MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“EGE ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİ TEHDİT ALTINDA”



 
İzmir’e Sahip Çık Platformu, Bornova’da bulan Ege Üniversitesi’nin yerleşkesinin korunması için basın açıklaması düzenledi. Yerleşkenin küçültülmesi, hastanenin taşınması ve ormanlık alanın millet bahçesine dönüştürülmesine ilişkin projelere tepki gösterilen açıklamada, yerleşkenin sermaye ve rant çevrelerinden korunması için çağrıda bulunuldu.
 

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu`nun (İKK) da bileşini olduğu İzmir`e Sahip Çık Platformu, 23 Mayıs 2019 tarihinde Ege Üniversitesi Yerleşkesi girişinde basın açıklaması düzenlendi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer`in okuduğu basın açıklamasında, Tıp Fakültesi`nin taşınması, kampüsün küçültülerek, kalan alanların TOKİ aracılığı yapılaşmaya açılması ve orman statüsündeki alanlarda ise Millet Bahçesi projesin uygulanacağına ilişkin duyumlar alındığı belirtilerek, "Bornova ve İzmir için önemli bir değer olan Ege Üniversitesi kamusal bir alandır ancak görülmektedir ki kamudan uzak plan ve projeler hayata geçirilmek isteniyor" denildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ege Üniversitesi arasında protokol imzalanmasın planlandığı ifade edilerek, şöyle denildi: 

"Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum`un üç ay ara ile Ege Üniversitesi`ne yaptığı ziyaretlerde eğitim ve araştırma amacıyla üniversiteye tahsis edilmiş fakat henüz kullanılmamış olan boş arazilerin masaya yatırılıp bunların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın göstereceği bir yol haritasıyla yapılacak master plan çerçevesinde değerlendirilmesinden söz edilmesi, bu arazilerin üniversite yönetimlerince sermayeye sağlanan rant amaçlı plan değişikliği ve örtülü satışın bir türü olan uzun dönemli (29-49 yıl) kiralama yoluyla elden çıkarılma olasılığını akla getirmektedir."

Millet bahçesinin Ege Üniversitesi`nin sosyal tesislerinin bulunduğu alanda yapılacağını anlaşıldığına vurgu yapılan açıklamada, "Bu alanda üniversitenin konukevi, güneş enerjisi enstitüsü ve personel lojmanları bulunmakta olup, arazinin büyük bir kısmı, 290 dönümlük fıstıkçamı koruluğu ve zeytin ağaçları ile çevrilidir" bilgisine yer verildi. Ege Üniversitesi`ne verilen 590 dönümlük ormanlık alanın 1980`lerden bu yana yapılaşma sonucu 470 dönüme düştüğüne dikkat çekilen açıklamada, Millet Bahçesi`ne dönüştürülmek istenen alanın İzmir`in akciğeri konumunda olduğu vurgulandı. Alanın imar yasaklı bölge olduğu vurgulanarak, aynı büyüklükteki bir alana kurulan Pendik Millet Bahçesi projesinin bir benzerinin uygulanması halinde, binlerce ağacın kesileceğine yer verildi. Alanın zaten yurttaşların kullanıma açık olduğuna değinilen açıklamada, millet bahçelerinin kentlere yeni yeşil alanlar kazandırılacak alanlara inşa edilmesi istendi. Üniversite yerleşmesinin küçültülmesi ve hastanenin başka bir yere taşınacağına dair iddialara da değinilen açıklamada, şöyle denildi:  

"Ege Üniversitesi Rektörü`nün başlıca görevinin üniversitenin bilimsel faaliyetlerini geliştirmek ve bu yönde öneriler geliştirmesi olması beklenirken yerleşke alanını ranta yönelik spekülatif söylemlere konu etmesi kamu ahlakı açısından endişe yaratmaktadır. Millet Bahçeleri, tüm bunlarla birlikte, iktidarın kentlerde mekânın kendi ideolojileri yönünde dönüşümü için ürettikleri, Millet Kıraathanesi, ihtiyaçtan bağımsız camilerin yer aldığı düzenlemeler ile kentlerin sosyo-kültürel yapısını değiştirmede araç olarak kullanılmak üzere üretilmiştir. Bu değişim muhafazakâr olmayı hedeflemektedir."

Yerleşkenin bilimsel araştırma ve eğitim amacıyla özel şahıslara ait arazilerin kamulaştırılması yoluyla kurulduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Ormanı, zeytinlikleri, parkları ile bir bütün olan bu bilim kompleksinin sermaye ve rant çevrelerinden korunması gerekmektedir" denildi. "Sonuç olarak Ege Üniversitesi yerleşkesi kent ile iç içe geçmiş, doğal varlıkları ile kent içinde açık yeşil alan niteliğinde ve başta bilim üretiminin yapılması ve bu yönde ihtiyaçlar için kullanılması gereken bir alandır ve bu nitelikleri ile korunmalıdır" denilen açıklamada, kamu yararı ve hukuka aykırı projeden derhal vazgeçilmesi çağrısına yapıldı.
 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

Okunma Sayısı: 113


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.