MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİYOLOJİSİ DEĞİŞEN İNSANA DOĞRU KONFERANSI DÜZENLENDİ



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen “İnsanlık 2.0 - Biyolojisi Değişen İnsana Doğru” Konferansı 18 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Mühendislik ve sağlık bilimlerini buluşturan konferansta, yapay kalp ve nöral protezler başta olmak üzere yapay organ geliştirilmesine ilişkin çalışmalar değerlendirilerek, insan biyolojisinin yapay organlarla değiştirilmesinin toplumsal etkileri ele alındı.
 

 

"Geleceğin Teknolojileri" üst başlığı altında gerçekleştirilen "İnsanlık 2.0 - Biyolojisi Değişen İnsana Doğru" Konferansı İzmir Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi`nde 18 Mayıs 2019 Cumartesi günü düzenlendi. Etkinlik EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu`nun açılış konuşmasıyla başladı. "Geleceğin Teknolojileri" üst başlığı altında ilk etkinliğin 9 Aralık 2017 tarihinde "Turing`den Geleceğe Yapay Zeka" başlığında düzenlendiğini hatırlatan Uğurlu, konferans serisinin mimarlarından Alpaslan Güzeliş`e teşekkürlerini ileterek, konuşmasına başladı. EMO`nun çalışma dönemlerinde onlarca bilimsel etkinlik gerçekleştirdiğine işaret eden Uğurlu, konuşmasını söyle sürdürdü:  


"Sempozyumlar ve kongrelerin yanı sıra Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezimiz vasıtasıyla deneyimli meslektaşlarımızın bilgilerini güncellerken, genç meslektaşlarımızı ise geleceğe hazırlıyoruz. Bir yandan ülkemizin mühendislik birikimini yükseltmeye çalışırken, diğer yandan ise mesleğin uluslararası standartlarda ve en uygun koşullarda yürütülmesini sağlamak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Etkinliklerimizin tamamı meslektaşlarımızın komisyonlardaki sarf ettiği gönüllü emeği ile şekillenmektedir. Benim de yıllarca emek verdiğim komisyonlarımız, o dönem seçilen yönetim kurularımıza destek olup, yön göstermektedir. Bu etkinliğimize emeği geçen tüm meslektaşlarımıza ve hocalarımıza şükranlarımız sunarız."

Ülkenin temel ekonomik ve siyasi sorunları nedeniyle EMO ve TMMOB`un yarattığı teknik bilgi birikiminin yeterince ilgi görmediğine değinen Uğurlu, yaşanan ekonomik çöküntü ve temel nedenlerini şöyle özetledi:  

"Ülkemizin betonlaşmaya ve ranta dayalı, ucuz emek cehennemi ekonomik modelin yarattığı yıkımı yaşadığı bu dönemde; bilim ve teknoloji üretmenin önemine vurgu yapmayı sürdürüyoruz. Sistemin kendini yeniden yeniden üretmesinin ön koşulu olan eğitimin geriletilmesi, bilimsel gerçeklikten uzaklaştırılmasına karşı her cephede mücadele etmeyi sürdürme kararlılığındayız.  Bu kürsülerden sık sık tekrarladığımız gibi, ülkemizin rant temelli bir ekonomiye mahkum edilmesi meslektaşlarımızı, -bir kısmı bizim ülkemizden giden meslektaşlarımızın geliştirdiği- teknolojilerin kullanıcısı veya montajcısı pozisyonuna geriletmiştir. Mühendis emeğini değersizleştiren bu iklim ülkemizin beşeri sermayesini eritirken, bir yandan da dışa bağımlılığı büyütmekte, ekonomik olarak artık baş edilemeyen bir cari açık doğmasına neden olmaktadır. Araştırma ve geliştirme yapmayan, yenilikçilikle bağı kopan bu ekonomiyle ülkemiz, ne yazık ki, dünyanın yoksulluğuna taliptir."

Krizin "üreten" tüm kesimlerin küçülmesine neden olduğuna vurgu yapan Uğurlu, telekomünikasyon ve enerji gibi temel alt yapı hizmetlerinde yapılan özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarının ekonomiyi olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Bu kısır döngüden kurtulmamızın tek yolu bilimin rehberliğine sığınmaktır. Bu yol, bu salonu dolduran meslektaşlarımızın ve gençlerimizin çalışma alanlarını büyütmekten, bilim ve teknoloji üretecek koşulların sağlanmasına bağlıdır. TMMOB`a bağlı meslek odaları olarak mühendislerimizin bilgi ve deneyim eksiklerini tamamlamaya, bilim ve teknolojinin toplum geneli için gündem haline gelmesi için çaba sarf ediyoruz. Düzenlediğimiz tüm etkinliklerde, bu yoğun çabanın altında tek bir hedef yatıyor: bilim ve teknolojiyi halkın genel yararları ekseninde kullanılmasını sağlamak."

Bilimsel üretimle desteklenmeyen bir ekonominin sürdürülebilir olamayacağına vurgu yağan Uğurlu, mesleğin tam anlamıyla yapılabilmesinin yolunun, mesleği gerileten ekonomik ve siyasi koşullara karşı mücadele etmekten geçtiğini ifade etti. Son aylarda "beyin" göçünün arttığına ve nitelikli iş gücünün kaybedildiğine değinen Uğurlu, konuşmasını şöyle tamamladı. 

"Bu salondaki hemen hemen herkesin ‘beyin göçmeni` olma potansiyeli taşıdığının farkındayız. Şartların zor olduğunu, araştırmalara bütçe verilmediği, destek sağlanmadığı, ülke kaynaklarının kimi belediye başkanlarının tonluk künefe ve çerez giderlerinde çarçur edildiğinin farkındayız. Huzurlu, bir arada yaşam koşullarının oluştuğu, demokratik işleyişin oturduğu, kalkınmış bir ülkenin; Ar-Ge ve bilgiye dayalı şekillenen bir ekonomiden geçtiği vurgulayarak, umudumuzu koruduğumuzu belirtmek isterim. Bu ülkenin mühendisleri, tabipleri, araştırmacılar, bilim insanları ve umudumuz gençleri var!  Her Şey Çok Güzel Olacak!"

Açılış törenin ardından Prof. Dr. Mehmet Kuntalp`ın başkanlığında ilk oturum düzenlendi.  İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü`nden Prof. Dr. Aydın Akan`ın konuşmacı olarak yer aldığı oturumda, biyomedikal mühendisliğinin ülkemizdeki gelişimi değerlendirilerek,  alanda yaşanan yeni gelişmelere ilişkin bilgi verildi. 


Op. Dr. Fatih Sürenkök`ün yönettiği ikinci oturumda ise İstanbul Başkent Üniversitesi Hastanesi Kalp Nakli Merkezi`nden Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu "Yapay Organ`da Tıbbın ve Biyomühendisliğin İlk Başarısı: Yapay Kalp", İzmir Katip Çelebi Üniversitesi‘nden Dr. Özgün Başer  "Yapay Uzuvların İnsan Hayatına Etkileri: Yakın Geleceğe Bir Bakış", Ondokuz Mayıs Üniversitesi Nöromodülasyon Merkezi`nden Doç. Dr. Ersoy Kocabıçak "Nöromodülasyon ve Nöral Protezler: Güncel Durum ve Gelecek", Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü`nden Doç. Dr. Ali Akpek "Homo Deus: Yapay Organ Biyofabrikasyonunun Bugünü ve Geleceği" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar.


Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özkurt`un yönettiği üçüncü oturumda ise Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkez Direktörü Prof. Dr. İsmail Lazoğlu "Yapay Organ Araştırmaları ve Geleceğe Bakış" başlıklı sunumuyla dünya çapında gerçekleştirilen önemli araştırmalardan yola çıkarak, yakın geleceğe ilişkin bilimsel beklentileri katılımcılarla paylaştı.

Konferansın dördüncü ve son oturumu ise EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu`nun yönetiminde gerçekleştirildi. Konunun toplumsal boyutlarıyla biyoetik çerçevesinde değerlendirildiği oturuma, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi`nden Prof. Dr. Beno Kuryel "İnsan, Bilim ve Felsefi Boyutlar", Bonn Rheinische Friedrich-Wilhelm Üniversitesi`nden Serap Ergin Aslan "Genom Düzenleme Teknolojisi ve Uygulamaya Yönelik Etik ve Felsefi Yaklaşımlar" ve Konferans Yürütme Kurulu Üyesi Mahir Ulutaş ise "Zenginler, Yoksullar ve Siborglar" başlıklı sunumlarıyla katılım sağladı. 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 94


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.