MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GÖZ GÖRE GÖRE (CUMHURİYET)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Trabzon felakete itildi. Daha önce de altı kez sel ve heyelan gören kentte önlem alınmaması can yaktı. Olayın ilk duyulduğu saatte bölgedeki hidroelektrik santralının borusunun patlaması ve su toplama havuzunun duvarının yıkılmasının da etkisiyle yedi yurttaş yaşamını yitirirken dört yurttaş da yaralandı. Kayıp üç yurttaş için ise tedirgin bekleyiş sürüyor.
 

AHMET ŞEFİK

Trabzon‘da önceki gün öğleden sonra başlayan sağanak yağış sonrası Araklı ilçesinde yaşanan sel ve heyelan nedeniyle 7 kişi öldü, 3 kişi kayıp, 4 kişi de yaralandı. Olayın ilk duyulduğu saatlerde, bölgede bulunan hidroelektrik santralının borusunun patlaması ve su toplama havuzunun duvarının yıkılması sonucu taşkının etkisinin artmasından söz edilirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli HES‘ten kaynaklanan bir durum olmadığını öne sürdü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel önlemi için bölgede iş makineleriyle çalışma yapan 3 belediye çalışanı ile 1 DSİ çalışanının da kayıplar arasında olduğunu açıkladı.

Yemek yiyorlardı

Olay yerinde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıklamalarda bulundu. Soylu, bir tepede heyelanla meydana gelen çökme ile oluşan selin, iki derenin birleştiği alanda büyük bir tahribat yaptığını söyledi. Soylu, bu bölgede 4-5 gün önce meydana gelen yağışlar nedeniyle tahribat olduğunu, bu nedenle belediyeler, Karayolları ve DSİ görevlilerinin çalıştığını bildirdi. Olayın, görevlilerin köy bakkalında yemek yerken meydana geldiğini bildirdi. Bu tür olayların bölgede her zaman olduğunu belirten Soylu, doğayla mücadele değil, ona uyum içinde olmanın belki de daha doğru olacağını belirtti.

Önlem alınmadı

Mahalle sakinlerinden Halim Köse, daha önce 6 kez sel ve heyelan gördüklerini ancak gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi. Köse, "Hiçbir önlem alınmadı. Böyle can mı verilmesi gerekiyordu? Olay anında evdeydim. Buraya sanki bir bomba düştü. O ara bakkaldaki amcamın oğluna telefon ettim ve ‘çocuklar okulu temizliyorlar, okuldan onları alıp kaçın. Çok büyük bir gürültü var, dere geliyor‘ dedim. Bana sadece ‘tamam, çıkıyoruz‘ dedi, o an telefon gitti. Sonra binanın yıkıldığını gördüm" dedi.

Köse, AFAD‘ı ve jandarmayı aradıklarını, ancak gelişlerin geciktiğini, çocukların okuldan kaçarak kurtulduğunu anlattı.

Onay verenler yargılansın

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Trabzon`da yaşanan sel felaketine ilişkin, "Bu mesele HES‘le kapatılabilecek kadar küçük bir mesele değil. Yalnızca HES‘e indirgenemeyecek bir felaket" dedi. Bozoğlu, yıllardır bu bölgede yağış şiddetinin ve sellerin artacağı yönünde bilimsel veriler olduğunu, buna karşılık tedbir alınmadığını belirtti. Bozoğlu, imar affı ile yanlış yapılaşmalara izin verildiğini belirtti. İklim değişikliğine bağlı olarak bölgede deniz suyu sıcaklığının ve yağışların arttığını belirten Bozoğlu, "Riskin olduğu bölgelerde konutlar duruyor Riske karşı bir önlem alınmıyor. Bu binalara onay verenler mutlaka yargı önüne çıkartılmalı, hesap vermedikleri zaman bu olaylar ne yazık ki yaşanmaya devam edecek‘ dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Gazı İpek de "HESlerin ve dere yatağındaki yapılaşmalarla ilgili eleştirilerimizin hiçbiri dikkate alınmadı. Acı sonuçlarını yaşıyoruz‘ dedi.

Belediye mühürlüyor yurttaş açtırıyor

Sel ve heyelanları değerlendiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi, Jeolog Prof. Dr. Osman Bektaş: "Karadeniz‘in küresel ısınmaya bağlı olarak sürekli ısındığını görüyoruz. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi, Batı Karadeniz Bölgesi‘ne oranla daha çok ısınıyor. Isınan su yükselerek atmosferde dengesizliğe neden olmakta ve kıyı kenarlarında yağışlara sebebiyet vermektedir" dedi. Prof. Dr. Bektaş, özetle şunları kaydetti: "Elbette orada HES‘le ilgili bir durum da var. Fakat esas neden doğal olaydır. Yani HES borusunu patlatan sel felaketidir. Dere kenarlarına yerleşim binası kurmamamız lazım. Bölgemizde maalesef vatandaşın dere içerisine yapmış olduğu bina mühürlendikten sonra belli bir bedeli ödenince mührü açtırılıp inşaatına devam ettiriliyor. Caydırıcı yasaların yapılması ve dere yataklarının temizlenmesi şart."

(Cumhuriyet; 20.6.2019) 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 66


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.