MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YANGIN SEMİNERİ 2019 DÜZENLENDİ



 
Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası İzmir Şubeleri ile Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir İtfaiyesi, 19-20 Eylül 2019 tarihlerinde Yangın Semineri adı altında iki günlük ortak bir etkinlik düzenledi. “Büyük Yangınlar, Küçük İhmallerle Başlar” sloganıyla düzenlenen etkinlik kapsamında 22 teknik bildiri sunumunun yanı sıra firmaların yeni teknolojileri sergiledikleri bir sergi de gerçekleştirildi.
 

Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde 19 Eylül 2019 tarihinde düzenlenen açılış töreninde Meslek Odaları adına konuşan MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yaşartekin, konuşmasına 19 Eylül TMMOB Dayanışma Günü`nü kutlayarak başladı. Yangınların tarih boyunca can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini ifade eden Yaşartekin, "Günlük hayatımızın bir parçası olan yapılarda yangınları önlemek amaçlı çözümler üretmenin maddi bir yük olarak görülmemesi gereken, çok ciddi bir tecrübe ve bilgi gerektiren çalışmalardır" diye konuştu. Yüksek yapılarda ve endüstriyel tesislerdeki ortaya çıkan yangınlarda artış yaşandığına vurgu yapan Yaşartekin, "Sayıları hızla artan yangınlar, özellikle de büyük üretim alanlarında meydana gelen yangınlar bu konuda ülke olarak ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha gözler önüne sermiştir" dedi. Yapılar kompleksleştikçe güvenlik önlemi almanın da zorlaştığını kaydeden Yaşartekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Binlerce insanımızın aynı anda bir arada bulunduğu yerler olan bu yapılarda denetim süreçlerinin proje aşamasından başlatılarak devam etmesi gerekmektedir. Yapılardaki yangın algılama, önleme, denetleme ve kurtarma çalışmalarının bütünüyle ele alınması ve ciddi bir uzmanlık gerektirdiği de yaşanan yangınlardan çıkan önemli sonuçlardandır."

Tasarım ve denetleme konusunda çalışmalar yürüten Meslek Odalarıyla, denetleme ve kurtarma faaliyetlerini yürüten itfaiyelerin ortak çalışma yapmasının önemine değinerek, "Yetkileri sınırlandırılan itfaiyeler ve meslek odaları ne yazık ki artık yangın konusundaki tasarım ve önleme işlemleri tamamlandıktan sonra konuya dâhil edilmektedir. Ve tahmin edersiniz ki, gerekli denetleme ve düzenlemelerin eksikliği ne yazık ki insanlarımızın canına ve milli servetimizin kaybolmasına sebep olmaktadır ve olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"Kamusal Denetim Yok"
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise konuşmasına Ağustos ayında meydana gelen orman yangınlarından dolayı tüm İzmirlilere geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı. Orman yangınlarında olduğu gibi diğer alanlarda da hazırlıkların yetersiz olduğuna işaret eden Yener, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kamusal alan olarak ifade ettiğimiz alışveriş merkezleri, hastaneler, kamu kurum ve kuruluşları, parklar, oteller, eğlence mekânlarının yanı sıra, yüksek yapılar olarak tanımladığımız her türlü kullanım alanının olduğu plazalar ve daha nicesi, yangın hazırlıkları konusunda aktif ve pasif önlemler açısından yetersiz durumdadır. Daha kötüsü, bu önlemlerin takibi ve kontrolü hiçbir şekilde yapılamamaktadır. Yani hangi yapının hangi kontrol süreçlerinden geçtiği özellikle yangın konusunda tamamıyla belirsiz durumdadır. Nedeni ise bu konuda düzenleme sorumluluğu olan bakanlıkların yaptığı düzenlemelerde teknik konuları ve ilgili meslek odalarımızı konunun dışına iterek yapıyor olmasıdır. Konunun diğer muhatapları olan yerel yönetimlerimiz de bu konuda maalesef gereken özveriyi göstermeyerek büyük felaketlerin önünü açıyor ve tabiri yerindeyse ateşe körükle gidiyor."

Periyodik kontrollerde binalarda ciddi proje, montaj ve kontrol eksiklikleriyle karşılaşıldığına vurgu yapan Yener, endüstriyel yapılarda da durumun çok farklı olmadığını kaydetti. 2017 ve 2018 yıllarında Türkiye genelinde yaklaşık 600 endüstriyel yangın meydana geldiğini hatırlatan Yener, Meslek Odalarının önerilerinin göz ardı edilmesinden vaz geçilmesini istedi. Bina inşaat ruhsatlarının alınması aşamasında itfaiye ve meslek odalarının onaylarının aranması gerektiğini ifade eden Yener, "işlemlere inceleme onayları da eklenerek binalara ait bütün riskler pasif ve aktif önlemlerle inşaata başlanmadan test edilmelidir" diye konuştu. Odalar tarafından endüstriyel tesislere yönelik olarak periyodik kontrollerinin yapılması gerektiği ifade ederek, itfaiye teşkilatları, meslek odaları ve İş Teftiş Kurulu arasında koordinasyon sağlanarak, kamusal denetimin güçlendirilmesi istendi.

Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ise yangınlara karşı alınacak önlemler konusundaki toplumsal duyarsızlığın altını çizerek, denetim yapan kurumların çalışmalarını da ayak bağı olarak gören anlayışa dikkat çekti. İtfaiye Dairesi`nin yangın yönetmeliğine uygunluk izinlerini verirken yaptığı denetimlere ilişkin kendilerine sık sık "kolaylık sağlanması" yönünde talepler geldiğini belirterek, "İnsanlar yönetmeliğe uygun olmayan şekilde sadece kendilerine kolaylık sağlanmasını istiyor. Bu ikiyüzlü bir durumdur. Hiç kimsenin binaları bu tedbirlerden mahrum bırakmaya hakkı yok. Önce kendi binamızın, kendi yükümlülüğümüzdeki tesislerin güvenliğini sağlamakla mükellefiz" diye konuştu. İzmir İtfaiyesi`nin ülkedeki en gelişmiş donanıma sahip teşkilatlardan biri olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Buğra Gökçe, yüksek binalardaki yangınlara müdahale edebilecek 104 metre yüksekliğinde merdiveni olan itfaiye aracının bu anlamda dikkat çeken örneklerden biri olduğunu söyledi. Gökçe, sanayi bölgelerindeki kimyasal nitelikli yangınlara etkili müdahale için de özel bir yapılanma içinde olduklarını belirtti.

Şubemizi Temsilen 4 Sunum Gerçekleştirildi
Açılış töreninin ardından etkinlik kapsamında ilk olarak İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı`ndan Doç. Dr. Sonay Bayramoğlu Özuğurlu "Türkiye`de İtfaiye Hizmeti", Serkan Korkmaz ise "İtfaiye Eğitim Süreçleri ve Acil Durum Eğitim Standartlar" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Bir sonraki oturumda ise Mimarlar Odası adına Mahsum Açış ve Ahmet Giliz "Kaçış Yollarının Yasal Mevzuat ve Denetim Süreçlerine Uygun Projelendirilmesi", EMO adına Özcan Uğurlu "Yangın Algılama ve Uyarma Sistemlerinin Tasarımı ve Tesisi" ve MMO adına Gökhan Eroğlu "Kapalı Otoparklarda Duman Tahliye Sistem Tasarımı ve Uygulama İncelemeleri" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar.

EMO adına Erdem Dengel`in "Yangınla Mücadele Sistemlerinin Uyumu ve Otomasyonu" başlıklı bildirisiyle yer aldığı üçüncü oturuma MMO`yu temsilen Onur Can Şahin "Sulu Sistem Yağmurlama (Sprinkler) Sistemlerinin Tasarımı ve Tesisi" ve Bağcan Vila ise "Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerinin Temel Prensipleri" başlıklı sunumlarıyla katılım sağladılar.

Günün son oturumunda ise İMO`dan MutIu Burak Paksoy "Şantiyelerde Yangınlara Karşı Önlemler", EMO`dan Musa Çeçen "Elektrik Kaynaklı Yangınların Oluşma Sebepleri ve Korunma Yöntemleri", MMO`dan ise Murat Engin "Yangın Poliçeleri ve Sigorta Riziko Kontrolleri" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Etkinliğin ikinci gününün ilk oturumda İzmir İtfaiyesi`nden Serkan Korkmaz ve Atakan Kiremitçi "Online İtfaiye Uygulamaları" başlıklı sunumuyla yer alırken, EMO`dan Ali Fuat Aydın "Yangın Algılama ve Uyarma Sistemlerinin Muayenesi ve Periyodik Kontrolleri", İMO`dan İrfan Kadiroğlu ve Ali Fuat Günak "Yapıların Taşıyıcı Sistemlerinin Yangına Karsı Dayanım Kabiliyeti ve Yangına Karşı Alınabilecek Önlemler, Yapısal Çeliğin Yangına Karşı Boya Kaplamayla Korunması" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

İzmir İtfaiyesi`nden Atakan Kiremitçi`nin "İtfaiye Denetim ve Uygunluk Değerlendirme Süreçleri", Çağdaş Oruç`un "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Açısından Yapı Projelerinin İtfaiye Tarafından İncelenmesinin Önemi" başlık bildirisiyle yer aldığı altıncı oturuma MMO`dan Ercan Ergiçay ise "Sulu Söndürme Sistemlerinin Ulusal Mevzuat ve Ulusal/Uluslararası Standartlara Göre Uygunluk Değerlendirmesi" başlıklı sunumuyla katılım sağladılar.

MMO`dan Yusuf Arslan "Rafineri ve Petrol Tesislerinde Yangın Korunum Sistemleri", KMO`dan Celal Toprakçı "Endüstriyel Yangınlardan Korunma, Endüstriyel Uygulamalar" başlıklı sundukları gerçekleştirdikleri yedinci oturumda MMO`dan Burak Demircan ve Ercan Ergiçay "Yüksek Yapılarda Yangınla Mücadelede İtfaiye Asansörü ve Kaçış Merdivenleri" başlıklı bildirileriyle yer aldılar.

Etkinliğin son oturumunda ise İzmir İtfaiyesi`nden H. Çağdaş Özbek ve Arif Evci "Yangına Müdahale Teknikleri ve Teknolojik Gelişmeler", Mimarlar Odası`ndan Mahsum Açış, Ahmet Giliz "Kullanım Sınıflarına Göre Yapıların İstisnai Durumları" başlıklı bildirileriyle yer aldılar.

İki gün boyunca düzenlenen ve 8 oturumda 22 bildiri sunumu gerçekleştirilen etkinlik boyunca sektörün önde gelen firmaları katılım sağladığı bir sergi de düzenlendi. Firmaların yeni teknoloji ve hizmetleriyle katılım sağladıkları sergide, katılımcıların da bu alanda uzman isimlerden stantlarda bilgi alma olanağı elde ettiler.



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

Okunma Sayısı: 163


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.