün dedi ki ‘biraz da sen git radyoya sen konuş` dedi. Çok haklı. O günün gerçekliğiyle önce Kaya Nomaler`in Başkan olduğu 1. Yönetim onda ben de vardım. Bende neden olduğunu bilmiyorum ama başkan oldum. 2 çok ciddi hastalık geçirdim, çok ilaç aldım. Unutma durumu arttı bir de yaş var tabi." diyerek öğrenim hayatı ve üniversite öğretim üyeliği dönemini anlattı.

Prof.Dr. Haluk Tosun şöyle konuştu; "EMO`da da Şube`de de genel örgütte başkanlık olması onur verici bir şeydir. Onuru sahiplenebilmek için bir sürü şey yapmanız lazım. İşte bu eksikti. Ben daha ziyade yayın kurulunun içindeydim. Yayın Kurul`ndan bazı hoclarımız vardı. Güney Gönenç vardı. Bütün yaşamımda en kaliteli hoca Nazif Tepedelenlioğlu`ydu. Gönen Gönenç bilgisayar dersleri veriyordu ben de bu opsiyonun içinde değildim. Diyorum ve kendimi eleştiriyorum, Odamızda yaratıcı ve iş yapan başkan olamadım, samimi değerlendirmem budur. Bundan sonra daha çok çalışacağım daha yararlı olacağım. İleriye bakacağız, yaratıcı işler yapacağız, hep birlikte yapacağız. Hakikaten bu Oda çok önemli bir yer. Zorluklar içinden geçti bir çok insanın başı ağrıdı. Geçmişe dönük biraz eleştiri demeyeyim de içini tam dolduramadığım şey şuydu; gereksiz tartışmalar olurdu onlarda bizi bir yere götürmezdi. Sosyal demokratlar şu tarafta, sosyalistler şu tarafta. Birlikte yapabilirdik bunları. Ben Yayın Kurulu`nda çalışırken ODTÜ`den der öğrencim olan bir çocuğun çıkışı oldu ben de sert bir cevap verdim. Aradan epey zaman geçti. Bu çocuğun adını da hatırlayamadım. Geçenlerde bu çocukla karşılaştık dedim ki ona ‘iyi ki geldin beni affet hakikaten çok kaygılıyım` dedi. O da ‘ben kızmadım ki` dedi. İyi o zaman dedim. Hiçbir kimseyi incitmemeye hep çalıştık. Yöneticilik yaptık birilerine bir şeyler diyebiliriz ama demekten kaçındık. Elektrik elektronik mühendisliği eğitim zordur. İnşaat mühendisliği gibi değil.  Zordur. Bir çok şeyleri gözümüzle görmüyoruz elimize almıyoruz. Mesela ben artık ders vermeyi bıraktıktan sonra bazı şeyleri öğrenmem gerekiyor dedim. Elektromanyetik dalgaları kim buldu Maxwell buldu. Maxwell`in ne yaptığını öğrendim ama nasıl yaptığını öğrenemedim. İnanılmaz bir 19. Yüzyıl var. Orada çok büyük gelişmeler oldu. 1860`larda ve 2000 yılının başlarında Einstein özel görecelilik şeyini yaptı. Dedi ki ‘Eğer Maxwell olmasaydı bunlar olmayacaktı` dedi. Bunları hiç anlatmadık. Yayınlarımızda böyle enteresan taraflarıyla yazalım veya birileri gelip anlatsın. Çok enteresan şeyler var gerçekten. Elektromanyetik dalgalar ile ilgili bir şeyler sorarsanız cevap verebileceğimi kesin garanti veremem ama bir şeyler söylerim."

Söyleşide ayrıca; TMMOB ve EMO eski başkanlarından Teoman Alptürk, TMMOB 45. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Ataç, EMO Ankara Şubesi`nin kurulma kararı alan EMO Yönetim Kurulu`nda görev alan Sebati Göken de katkıda bulundular.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ENERJİ VE MÜHENDİSLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

HOŞ GELDİN ON BİR AYIN SULTANI ŞEHR-İ RAMAZAN

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 103. YILI KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLU OLSUN!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 143


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.