MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

UCUZ VE HIZLI İNTERNETE ERİŞİM TEMEL İNSAN HAKKIDIR (TİCARİ HAYAT)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Geçtiğimiz günlerde EMO ve BMO tarafından ortak gerçekleştirilen basın toplantısında, AKN`nin 2019 yılında kaldırılmasıyla internet erişim tarifelerine yansıyan yüksek ücretlerin vatandaşın ucuz ve hızlı internete erişimini engellediği dile getirildi.
 

İRFAN BAŞÇUHADAR

ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) ve Bilgisayar Mühendisleri Odası(BMO) geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Adil Kullanım Noktasının 2019 yılında kaldırılmasıyla, internet erişim tarifelerine operatörler tarafından yapılan yüksek orandaki zamların, vatandaşın ucuz, hızlı, kotasızve sansürsüz internete erişim hakkını engellediğini dile getirildi.

İnternet tarifelerine, iletişim altyapısına ve internete erişim politikalarına ilişkin görüşlerin paylaşıldığı ortak basın toplantısında konuşma yapan Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Küçükaras, "Bizler, ucuz, hızlı, kotasız ve sansürsüz internet istiyoruz diyerek, her vatandaşın internete uygun fiyatlı ve kesintisiz erişimi için kamunun düzenleyici ve denetleyici rol üstlenmesi gerektiğini ve piyasalardaki tekelleşmenin önlenmesi gerektiğini belirttik." dedi.

Kotalı ve yüksek ücretli tarifelerin nedeni internet altyapısının yetersizliğidir Küçükaras, Adil Kullanım Noktası‘nın 2019 başında kaldırılmasına karşın işletmecilerin yayımladığı internete erişim tarifelerinde kota uygulamasının sürdüğünü ifade ederek, "Yurttaşların alım gücünü zorlayan, yüksek ücretli bu tarifelerdeki erişim hızları da çağın gereklerinin çok altındadır. Kotalı ve düşük hızdaki, yüksek ücretli tarifelerin nedeni, ülkemizin internet altyapısının yetersizliğidir. Tüm bunlar, kamu hizmeti olan iletişim ve internet erişiminin piyasaya bırakılmasının ve tekelleşmenin sonucudur" diye konuştu.

İnternete erişimin temel insan hakkı olduğunu da dile getiren Küçükaras, bilgiye ulaşmayı ekonomik açıdan kısıtlayan uygulamaların kabul edilemeyeceğini ve başta BTK olmak üzere kamu kurumlarının, tekelleşmeyi önlemesi ve kamu çıkarlarına öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Bazısı kotalı veya limitli paketler için 60 ila 300 TL arasında ücretler istemeye başlamıştır

Küçükaras, Adil Kullanım Noktası‘nın 2019 başında kalkmasının ardından internet erişim tarifelerinde büyük artışların olduğunu belirterek, "İşletmeciler 6 Mbps ile 100 Mbps arasında hızlara sahip bazısı kotalı, bazısı limitli paketler için aylık 60 ila 300 TL arasında değişen ücretler istemeye başlamıştır.

Yayımlanan tariflerde mevcut abonelerin eski paketlerini aynı bedellerle kullanmaya devam edeceği, yeni tarifelerin yeni aboneleri etkileyeceği belirtilmiş, ancak eski abonelerin yeni tarifeye ne zaman geçeceği, mevcut abonelerin eski paketlerini daha ne kadar süreyle kullanabilecekleri açıklanmamıştır" ifadesini kullandı.

Aynı hizmetler, yurttaşa farklı fiyatla sunulmamalı

Küçükaras, ayrıca mevcut abonelere uygulanan tarife ile yeni abonelere uygulanacak tarifeler arasındaki yüzde 200‘leri aşan bir fark olduğunu ve bu farkın nereden geldiğinin bilinmediğini ifade ederek, aynı hizmetlerin yurttaşlara farklı fiyatla sunulmaması gerektiğini dile getirdi.

Küçükaras, "limitsiz/hızlı internet" diye sunulan uygulamanın vatandaşların, daha yüksek fiyatlara, daha düşük hızdaki kotalı internete razı olmasına ya da alım gücünü zorlayacak denli pahalı tarife paketlerini seçmek durumunda kalmalarına neden olduğunu belirtti.

Demokratik bir ülke olmanın koşulu iletişim özgürlüğüdür

Küçükaras ayrıca, ucuz, hızlı ve kotasız internete erişmekle birlikte, internete sansürsüz olarak erişebilmenin de temel insan haklarından olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye‘de internete erişim hakkı hukuksal düzenlemelerle de kısıtlanmaktadır. Halbuki internet erişimi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi‘nin de tanımladığı gibi temel bir insan hakkıdır. Ve bu hak mutlaka ucuz, kesintisiz, hızlı, sansürsüz ve etkin biçimde sunulmalıdır. Çünkü, demokratik, çağdaş, kalkınmış bir ülke olmanın temel koşulu iletişim özgürlüğüdür."

Küçükaras, ‘Akıllı Kullanım‘ adı altında gerçekleştirilen uygulamada ise, saat 19:00 itibariyle internet erişim hızında yaşanan düşüş ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"İnternet erişim hızı konusunda söylenen hızlar akşam saatlerinde ne yazık ki yerine getirilmiyor ve hızlar düşüyor. Gece saatlerinde hızdaki düşüş sürüyor. Bizlerde bu konuları biraz daha izleyip hem tüketici hakları hem de uygulamanın söz verildiği gibi yapılmaması boyutuyla ilgili girişimlerde bulunmayı düşünüyoruz. BTK‘ya bu konuda sorularımızı sormaya devam ediyoruz. Şu an bu konuda bir düzenleme yok."

Yatırımlara yönelik açmazlar, Türkiye‘nin bilişim çağından geri kalmasına neden olur

İnternet erişimin tekel haline gelmesinin altyapıda gerekli yatırımların yapılamamasına yol açtığını da sözlerine ekleyen Küçükaras, "Türk Telekom‘un tekel haline geldiği piyasada, altyapının ortak ve adil kullanımı için gerekli düzenlemelerin yapılmaması ve yatırımlara yönelik açmazlar, Türkiye‘nin bilişim çağından geri kalmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

(Ticari Hayat; 6.03.2019)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

TELE 1- SABAH PUSULASI

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 31


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.