MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KAÇAK ELEKTRİĞE 'HIRSIZLIK' DAVASI (TÜRKİYE, 02.01.2003)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Hazineyi katrilyonlarca lira zarara uğratan kaçak elektrik kullananlara karşı devlet, etkin bir mücadele başlattı. Artık kaçak elektrik kullanmak hırsızlık suçu sayılıyor ve bu fiili işleyenler hakkında devlet malını çalmaktan dava açılıyor. Cezası da 3 yıldan 5 yıla kadar hapis... Yeni uygulamaya göre Diyarbakır'da son 3 ay içerisinde kaçak elektrik kullandıkları tespit edilen 237 kişi mahkemelik oldu. Bunlar arasında 13 de TEDAŞ görevlisi de var. Kaçak elektrik kullanımı nedeniyle hakkında dava açılan bu kişilere verilen ceza, suç ilk kez işlenmişse, ertelenerek para cezasına dönüştürülecek. Ancak, suçun ikinci kez işlenmesiyle şahıs hakkında hapis cezası uygulanacak.
 

Cinayet bile işlendi
Edinilen bilgiye göre, özellikle kış aylarında artan kaçak elektrik kullanımının önlenmesi amacıyla TEDAŞ tarafından çeşitli tedbirler alınıyor. Mevcut kontrol ekipleriyle denetimlerini sıklaştıran TEDAŞ, çeşitli turistik bölgelerdeki kaçak kontrol ekiplerinin bölgede görevlendirilmesi amacıyla da çalışmalarını sürdürüyor. Kaçak elektrik birçok bölgede özellikle kış aylarında ısınma amacıyla kullanılıyor. Kaçak elektrik kullanımı kişilere milyarlarca lira haksız kazanç sağlama yolunu açarken, devleti de katrilyonlarca zarara sürüklüyor. Haksız kazançla ilgili rakamlar büyüdükçe de denetim görevlileri zor anlar yaşıyor. Tehdit ve şantaja maruz kalıyor. Özellikle TEDAŞ'ın Adana'daki Teknik Müdür Yardımcısı Hasan Balıkçı, 2002 Ekim'inde geçici görevle gittiği Şanlıurfa'da, kaçak elektrik takibi yaptığı gerekçesiyle silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Bu olayın da etkisiyle TEDAŞ yetkilileri can güvenliği nedeniyle denetimlerini güvenlik güçleri ile birlikte yapıyor.

Tesisatı çökertiyor
Kaçak elektrik kullanımının, yetersiz olan trafo ve iletim hatlarında yanmalara yol açtığını kaydeden yetkililer, çıkan yangınların zaman zaman tehlikeli boyutlara ulaştığını da kaydettiler. TEDAŞ yetkilileri, şöyle konuştu: "Yaz aylarında yeterli olan elektrik enerjisi, kış aylarında kaçak kullanımın artması sebebiyle yetersiz kalıyor. Bunun nedeni enerjinin ısınma amaçlı kullanılmasıdır. Kaçak elektrik ölçüsüz kullanıldığı için, gerilim hatları ve trafo gibi mevcut tesisatlar bu yükü kaldıramaz hale geliyor. Bu nedenle, kaçak kullanımın yoğun olduğu şehirlerde sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor."

Görevliler de kullanıyor
TEDAŞ kontrol ekipleri, 2002 yılının ekim, kasım ve aralık aylarında Diyarbakır'ın Çermik, Eğil, Dicle, Silvan, Ergani, Lice ve bağlı köylerinde yapılan kontrollerde çok sayıda ev ve işyerinin kaçak elektrik kullandığını belirlediler ve bu kişilerden 237'si hakkında devlet malını çalmaktan dava açıldı. Yapılan seri kontrollerde, ekim ayında 50, kasımda ise 67 ev ve işyerinin kaçak elektrik kullandığını tesbit ettiklerini belirten yetkililer, soğukların iyice bastırdığı aralık ayında ise bu sayının 120'ye yükseldiğini belirttiler. Yetkililer, bu denetimler sırasında kaçak elektrik kullanan 237 kişi arasında 13'ünün TEDAŞ görevli kişiler olduğunu kaydettiler. Kaçak elektrik kullandıkları belirlenen 13 TEDAŞ personeli hakkında açtıkları idari soruşturmanın devam ettiğini bildirdiler.

Önce para sonra hapis
Kaçak elektrik kullananlar hakkında devlet malını çalmaktan dava açılıyor. Yetkililer, kaçak elektrik kullananlar hakkında, TCK'nın 491 ve 492'nin Ek:28.9.1971-1490/13 maddelerince, (enerji naklini veya tesislerin irtibatını sağlayan tel, kablo veya benzeri iletkenler hakkında işlenirse fail üç seneden beş seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılır) dava açıldığını belirterek, "kaçak elektrik kullanımı devlet malını çalmakla eşdeğerdir. Kaçak elektrik kullanımı nedeniyle hakkında dava açılan kişiye verilen ceza, suç ilk kez işlenmişse, ertelenerek para cezasına dönüştürülüyor. Ancak, suçun ikinci kez işlenmesiyle şahıs hakkında hapis cezası uygulanıyor" dedi.

Rakamlar ürpertiyor...
ANKARA-ó Elektrikteki kayıp-kaçak oranın yüksekliği tüyler ürpertiyor. 2001 yılında kayıp ve kaçak elektrik kullanımının maliyetinin 1 milyar 500 milyon dolar civarında olduğu bildirildi. Kayıpları ve kaçakları önlemek için TEDAŞ ülke genelinde seferberlik başlattı. Ancak alınan bütün tedbirlere rağmen kaçak elektrik kullanımı bir türlü önlenemiyor.

Katrilyonluk zarar
2000 yılında yüzde 24.6'yı bulan kayıp kaçak oranı 2001yılı sonlarında yüzde 21.4'e düşürüldü. Kaçak elektrik kullanımında yüzde 3.2 puanlık düşüş ile 2002 yılının ilk 3 ayında 392 trilyon lira kazanç sağlandı. Buna rağmen kayıpların hâlâ katrilyonlarla ifade edildiği bildirildi. TEDAŞ, 2002 yılında ise yüzde 18.1 olarak hedeflenen kayıp-kaçak oranı için yoğun bir çaba sarfedildiğini açıkladı.
Kaçak kullanım oranında Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta geliyor. Bu bölgeye verilen elektriğin yüzde 48.5'i kaçak olarak kullanılıyor. İkinci sırada ise yüzde 38.8'le Doğu Anadolu geliyor. Bu oran diğer bölgelerde şöyle: Marmara yüzde 19.9, Akdeniz yüzde 18.2, İç Anadolu yüzde 10.6 Karadeniz yüzde 16.2, Ege 9,3.

233 bin kaçak
Kayıp-kaçak ile mücadele konusunda daha yoğun bir mücadeleye giren TEDAŞ, geride bıraktığımızı yıl içinde Türkiye genelinde 22 milyon 800 bin sayacı kontrol edip mühürlemeyi hedeflemişti. TEDAŞ yetkilileri 2001 yılı içerisindeki bu denetimlerde 233 bin 176 adet kaçak kullanımı tespit etti. Bu kaçak kullananlara ise 72.6 trilyon liralık bir ceza kesti. Ancak bu kesilen cezalardan 23.7 trilyon lirasını tahsil edebildi. 2002 yılı Mart ayı sonu itibariyle 74 bin 578 kişinin kaçak elektrik kullandığını tespit eden TEDAŞ, kaçak elektrik kullanımı yapanlara ise 28.1 trilyon lira ceza keserken bu cezanın da ancak 10.7 trilyon lirasını tahsil etti.

Trafolar bir bir patlıyor
VAN (İHA) - Van'ın Erciş İlçesi'nde kaçak elektrik kullanımı yüzünden trafo merkezlerinin patladığı belirtildi. İlçedeki elektrik kesintilerinin başlıca nedeninin kaçak enerji kullanmadan kaynaklandığını belirten TEDAŞ Erciş İşletme Başmühendisiliği yetkilileri, arıza ekiplerinin günün 24 saati arıza onarmaktan bunaldığını söylediler. Bu konuda halkın kendilerine yardımcı olmasını isteyen yetkililer, kaçak elektrik kullanmadan kaynaklanan arızaların devlete büyük külfet getirdiğini kaydettiler. Bu arada Atatürk, Emniyet ve Cumhuriyet caddelerine trafo merkezindeki çıkış kablosunun patlaması sonucunda 6 saat elektrik verilemedi. Arıza ekipleri yapılan çalışmanın ardından çıkış kablosunu yenileyerek cadde üzerindeki aboneleri tekrar enerjiye kavuşturdular.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 1268


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.