MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

2019 YILININ 8 MARTINDA BİZ KADINLAR YİNE BURADAYIZ, HER YERDEYİZ!.



 
2016 yılından beri uluslararası feminist hareket dünyanın pek çok ülkesinde “biz durursak hayat durur” sloganıyla feminist grevler örgütlüyor. Özellikle Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde kelimenin tam anlamıyla kadınların hayatı durdurdukları 8 Mart gününde biz de Türkiyeli kız kardeşler olarak her bulunduğumuz alanda sesimizi çoğaltıyor, bu büyük birlikteliği selamlıyoruz.
 

 

2019 yılının 8 Martında biz kadınlar yine buradayız, her yerdeyiz!.

 

2016 yılından beri uluslararası feminist hareket dünyanın pek çok ülkesinde "biz durursak hayat durur" sloganıyla feminist grevler örgütlüyor. Özellikle Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde kelimenin tam anlamıyla kadınların hayatı durdurdukları 8 Mart gününde biz de Türkiyeli kız kardeşler olarak her bulunduğumuz alanda sesimizi çoğaltıyor, bu büyük birlikteliği selamlıyoruz.

Yüzyıllardır süregelen kadının eşitlik ve özgürlük mücadelesinde en önemli duraklardan biri olan "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nün 162. yılında, kazanımlarımızı konuşmak bir yana özellikle ülkemiz coğrafyasında artan gerek ekonomik gerekse siyasal baskı ve şiddetin en büyük muhatabının kadınlar ve çocuklar olduğu gerçeği ile yüz yüzeyiz. 

Dünya Ekonomik Forumu`nun (WEF) açıkladığı 2018 yılı "Sosyal Cinsiyet Uçurumu Ölçümü" verilerine göre, Türkiye cinsiyet eşitliğinde 149 ülke içinde 130`uncu sıradayken kadınların iş gücüne katılımında 131., siyasal hayata katılımda 113., eğitim eşitliğinde 106., sağlık imkanlarına ulaşımda ise 67`inci sırada yer aldı. 2006 yılında Türkiye bu sıralamada 105. iken aradan geçen 12 yılda 25 sıra geriledi. Aynı rapora göre Türkiye`de her 10 kadından 7`si çalışmıyor. TÜİK Kasım 2018 İşgücü İstatistikleri verilerine göre, Türkiye`de erkeklerin işgücüne katılım oranları %72.4iken kadınların %34.1, istihdam oranları da erkeklerde %64.3, kadınlarda da %29.1 olarak belirtilmiştir. 

Tüm bu verileri göz önüne aldığımızda 8 Mart 1857`de New York`ta tekstil işçisi kadınların, 16 saatlik çalışma saatleri, düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşulları sebebiyle başlattıkları direniş 162 yıldır devam ediyor.

"Eşit iş, eşit ücret, insanca yaşam" taleplerimiz yüzyılları aşan mücadelemizin temel yapı taşlarından biridir.

Yaşadığımız coğrafyada kadınların yaşadığı sorunlar elbette ki sadece istihdam ve fırsat eşitliği ile sınırlandırılamaz. Kadın cinayetleri, taciz, tecavüz ve çocuk istismarı da günden güne büyüyen sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2018 yılında

·        317 kadına cinsel şiddet uygulandı

·        1217 çocuk istismarı basına yansıdı

·        26 çocuk öldürüldü. 

Kadın cinayetlerinde

·        2016 yılında 328

·        2017 yılında 409

·        2018 yılında ise 440

kız kardeşimizi yitirdik. Geçtiğimiz ay tanıklık ettiğimiz, adli skandallara imza atılan, yetmezmiş gibi "savunma" adına kadına şiddet ve saldırının savunulduğu Şule Çet davası ise kadınların yaşamın her alanında yaşadığı adaletsizliklerin boyutlarını ortaya sermesi açısından çarpıcı ve bir o kadar da acıdır.

Geçmişten bugüne kadın mücadelesi güçlendikçe, biz kadınlar hayatın her alanında görünür oldukça, haklarımızı öğrendikçe, haklarımıza yapılan saldırılar konusunda farkındalığımız artıkça sistemin eril, gerici, baskıcı karakteri de daha belirgin ve saldırgan şekilde ortaya çıkmaktadır. Çünkü eve hapsetmek istedikleri; çalışma hayatında ise ikincil bırakılmaya çalışılan; kurumsal alanda "vitrin"e konan ancak gerçekte var olmayan; kendilerine "ait" olmasını istedikleri, "sahibi" olduklarını sandıkları kadınlar, onların istediği zeminde durmuyorlar, durmayacaklar.

Hep böyle dönecek sandıkları o dünyalarını biz kadınlar tersine döndüreceğiz. Kimseye "ait" olmadığımız gerçeğine herkesi alıştıracağız. Kız kardeşlerimizin ellerini bırakmayarak dayanışmadan ödün vermeyeceğiz. El ele sokaklarda yürüyerek, "Göğün de yaşamın da yarısı biziz" diyerek, eşit ve adil bir yaşama inancımızı savunacağız.

Yaşadığımız bütün sorunlar, temelinde erkek egemen sistemin politikalarının sonucudur. Biz kadınlar bunun karşısında umutsuzluğa düşmeden örgütlenerek mücadelemizi sürdüreceğiz. 

 

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!

 

 

EMO ANKARA ŞUBESİ

KADIN MÜHENDİSLER KOMİSYONU



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ENERJİ VE MÜHENDİSLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

HOŞ GELDİN ON BİR AYIN SULTANI ŞEHR-İ RAMAZAN

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 103. YILI KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLU OLSUN!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 98


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.