MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİLDİRİCİ: “MEDYA SADECE SİYASİ ODAKLARDAN DEĞİL TÜM GÜÇ ODAKLARINDAN BAĞIMSIZ OLMALI” (WWW.GORUNUMGAZETESİ.NET, 29.03.2019)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen Lokal Söyleşilerine bu ay Faruk Bildirici konuk oldu. 39 yıllık meslek hayatının ardından geçtiğimiz günlerde Hürriyet’teki işine son verilen usta gazeteci Faruk Bildirici, gazetecilik etiği üzerine “Gazetecilik Ama Kimin Çıkarı İçin!” başlığı altında konuştu.
 

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesindeki okur temsilciliği görevine son verilen usta gazeteci Faruk Bildirici, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen Lokal Söyleşiler`de gazetecilik mesleği ve etiği üzerine konuştu. Bildirici, Cumhuriyet`in kuruluşundan bugüne medyanın dönüşümünü kısaca değerlendirerek, 1980`li yıllarla birlikte basının sermayenin eline geçmeye başladığından bu yana gazetecilik mesleğinin de dönüştüğüne değindi. Bildirci, basın dışında da işleri olan işverenlerin sahip olduğu paraların gazetecilik için güçsüzlük oluşturduğunu, şu sözlerle anlattı:

"İşin içine başka patronlar girdi, bunların hepsine baktığımızda başka işleri var. Para, güç demektir aslında. Bizim dünyamızda ise para güç değil güçsüzlük demektir. Neden? Birdan fazla iş alanınız olunca ne oluyor? Sigorta, petrol, enerji, turizm  yatırımlarınız olduğunda siyasi iktidara karşı yumuşak karnınız genişliyor. İşin bir de şu tarafı var; patronların başka işleri de var ve o işlerle ilgili şirketlerin haberlerini ve reklamlarını görmeye başlıyorsunuz yayınlarında. Medyanın sadece siyasi iktidara karşı güçlü olması yetmiyor, diğer tüm güç odaklarına karşı da bağımsız olması gerekiyor ki kamu yararını gözetebilsin."

EMO Terasında düzenlenen etkinlik, dün akşam saat 19.00`da başladı. Gazeteciliğin sessizlerin sesi olmak için ve toplumun yararına yapılması gerektiğini vurgulayan Bildirici, konuşmasının odağı olan kamu yararına ilişkin de "Gazeteciliğin gerçekten kamu yararına yapılabilmesi için o gazetecinin, gazete sahipliğinin herhangi bir kurumla, herhangi bir güç odağıyla bir çıkar ilişkisinin olmaması gerekir. Tamamen onlardan bağımsız olması gerekir ki mesleklerini yapabilsinler. Sadece maddi anlamda çıkardan bahsetmiyorum, düşünce ideolojik açıdan da bir tarafsızlık söz ettiğim" ifadelerini kullandı.

Günümüz gazetelerinin başlıklarını tek tek ele alan Bildirici, ekonomi sayfalarında kitleyi ilgilendiren haberlerin olması gerektiği yerde bir tane bile sendika haberinin olmadığını vurguladı. Kamu yararından uzaklaşan haberciliğe ilişkin ise Bildirici, "Tüm sayfalar kitle haberi yapmaktan uzaklaştı. Eskiden ek ders ücretleri 10 lira zamlandığında birinci sayfada haber olurdu, şimdi önemli değil, asla haber olmuyor. Dolar yükseliyor haber olmuyor, ertesi gün Merkez Bankası önlemler aldı diye haberi çıkıyor, tam parodi" dedi.

"Parası olan konuşuyor"

Bildirici, sağlık alanın da ticarileştiğini, bağımsızlıktan uzak, çıkar ilişkisine girildiğini dile getirerek, "Televizyona çıkan çok iyi doktorlar para alıyorlar, parası olan konuşuyor vaziyetindeyiz. Benim bildiğim bilimsel çalışmanın, onun araştırmalarının dayanaklarını söylenmesi lazım ama programlarda bunları hiç görmüyoruz " dedi.

"Reklamla haberi birbirine karıştırmamak gerekir"

Siyaset alanında da durumun farklı olmadığını söyleyen Bildirici, şu an gündemin seçim konuşmaları olduğunu belirterek, "Büyükşehirleri anlarım ama Yozgat`ın bir ilçesinin belediye başkanı çıkıp konuşuyor. Neden? Çünkü para veriyor. Temel kural bizde şudur: ne yapılıyorsa okura bilgisi verilmeli, yoksa okuru, izleyiciyi kandırırsınız. Reklamla haberi birbirine karıştırmamak gerekir" diye konuştu.

Kültür-sanat alanında da medyanın pazarlama işlevi gördüğünü belirten Bildirici, sadece Türkiye`de değil, dünyada da örneklerin bu yönde olduğunu vurguladı. Bildirici konuya ilişkin, "Sinemaya bakın, kültür emperyalizmi. Salonlar tekelleşiyor, oynatılan filmler ABD yapımı. Uzak Doğu, Afrika, Avrupa filmleri gösterilmiyor, biz bilmiyoruz bunları hiç. Medya ne yapıyor? Tekelleşmeye izin veriyor" diye konuştu.

"Habercilik pahalı bir iş"

Gazete başlıklarından son olarak dış politikaya değinen Bildirici, 60`lı yıllarda Türk basınının Atina, Roma, Londra, Tahran gibi şehirlerde kendi temsilcileri bulunurken bugün uluslararası ajanslardan haber alındığını söyledi. Coğrafi olarak etrafında sürekli problemler olan bir ülkeyken, ulusal basının kendi temsilcilerini yurt dışından çekmesini Bildirici şu sözlerle değerlendirdi:

"Ulusal ajanslardan haber alıyoruz, olanları Amerikan ya da Fransız gözlüğüyle izliyoruz. Niye? Karı en çoklaştırabilmek için. Habercilik pahalı bir iş. Bugün bir gazetecinin Suriye`ye gidip çalışması kolay değil. Batılı bir gazeteci Suriye`ye giderken sigortalanıyor, koruma görevlileri veriliyor. Türkiye`de mümkün değil bu ve öyle olunca da bizim gazete patronları uluslararası ajanslara bırakıyorlar işi."

"Medyanın durumuna üzülüyorum"

Medyanın bugünkü durumunu değerlendiren Bildirici, kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde medyanın güçsüz olduğunu söyleyerek konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

"Ben atıldım ama üzülmüyorum inanın. Üzüldüğüm medyanın durumu. Ben kaybeden taraftayım ama bu mücadeleyi bırakmak anlamına gelmiyor. Bulduğum her yerde konuşmaya, yazmaya devam edeceğim. Çünkü ülkemi seviyorum, mesleğimi seviyorum.  Ben ilkokul beşinci sınıfta karar verdim gazeteci olmaya. Yazmaktan başka bir şey bilmiyorum, başka işim yok benim. Kamu yararına, tarafsız gazeteciliğe hala inanıyorum. Bu ülkede saygın gazetecilik olacaksa yeniden o uğurda yine çaba sarf etmek istiyorum."

Etkinlik, EMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ömürhan Soysal moderatorlüğünde soru-cevap ve değerlendirmelerle devam etti. Son olarak Bildirici, Hürriyet Gazetesi okur temsilcisiyken kaleme aldığı yazılardan derlediği "Günahlarımızda Yıkandık" kitabını katılımcılar için imzaladı.

Mesleğe öğrencilik yıllarında GÖRÜNÜM`de başlayan Bildirici, kitabına GÖRÜNÜM için şunları yazdı:"Gazeteciliğe ilk başladığım yer olan, ilk röportajımı yaptığım GÖRÜNÜM`e kitap imzalamak büyük onur. Umarım orada öğrendiklerimin hakkını vermişimdir. Selamlar okuluma…"  Faruk Bildirici

 

 

Bağlantılar

www.gorunumgazetesi.net/guncel/faruk-bildirici-gazetecilik-etigi-hakkinda-konustu
 


“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 51


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.