MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TELEKOM'DA ÖZELLEŞTİRME ADIMLARI HIZLANIYOR


BASIN AÇIKLAMASI

 
AMERİKANIN EN BÜYÜK ENERJİ ŞİRKETİ ENRON'UN VE TELEKOMİNİKASYON ŞİRKETİ WORLDCOM'UN DANIŞMANLIĞINI YAPAN VE HER İKİ ŞİRKETTE YAPILAN MİLYARLARCA DOLAR USULSÜZLÜKLERDEN BİRİNCİ DERECEDE SORUMLU OLAN "ARTHUR ANDERSEN" ŞİRKETİ TÜRK TELEKOM İÇİN DE BİR YENİDEN YAPILANMA PLANI (?) HAZIRLADI.




 

TÜRKİYE ELEKTRİK KURUMUNDA (TEK) YAŞANAN SENARYO TÜRK TELEKOM İÇİN DE SAHNEYE KONUYOR !

BASINA VE KAMUOYUNA...........

TÜRK TELEKOM'UN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İÇİN GÖREVLENDİRİLEN AMERİKA'NIN EN ŞAİBELİ DANIŞMANLIK ŞİRKETİ "ARTHUR ANDERSEN" TARAFINDAN HAZIRLANAN PLANA GÖRE TÜRK TELEKOM DOKUZA BÖLÜNÜYOR !

BU ŞEKİLDE TÜM KAMUSAL VARLIKLARIMIZ IMF'NİN EMRİYLE BİR BİR ELDEN ÇIKARILIYOR.

Yıllardan beri uygulanan ve tüm kamu kaynaklarının yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekilmesine neden olan özelleştirme zihniyeti, Türk Telekom'da da son adımlarını atıyor.

Son iki ayda basında yeralan haberlere göre Türk Telekom'un 8 ayrı şirket ve bir holding olmak üzere 9 ayrı bölüme ayrılacağı açıklanmıştır. Bu uygulama ile Türk Telekom bölünerek en karlı olan kısımlarının kısa sürede elden çıkarılması hedeflenmektedir.

Türk Telekom'un özelleştirilmesi Türkiye'nin ulusal bilgi ve iletişim altyapısını çok uluslu tekellerin denetimine açma operasyonudur. Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Sektöründe de benzeri yaşanan bu oyuna seyirci kalmayacaktır.

Bilindiği gibi yıllardır stratejik bir kamu hizmeti olarak TEK bünyesinde sürdürülen elektrik enerjisi üretim-iletim ve dağıtımını özelleştirmek için merkezi bütünsel yapının parçalanması gerekiyordu.

Bunun ilk adımı olarak Türkiye Elektrik Kurumu (TEK), TEAŞ ve TEDAŞ olarak ikiye ayrılmış, bunun ardından, TEAŞ'ın Üretim, İletim ve Ticaret A.Ş olmak üzere üçe ayrılması ile enerji yönetiminde dağınık ve çok başlı bir dönem oluşturulmuş, enerji sektörü tam bir kaos ortamına sürüklenmiştir.

Şimdi IMF, Türk Telekom'da da aynı senaryonun uygulanmasını emrediyor. Türk Telekom'un özelleştirilmesine giden süreçte, ilk adı PTT olan kurum, önce Posta Telgraf (PT) ve Türk Telekom (TT) olarak ikiye ayrıldı. Daha sonra 4502 Sayılı yasa ile Türk Telekomun hukuki yapısında değişiklikler yapılarak KİT statüsünden çıkartılıp anonim şirket haline getirildi. İki kez satış için ihaleye çıkılmasına rağmen, satışın gerçekleştirilememesi üzerine uygulamaya konulan yeni plana göre, Türk Telekom A.Ş bir holding bünyesinde sekiz ayrı şirkete bölünüyor.

Türk Telekom'un bölünmesini kim hangi gerekçeyle istiyor.......?

Türkiye'nin IMF'ye verdiği 31 Temmuz 2001 tarihli ek niyet mektubuna göre Türk Telekom'un yeni şirketleşme planının 2001 yılı sonuna kadar hazırlanması taahhüt edilmişti. Şirketleşme planını hazırlamak üzere Arthur Andersen Firması ile sözleşme imzalandı.

Kimdir bu Arthur Andersen Firması.....

Amerika'nın en büyük enerji şirketi ENRON'un iflasında, şirket bilgilerini hissedarlardan ve kamuoyundan gizlemek, belgeleri tahrip ve imha etmek, ayrıca adaleti yanıltmaktan Amerikan Houston Bölge Mahkemesi tarafından suçlu bulunan söz konusu şirketin, Amerika'nın en büyük telekominikasyon şirketlerinden Worldcom'un da danışmanlığını yaptığı biliniyor. Kamuoyuna yansıyan haberlere göre, ENRON'da yaşanan skandaldan sonra Amerikan Telekominikasyon Şirketi Worldcom'un da muhasebe kayıtları ile oynanarak 3.8 milyar dolarlık usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

Böylesine usulsüzlük ve şaibelerle dolu işlemlerden sabıkalı bir şirketin ülkemizde enerji ve haberleşme sektöründeki BOTAŞ ve TÜRK TELEKOM gibi kamuya ait iki stratejik kurumda danışmanlık hizmetlerini sürdürüyor olması ciddi bir soru işaretidir.

Hangi kriterlerle seçildiği belli olmayan şaibeli ve güvenilmez bir şirketin hazırladığı raporla Türk Telekom'un yeniden yapılandırılmak üzere sekiz şirket ve bir holding olmak üzere dokuz ayrı şirkete ayrılması, ülke ihtiyaçlarından değil yerli ve yabancı çok uluslu tekellerin taleplerine göre yapılmaktadır.

Şimdi uygulamaya konulan yeni senaryolar ile iki operasyon birlikte yapılacaktır.

1-Sekiz ayrı şirket bir de holding olmak üzere Türk Telekom'dan 9 ayrı Yönetim Kurulu, 3 adet kurul ( yatırım, atama ve ücretlendirme) ve 4 adet Başkan ile herbir Şirket için ortalama 5 Daire Başkanlığı oluşturulmaya çalıştırılmaktadır. Bu işlem 56 Yönetim Kurulu üyeliği, 9 Genel Müdür, en az 2 katı Genel Müdür Yardımcısı ve 40 tane Daire Başkanı demektir. Bu da 128 tane üst düzey kadro oluşmasını sağlayacaktır.

Halen, 24 üst düzey yönetici ile yürütülen hizmetler yeni yapılanma ile 137 kişi ile yürütülecektir.Kısaca 113 kişiye daha üst düzey yöneticilik kadrosu sağlanacaktır. Bu şekilde, siyasi kadrolaşmanın önü daha da açılmış olacaktır.Bu kurulacak şirketlerin alt birimlerinin ne şekilde oluşturulacağına ilişkin hiçbir ön çalışmanın yapılmamış olması da ayrı bir soru işaretidir.

2- Önerilen Holding ve Şirket yapısı fiili anlamda Türk Telekom'u işlemez hale getirecektir. Bu şekilde diğer özelleştirmelerde olduğu gibi kurum kısa bir süre sonra zarar eden çok başlı ve deneyimsiz elemanlardan oluşan bir yapıya dönüşecek, bu şekilde özelleştirmenin gerekli olduğu konusunda kamuoyu daha kolay ikna edilebilecektir.

Ülkemizde özelleştirme adına tüm kamusal alanların tasfiyesinde aynı plan uygulanmaktadır. Önce kurumların içleri boşaltılarak ve bölünerek çalışamaz hale getiriliyor, ardından yatırımlar durdurularak kurumlar kısa sürede ciddi görev zararları ile karşı karşıya bırakılıyor. Kendisini milliyetçi olarak tanımlayan bir iktidar tarafından IMF proğramları doğrultusunda yapılan bu uygulamaların olumsuz sonuçlarını ülkemiz her alanda yaşayarak görecek, "milliyetçilik" söylemleri ile ülkemizin ulusal bağımsızlığının nasıl yok edilmek istendiğine şahit olacağız.

Tüm kamuoyunu yaşanan bu olumsuzluklara seyirci kalmamaya çağırıyoruz.

Türk Telekom'un verimli bir kuruluş olarak çalışması için;

- Türk Telekom'un özelleştirilmesinden vazgeçilmeli, Kurumun siyasi etkilerden bağımsız sağlıklı bir çalışma ortamına kavuşması sağlanmalıdır.

- Ciddi bir planlama ile Kurumun kısa orta ve uzun vadede yapacağı tüm yatırımlar belirlenmeli ve uygulamaya konmalıdır.

- Kurumun bünyesinde uzun yıllar görev yapmış, bilgi ve deneyim sahibi kadroların partizan uygulamalarla görevlerinden uzaklaştırılmasına son verilmeli, deneyimli kadrolar eski görevlerine iade edilmelidir.

Kamuoyuna Saygılarımızla.




Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 2342


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.