MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

DÜNYADA 93. SIRADAYIZ (GÜÇLÜ ANADOLU)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ile TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası, 2019 yılının başında kaldırılan Adil Kullanım Noktası (AKN) ve internetin Türkiye`deki durumuna ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada AKN`nin kaldırılmasına karşın kota uygulamasının hala sürdüğü ifade edilerek, Türkiye`nin ortalama genişbant erişim hızında Andorra Prensliği, Şili, Paraguay, Gabon Cumhuriyeti, Madagaskar gibi ülkelerin gerisinde kalarak 20,15 Mbps ile 93. sırada yer aldığı belirtildi.
 

"İNTERNETTE KOTA HALA DEVAM EDİYOR‘

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Başkanı Hülya Küçükaras açıklamada Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulamasının 2019 başında kaldırılmasına karşın işletmecilerin yayımladığı internete erişim tarifelerinde kota uygulamasının sürdüğünü ifade etti. Küçükaras, insanların alım gücünü zorlayan, yüksek ücretli tarifelerin aynı zamanda erişim hızlarının da çağın gereklerinin çok altında olduğunu ifade ederek, "Kotalı ve düşük hızdaki, yüksek ücretli tarifelerin nedeni, ülkemizin Internet altyapısının yetersizliğidir. Tüm bunlar, kamu hizmeti olan iletişim ve İnternet erişiminin piyasaya bırakılması ve tekelleşmenin sonucudur" diye konuştu.

TÜRKİYE İNTERNET HIZINDA GABON CUMHURİYETİ‘NİN GERİSİNDE

Küçükaras, "Türk Telekom‘un tekel haline geldiği piyasada, altyapının ortak ve adil kullanımı için gerekli düzenlemelerin yapılmaması ve yatırımlara yönelik açmazlar, Türkiye‘nin bilişim çağında geri kalmasına yol açmaktadır" ifadelerini kullanarak, "Uluslararası Telekomünikasyon Birliği‘nin (ITU‘nun) 2016 yılı verilerine göre Türkiye, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Geliştirme Endeksinde 175 ülke arasında 70. sıradadır" diye konuştu. Aynı zamanda Küçükaras, "Altyapıya gereken yatırımların yapılmaması sonucunda Türkiye ortalama genişbant erişim hızında Andorra Prensliği, Şili, Paraguay, Gabon Cumhuriyeti, Madagaskar gibi ülkelerin gerisinde 20,15 Mbps ile 93. sırada yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

YENİ VE ESKİ ABONELER ARASINDA YÜZDE 200 FİYAT FARKI VAR

Küçükaras açıklamasını, "Türk Telekom‘un özelleştirilmesi sürecinde yurttaşların daha ucuz ve nitelikli hizmet alacağı söylemleriyle kamuoyunu ikna etmeye çalışanlar aradan geçen 15 yılda kamunun tüm birikimlerini yağmalamış, daha pahalı ve niteliksiz hizmetle yurttaşları mağdur etmiştir" diyerek sürdürdü.

AKN‘nin 2019 başında kalkmasının ardından İnternet erişim tarifelerinde büyük artışlar olduğuna dikkat çeken Küçükaras, işletmecilerin 6 Mbps ile 100 Mbps arasında hızlara sahip bazısı kotalı, bazısı limitsiz paketler için aylık 59,90 TL ile 299,90 TL arasında değişen ücretler ödemeye başladıklarını belirtti.

Küçükaras açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yayımlanan tarifelerde mevcut abonelerin eski paketlerini aynı bedellerle kullanmaya devam edeceği, yeni tarifelerin yeni aboneleri etkileyeceği belirtilmektedir; ancak eski abonelerin yeni tarifeye ne zaman geçeceği, bir başka deyişle mevcut abonelerin eski paketlerini daha ne kadar süreyle kullanabilecekleri açıklanmamıştır."

Mevcut abonelere uygulanan tarife ile yeni abonelere uygulanacak tarifeler arasında yüzde 200‘leri aşan farkın olduğuna vurgu yapan Küçükaras, "Aynı hizmetin yurttaşlara farklı fiyatlarla sunulmasının nedenleri açıklanmalıdır" dedi.

"İNTERNET‘E ERİŞİM, TEMEL İNSAN HAKKIDIR"

Küçükaras, Türkiye‘de internete erişimin yalnızca ekonomik gerekçelerle değil, hukuksal düzenlemelerle de kısıtlandığını belirterek, "İnsan hakları ve ifade özgürlüğü yok sayılmakta; alternatif medya siteleri, muhalif toplum gruplarının seslerini duyurabildikleri ortamlar, hatta sosyal medya platformları erişim engellemeleriyle sansürlenmektedir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İnternet erişimini temel bir insan hakkı olarak tanımlamıştır. Tüm yurttaşların hakkı olan İnternet, mutlaka ucuz, kesintisiz, hızlı, sansürsüz ve etkin biçimde sunulmalıdır" dedi.

Küçükaras konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Demokratik, çağdaş ve kalkınmış bir ülke olmanın temel koşullarından biri iletişim özgürlüğüdür. İnternet hizmetlerinin aşırı yüksek fiyatları, hız/kota sınırlamaları ve sansür politikaları, iletişimin ve doğru bilgiye ulaşmanın önündeki en önemli engellerdir. Türk Telekom başta olmak üzere tüm özelleştirmeleri meşrulaştırmak için söylenegelen ‘Hizmet niteliği ve erişilebilirliğin serbest piyasa koşullarında artacağı‘ iddiasının doğru olmadığı ortaya çıkmıştır. Bir ülkenin iletişim altyapısı piyasaya terk edilemeyecek kadar önemlidir. Altyapı yatırımları, fiyat ve kullanım koşulları, tek bir şirket ya da şirketlerin kararlarına bırakılmamalı, kamu tarafından düzenlenip denetlenmelidir."

"İnternet‘e erişim, temel insan hakkıdır" diyen Küçükaras, internete, dolayısıyla bilgiye ulaşmayı ekonomik açıdan kısıtlayan uygulamalar kabul edilemez. Başta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olmak üzere kamu kurumlarını, tekelleşmeyi ivedilikle önlemeye, kamu çıkarlarını önceleyen düzenleme ve denetim işlevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı. (Türkan ÇATAL YILDIZ)

(Güçlü Anadolu; 5.03.2019)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 26


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.