MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HİROŞİMA`NIN 74. YILINDA NÜKLEER SANTRALLERE KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI (EVRENSEL.NET)



 
`Nükleer çözüm değil, tehdittir` diyen Nükleer Karşıtı Platform`un Ankara ve İzmir bileşenleri, Hiroşima`ya atom bombası atılmasının 74. yıl dönümünde açıklama yaptı.
 

Hiroşima‘ya atom bomba atılmasının 74. yıl dönümünde Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Ankara‘da basın açıklaması yaptı. Platformun İzmir bileşenleri ise yazılı açıklama yayımladı. Açıklamalarda, "Yarın çok geç olabilir. Nükleer çözüm değil, tehdittir" denildi.

Ankara‘da Elektrik Mühendisleri Odası‘nda (EMO) platform adına yapılan açıklamada konuşan Dr. Sinan Adıyaman, Mersin Akkuyu‘da yapılması planlanan nükleer santrale de dikkat çekerek "Ağır ihmallerin olduğu belirtilen nükleer santral inşaatı hızla sürdürülmektedir. Nükleer santral teknolojisi pahalı, riskli, kirlidir. Enerji politikalarıyla ilgisi olmayan tamamıyla siyasi bir tercih olan nükleer santrallara ülkemiz mecbur değildir" dedi. Adıyaman, Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması‘nın tüm ülkeler tarafından imzalanması gerektiğini söyleyerek hiçbir projenin yaşamın kendisinden daha önemli olmadığını söyledi.

ABD emperyalizminin Hiroşima`ya atom bombası atmasının yıl dönümü olan 6 Ağustos tarihinde Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşenleri, nükleer silahlanma ve nükleer santrallere karşı  mücadele etme çağırısı yaptı. Sinan Adıyaman, İkinci Dünya Savaşı‘nda  Hiroşima`ya yapılan atom bombası saldırısında 140 bin kişi, 3 gün sonra Nagazaki`ye yönelik saldırıda da 80 bin kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak tanımladı.

"NÜKLEER BOMBALAR GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR VERDİ"

Radyoaktiviteye maruz kalan on binlerce insanın ise "hibakuşalar" olarak ömürlerini çeşitli sağlık sorunları ve bunlara eşlik eden toplumsal dışlanmayla geçirmek zorunda kaldıklarının ifade eden Adıyaman, "Yüz binlerce kişinin ölmesine, yüz binlerce kişinin yaralanmasına, yine gelecek kuşaklara aktarılacak biçimde ileri yaşlarda görülen kanser hastalıklarına yol açmıştır. Bombaların atıldığı bölge geri dönüşü olmayan biçimde zarar görmüştür. Çok büyük yıkımlara neden olan nükleer silahlanma tutkusu, yaşanan onca yıkıma rağmen bugün halen hız kesmeden devam etmektedir. Canlılara zarar veren ama binaları fabrikaları yıkmayan nötron bombası geliştirilmiş, üretilen atom bombaları ve nükleer silahlar dünyanın dört bir yanına insanları hedef alacak biçimde yerleştirilmiştir" diye konuştu.

Nükleer silahların emperyalistler tarafından birbirlerine ve tüm dünya ülkelerine baskı aracı olarak kullanıldığına değinen Adıyaman, Türkiye‘de varlığından kazara haberdar oldukları nükleer santrallerin olduğuna dikkat çekti. Nükleer silah üretiminin ise bir yarışmaya döndüğünü ifade eden Adıyaman, "1987 yılında ABD ve SSCB arasında yapılan orta menzilli nükleer ve konvansiyonel füzelerin ortadan kaldırılması anlaşması (INF) ile durdurulmuştu. Bu yıl önce ABD`nin ardından Rusya`nın INF`den çekilmesi ve ABD`nin yeniden nükleer füze üretmeye başlayacağını ilan etmesi hepimizi endişelendirmektedir. Dünya yeniden bir nükleer savaşta ya da bu füzelerin üretimi sırasında yaşanabilecek kazada büyük yıkımlar ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi.

"NÜKLEER SANTRAL TEKNOLOJİSİ PAHALI, RİSKLİ, KİRLİDİR"

Nükleer silahları ortadan kaldırmak yerine nükleer silah sahibi olarak eşitlenme ya da güvenlik oluşturma tercihlerinin tüm dünyaya yayıldığını ve bu çılgınlığa son verilmesi gerektiğini söyleyen Adıyaman, "2017 yılında Bi̇rleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu`nda kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, üye ülke parlamentoları tarafından da derhal imzalanarak nükleer savaş tehlikesine son verilmelidir. "Nükleer silah avcılığına" da soyunan emperyalist devletlerin yıllar önce Irak, günümüzde ise İran`a yönelik politikaları sonucu, Türkiye`nin de içinde yer aldığı Ortadoğu`da sıcak savaşlar hiç bitmemektedir. Bu savaşlarda seyreltilmiş uranyum içeren bombaların kullanıldığı iddiaları ise hiç soruşturulmamakta ve genellikle inkar edilmektedir. Seyreltilmiş nükleer madde içeren silahların etki ettiği insanlarda yarattığı ani ve ileri dönem etkileri ise ne yazık ki bilinmemektedir, araştırılamamaktadır" diye konuştu. 

Türkiye‘nin de nükleer silah çılgınlığına kapıldığını ve topluma dayatıldığını belirten Adıyaman, "Bugüne kadar Çernobil ve Fukuşima`da yaşanan felaketler nükleer santrallerin radyasyon yayması bakımından nükleer silahlarla benzer sonuçlara neden olarak tehlike boyutunu tüm açıklığıyla gözler önüne sermişken nükleer santral kurulması ısrarını anlamak mümkün değildir. Nükleer santral teknolojisi pahalı, riskli, kirlidir. Türkiye`nin bugün enerji açığı olmadığı gibi tam tersine arz fazlası sorunu vardır. Dolayısıyla enerji politikalarıyla ilgisi olmayan tamamıyla siyasi bir tercih olan nükleer santrallara ülkemiz mecbur değildir. Enerji açığımız olsa dahi nükleer santrallar büyük riskler barındırdıkları için bir alternatif olarak görülemez. Dünya nükleer santrallerden uzaklaşırken, Türkiye`de geleceğimizi tehlikeye sürükleyecek bir nükleer santral macerasına girilmesi kabul edilemez" dedi.

AKKUYU‘DA RUSYA MENŞEİLİ FİRMA AĞIR İHMALLERLE SANTRAL İNŞAATINA DEVAM EDİYOR

Mersin Akkuyu‘da Rusya menşeili Rosatom firması tarafından yapılan santrale de dikkat çeken Adıyaman, "Ağır ihmallerin olduğu belirtilen nükleer santral inşaatı hızla sürdürülmektedir. İnşaatın temelinde çatlaklar oluştuğu, uygun olmayan zeminin deniz suyuyla dolduğu, Rusya`da soğuk hava şartlarına göre projelendirilen çalışmanın, Mersin gibi sıcak bir bölgeye uygun şekilde optimize edilmediği iddia edilmektedir" diyerek EMO‘nun çatlaklar ile ilgili bilgi istemek için iki kez yazdığı yazıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın da yanıt vermemesine değindi.

Akkuyu‘daki santralin 2023`e yetiştirilmesi için iktidarın bilimsel verileri, mühendislik ilkelerini ve saha gerçeklerini göz ardı ettiğini söyleyen Adıyaman, "Unutulmamalıdır ki nükleer santrallerin en büyük risklerinden biri atık problemidir. Radyoaktif atık için kesin, bilinen, uygun ve kabul edilebilir bir arıtma yöntemi yoktur. Dünya üzerinde hiçbir yerde nihai depolama tesisi yapılamamıştır" dedi. 

Hiçbir projenin yaşamın kendisinden daha önemli olmadığını söyleyen Adıyaman, "Akkuyu Nükleer Santralı inşaatı derhal durdurulmalı, kamuoyunda büyük endişelere yol açan iddialara karşılık derhal detaylı bir çalışma başlatılmalı ve Akkuyu`ya teknik inceleme heyeti kabul edilmelidir. Tüm dünyaya, meclise ve hükümete sesleniyoruz; insan eliyle yaratılan ölümleri durdurmak elimizde. Nükleer silah geliştirmeye son verilsin. Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması tüm ülkelerce onaylansın" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

(www.evrensel.net; 06.08.2019) 

 

Bağlantılar

www.evrensel.net/haber/384413/hirosimanin-74-yilinda-nukleer-santrallere-karsi-mucadele-cagrisi
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 48


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.