MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TMMOB İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI



 
TMMOB tarafından 2 Mart 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen TMMOB İş Güvenliği Uzmanlarının Sorunları Çalıştayı Sonuç Bildirgesi 28 Mart 2019 tarihinde yayımlandı.
 

TMMOB İş Güvenliği Uzmanları Çalıştayı, Ankara`da Teoman Öztürk Toplantı Salonu`nda gerçekleştirildi. Sağlıklı bir ortamda çalışmanın herkesin hakkı olduğuna işaret edilen sonuç bildirgesinde, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması öncelikle devletin ve işverenin görevi olduğu vurgulandı. İş güvenliği uzmanlığının işverene "profesyonel yardım" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine işaret edilen sonuç bildirgesinde, "İş Güvenliği Uzmanları; işverenin yapmadığı veya yapamadığı çalışmaların takipçisi ve sorumlusu olmamalıdır" ifadelerine yer verildi. İşyeri hekimi, iş hijyenisti, psikolog gibi kadrolarla işbirliği sağlayacak bir yapı oluşturulması gerektiğine vurgu yapılan sonuç bildirgesinde, önleyici çalışmalar için Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği veri tabanı oluşturulması gerektiği belirtildi. Hizmetlerin piyasalaştırılmasının sorunların temel kaynağı olduğuna yer verilen bildirgede, "İşyerlerine verilecek işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri bir kamu hizmeti olarak ele alınmalıdır" denildi. 

50`nin altında çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerleri ile kamu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırılma yükümlülüğünün hemen getirilmesi gerektiğine işaret edilen sonuç bildirgesinde, uzmanlık eğitim programların yeniden düzenlenmesi istendi. Uzmanlara yönelik yenileme eğitimlerinin TMMOB`ye bağlı Odalar tarafından düzenlenmesi önerildi. 

Uzmanların sektörlere göre bilgi birikimin yükseltilmesinin gerektiğini ifade edilen bildirgede, "İş güvenliği uzmanlarının aylık çalışma süresi hiçbir şekilde 180 saati geçmemelidir, 217 saat uygulamasına son verilmelidir. Yolda geçen süreler çalışma süresinden sayılmalıdır" denilerek, OSGB`lerde uzmanlarının hizmet vereceği işyeri sayısında sınırlaması istendi.  Uzmanların aylık hizmet sürelerinin çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre hesaplanması gerektiğini belirtilirken, inşaat, maden başta olmak üzere belirlenecek sektörler için ek süre belirlenmesi gerektiği belirtildi. İSG-KATİP sisteminde asgari sürenin üzerinde süre girilmesine olanak tanınmadığına değinilen bildirgede, "Sistem asgari sürenin üzerinde süre girilebilecek şekilde düzeltilmelidir" denildi. 

Kamu ve Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimlerinde çalışan uzmanların mesleki gelişim sağlamak için 5 iş günü izin verilmesi gerektiğine yer verilen bildirgede, "TMMOB ve ilgili Bakanlıkça alana yönelik ortaklaşa bir ücret tarifesi hazırlanmalıdır. Ücret tarifesinin uygulaması, SGK yetkilileri ve TMMOB`ye bağlı meslek odalarının denetimine açık olmalıdır." 

İş güvenliği uzmanı atama belgelerinde ücret bordrosunun uygunluk denetimi yapılmasının ardından meslek odaları tarafından onaylanmasının zorunlu tutulması gerektiğine vurgu yapılan bildirgesinde, uzmanların hak ve çıkarlarını korumak üzere TMMOB tarafından tip sözleşmeler hazırlanması da istendi. Sonuç bildirgesinde ayrıca uzmanların sahada harcadıkları zamanı kısaltmak için tutulacak kayıtların bir komisyon tarafından standart hale getirilmesi benimsendi. İş güvenliği uzmanlarına primleri fondan karşılanma üzere "mesleki sorumluluk sigortası" zorunluğu da getirilmesi istenilen bildirgede, okullarda işçi sağlığı ve güvenliği derslerinin zorunlu hale getirilmesi istendi. 

Sonuç bildirgesi, konuya ilişkin düzenleme ve denetim yetkisinin; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı`nın yanında, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar, TTB ve TMMOB`den oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir enstitüye devredilmesi talep edildi.  

 

Sonuç bildirgesinin tam metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

 

Bağlantılar

www.tmmob.org.tr/icerik/tmmob-guvenligi-uzmanlarinin-sorunlari-calistayi-sonuc-bildirgesi-yayimlandi
 


35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

MUTLU BAYRAMLAR

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 15


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.